vineri, 31 decembrie 2010

La multi ani 2011 !!!

Va doresc la toti un an mai bun, mai prosper si mai fericit! La multi ani :) !

2010 - cele mai importante evenimente

Stau si ma gandesc care au fost cele mai importante evenimente din 2010, care ne influenteaza sau au o insemnatate pentru toata lumea, chiar daca unii nu constientizeaza.

1. Accentuarea, agravarea si constientizarea crizei economice la nivel mondial. Pana la inceputul anului inca mai credeam ca aceasta criza va trece sau este pe cale sa treaca. Intre timp mi-am dat seama ca suntem doar in mijlocul unei perioade care se va intinde pe cel putin un deceniu si la finalul caruia sistemul international va arata cu totul altfel. http://monkey-100.blogspot.com/search/label/criza%20economica 
2. NASA anunta doua mari progrese in cunoasterea universului. Descoperirea primei gauri negre in galaxia noastra (pana acum gaurile negre erau doar cunoscute doar teoretic). Si descoperirea primei forme de viata pe baza de arsenic, o protobacterie care se inmulteste fara fosfor dar cu arsenic. Concept "extraterestu" fata de celelalte 2 milioane de specii descoperite pe Pamant pana acum. http://monkey-100.blogspot.com/2010/11/chandra.html
3. QE2, sau Quantitative Easing 2, pe scurt banca centrala Americana a tiparit aproape un trilion de dolari anul acesta. Pe lung asta inseamna ca in urmatorii ani preturile produselor in dolari vor exploda (hiperinflatie). http://monkey-100.blogspot.com/2010/11/cel-mai-tare-pamflet-economic.html
4. Accentuarea austeritatii in intreaga Europa. Criza financiara din Irlanda si Islanda (stiu Islanda nu are mare legatura cu UE), grevele interminabile din Grecia, marile greve din Franta, austeritate de 80 mld de Euro in Germania, nationalizarea pensiilor private in Ungaria, somajul de 20% din Spania. http://monkey-100.blogspot.com/2010/10/de-ce-europa-ar-putea-fi-salvata.html
5. Explozia sondei petroliere din Golful Mexicului. Eu nu am scris despre acest eveniment insa este de departe cel mai grav dezastru ecologic marin din istoria cunoscuta, ce va avea urmari pentru viata marina atat din Golf cat si din oceanul Atlantic multi ani de acum in colo.

Alte evenimente mai putin iesite din comun ce nu merita a fi discutate individual ar fi: eruptia vulcanului din Islanda, retragerea (partiala) din Irak, raidul Israelian asupra flotilei umanitare Turcesti, conflictul armat din peninsula Coreeana. campionatul mondial de fotbal din Africa de Sud si infrangerea suferita de Avatar la Oscaruri in fata unui film despre razboiul din Irak pe care nu si-l va aduce nimeni aminte peste cativa ani.

2010

A venit si vremea bilantului. In urma cu o saptamana citeam undeva ca la final de an trebuie sa iti faci scrisoarea pentru tine, pe care sa o deschizi peste un an. Ce trebuie ea sa contina? 
* O realizare din anul care trece, ceva ce ai facut deosebit in 2010 fata de ceilalti ani (de exemplu am terminat masterul). 
* Un obiectiv important pentru 2011, acesta trebuie sa fie un plan pe care sa il urmaresti si care vrei sa il indeplinesti pe parcursul anului urmator.
* O mare dorinta pentru 2011. Fiecare ne dorim cate ceva, poate nu neaparat realizabil, dar totusi e o dorinta si la aniversari se spune ca dorintele se implinesc.
Acum toate astea puse intr-un plic sau intr-un email si autoexpediate. Evident nu il vom deschide pana in decembrie 2011. Aceasta este o programare neuro-lingvistica iar subconstientul va face tot posibilul sa il indeplineasca.

In rest 2010 a fost un an dificil dar util si important. Cred ca pentru multa lume a fost si un an de cotitura, in viata, in cariera sau in relatii. Eu imi fac un bilant simplu: am vizitat Praga si am fost la Intracom in delegatie la Atena, am terminat master-ul, mi-am luat certificatele de SQL si PHP de la Infoacademy, am fost ales presedintele consiliului local sector 2 de doua ori si am inceput acest blog. Eu zic ca e bine.
La multi ani si sa ne vedem in 2011!

Happy ending :)

luni, 27 decembrie 2010

Ciocanul Libanez

 La scoala profesoara roaga pe fiecare elev sa spuna care este cea mai puternica moneda pe care o cunosc ei: Unul spune dolarul, altul euro, etc... si ajunge la Bula.
- Ciocanul Libanez! raspunde Bula.
Profesoara :
- Bula dar nici macar eu n-am auzit de moneda asta, de unde o stii tu ?
- Sora mea mi-a spus ca daca libanezul ala ii mai da doua ciocane, isi cumpara apartament.

 Un individ avea nevoie de un instalator, aşa că îl roagă pe un prieten să-i comande unul. Zis şi făcut. Pune mâna pe telefon şi-l sună pe instalator:
- Bună ziua...
- Sunt fierbinte, ce doriţi?
- Ce număr de telefon mi-a dat ăsta? se întreabă omul, care închide telefonul şi formează numărul din nou.
- Alo?... aş dori...
- Alo... sunt fierbinte...
- Auzi, cucoană... eu nu-mi văd capul de treabă şi matale îţi arde de alte alea.
Trânteşte telefonul şi-l sună pe prieten:
- Bă, ce număr de telefon mi-ai dat? Că-mi răspunde una şi-mi spune că-i... fierbinte...
- Păi Fierbinte Ion îl cheamă pe instalator. Cred că ţi-a răspuns nevastă-sa.

Vine soţul acasă şi-şi întreabă nevasta:
- Ce ai face dacă aş câştiga la Loto?
- Aş lua jumătate şi te-aş părăsi, răspunde soţia.
- Perfect, spune soţul. Am câştigat 12 dolari. Ia 6 şi dispari!

O femeie la vreo 30 de ani, după ce şi-a rezolvat treburile în capitala de judeţ, voia să ajungă acum acasă şi nu mai avea bani. Se apropie de un taximetrist şi îi spune:
- Uite, tre’ s-ajung şi eu în Trescovenii de Sus, dar nu am bani... Cum ajungem acolo ne socotim noi.
- Bine, las’ că ne socotim noi pe drum!, zice taximetristul.
După vreo oră, opreşte taximetristul pe un câmp, ia o pătură din portbagaj şi o aşterne pe lucernă.Femeia, îngrijorată, îi zice:
- Vai, dar nu pot să fac asta, sunt măritată, am acasă doi copii!
- Şi ce? Şi eu sunt însurat, am femeie, am copii, dar am şi 40 de iepuri de hrănit, aşa că taci şi rupe lucerna...

 - Alo, draga mea, ce-ţi plac mai mult, bananele sau căpşunile?
- Eşti la piaţă?
- Nu, la farmacie!

Ce face un cal pe o pajişte cu canabis?
Paşte fericit!

- Bulă, ce ai vrea să îţi scrie pe cruce, după ce mori?
- Ceva simplu şi concis.
- Ca de exemplu?
- Vin imediat!

Culmea filmului: să nu găseşti subtitrare pentru un film porno.

Într-o zi, o soţie se plînge soţului:
- Dragă, sînt nemulţumită că am sînii mici.
Soţul îi răspunde:
- Ia o bucată de hîrtie igienică, freac-o între sîni şi în cîţiva ani ai să vezi că o să-ţi crească.
- De unde ştii? întreabă mirată soţia.
- Cu fundul a funcţionat, nu-i aşa?

După o zi criminală, în care lui Moş Crăciun toate i-au mers prost (i s-au îmbolnăvit 4 elfi, 5 reni au răcit, sania s-a rupt, a rămas fără băutură şi a venit şi soacră-sa în vizită), seara sună la uşă un îngeraş cu un brad imens de Crăciun.
- Ce să fac cu bradul, Moşule? întreabă îngeraşul.
- Să ţi-l bagi în fund!
Şi, de atunci, există tradiţia cu îngeraşul înfipt în vîrful bradului...

De cand a inceput sa ninga, nevasta-mea sta non-stop si se uita pe geam... Daca se-nteteste ninsoarea, cred ca-i dau drumul in casa!

duminică, 26 decembrie 2010

Vila Bran vs Cheile Gradistei


Am vizitat in zona Bran mai multe complexe turistice. De departe cel mai mare contrast mi se pare in Vila Bran si Cheile Gradistei. Vila Bran, nu va lasati inselati de nume, nu e o vila, sunt mai multe, vreo 10, numerotate ca intr-un fisiet cu 1, 2 samd. Nici un fel de inspiratie la capitolul numelor. Pe urma tot complexul asta, care este all-inclusive se insira pe mai multe hectare cu o gramada de activitati posibile in interiorul sau (arc, tiroliana, piscina etc.). Faza complet neinspirata sunt bannerele. De ce zic asta, pai absolut la tot pasul e plin de bannere mari, rosii cu litere mari. Peste tot aceleasi mesaje, nu ai voie sa aduci mancare de afara, esti pe raspunderea ta, ai grija, nu ai voie, ai grija, nu ai voie! Te tampesc de cap si culoarea e atat de disconcordanta cu totul ca iti sare in ochi si nu poti sa te bucuri de peisaj. Parca au cumparat o masina de tiparit bannere, 500 de metri de plastic si daca tot aveau l-au folosit pe tot! Cea mai buna imagine care imi vine in minte e de la mitingurile comuniste.
La fe,l un kitsch total sunt fantanile facute din ciment si presarate cu pietre, nu au nici un fel de armonie. Ce mi-a placut a fost parcul istoric, unde au statui cu toti conducatorii importanti si in special casa regala e bine reprezentata.

Cheile Gradistei, un alt complex din zona, sunt caracterizate numai de bun gust. Culori discrete si armonioase, pavaje din dale nu din beton, vilele au nume frumoase, iar cel mai interesant este restaurantul construit peste un parau si amenajat in interior.


Sumar Vila Bran vs Cheile Gradistei:
Spatiu activitati: 1-0
Amenajari: 1-1
Bun gust: 1-2
Locatie: 2-2
Opinie personala 2-3

Craciun la Podul Turcului



Am sarbatorit Craciunul impreuna cu familia la Podul Turcului, un complex turistic din Moieciu de Sus. Am vazut destule pensiuni din aceasta zona (Bran), iar din punct de vedere al cazarii nu difera cu nimic. Camere marisoare, mobila din lemn prelucrat local si lacuit, curatel, nimic deosebit. 
Programul de Craciun insa a fost destul de bine pus la punct. Purcel de lapte la rotisor, foc de tabara in noaptea de ajun, grup mare de colindatori si meniu foarte variat. Conceptul meniului l-am intalnit pentru prima data aici. Ai o lista cu 3 variante de mancare pentru fiecare fel de mancare de la masa urmatoare. Completezi lista, stabilesti ora, si ai mancarea dorita la ora dorita. Foarte buna ideea, mi se pare.

duminică, 19 decembrie 2010

Atena

Urmatoarele zile nu voi putea posta nimic pe blog pentru ca plec in delegatie la Atena, yay! Vremea clar o sa fie buna pentru ca plec de la -3oC cate sunt la noi la peste 18oC.

Ma gasiti in cartierul olimpic, pe plaja la Glyfada:
http://www.wikimapia.org/#lat=37.8842701&lon=23.7436008&z=14&l=0&m=b

vineri, 17 decembrie 2010

Federal employees

QUOTES TAKEN FROM ACTUAL FEDERAL EMPLOYEE PERFORMANCE EVALUATIONS:

1. "Since my last report, this employee has reached rock bottom and has started to dig."
2. "His men would follow him anywhere, but only out of morbid curiosity."
3. "I would not allow this employee to breed."
4. "This employee is really not so much of a has-been, but more of a definite won't be."
5. "Works well when under constant supervision and when cornered like a rat in a trap."
6. "When she opens her mouth, it seems that it is only to change feet."
7. "He would be out of his depth in a parking lot puddle."
8. "This young lady has delusions of adequacy."
9. "He sets low personal standards and then consistently fails to achieve them."
10. "This employee is depriving a village somewhere of an idiot." 
11. "This employee should go far, and the sooner he starts, the better."
12. "Got a full 6-pack, but lacks the plastic thing to hold it all together."
13. "A gross ignoramus -- 144 times worse than an ordinary ignoramus."
14. "He certainly takes a long time to make his pointless."
15. "He doesn't have ulcers, but he's a carrier."
16. "I would like to go hunting with him sometime."
17. "He's been working with glue too much."
18. "He would argue with a signpost."
19. "He has a knack for making strangers immediately."
20. "He brings joy whenever he leaves the room."
21. "When his IQ reaches 50, he should sell."
22. "If you see two people talking and one looks bored, he's the other one."
23. "A photographic memory but with the lens cover glued on."
24. "A prime candidate for natural de-selection."
25. "Donated his brain to science before he was done using it."
26. "Gates are down, the lights are flashing, but the train isn't coming."
27. "Has two brains: one is lost and the other is out looking for it."
28. "If he were any more stupid, he'd have to be watered twice a week."
29. "If you give him a penny for his thoughts, you'd get change."
30. "If you stand close enough to him, you can hear the ocean."
31. "It's hard to believe that he/she beat out 1,000,000 other sperm."
32. "One neuron short of a synapse."
33. "Some drink from the fountain of knowledge; he only gargled."
34. "Takes him 2 hours to watch 60 minutes."

The story of a barber

One day a Florist went to a Barber for a haircut. After the cut, he asked about his bill, and the barber replied, 'I cannot accept money from you, I'm doing community service this week.' The florist was pleased and left the shop. When the barber went to open his shop the next morning, there was a 'thank you' card and a dozen roses waiting for him at his door.

Later, a Cop comes in for a haircut, and when he tries to pay his bill, the barber again replied, 'I cannot accept money from you, I'm doing community service this week.' The Cop was happy and left the shop. The next morning when the barber went to open up, there were a 'thank you' card and a dozen donuts waiting for him at his door.

Then a Member of Parliament came in for a haircut, and when he went to pay his bill, the barber again replied, 'I can not accept money from you. I'm doing community service this week.' The Member of Parliament was very happy and left the shop. The next morning, when the barber went to open up, there were a dozen other Members of Parliament lined up waiting for a free haircut.

And that, my friends, illustrates the fundamental difference between the citizens of our country and the politicians who run it.

joi, 16 decembrie 2010

Unde ai fost toata noaptea?

 Soţul ajunge în zori acasă. Nevasta îl întreabă, cu ton de ceartă:
- Unde ai fost toată noaptea?
- Închipuie-ţi, dragă, chiar cînd să plec acasă, secretara cea nouă mi-a adus o cafea şi mi-a zîmbit provocator. Cînd a pus cafeaua pe masă, i s-a deschis bluza şi nu m-am putut abţine să o sărut pe gît, la care ea a devenit sălbatică şi ne-am pierdut amîndoi capul. În final, am ajuns la ea acasă şi am făcut dragoste nebună toată noaptea.
- Minţi! Pun pariu că iar ai încercat să-ţi instalezi rahatul ăla de Windows.

Un tip firav stătea într-un bar cu o bere în faţă. Apare un şmecher, îi dă două palme, îi ia berea şi o dă pe gît. Ăsta firav începe să plîngă, să se tăvălească pe jos.
- Ce ai, mă? Plîngi pentru o bere, aşa bărbat eşti tu?
- Cum să nu plîng? De dimineaţă m-a părăsit nevasta, mi-a golit contul din bancă şi mi-a luat tot din casă. După-amiază îmi pierd slujba, încerc să mă arunc în faţa trenului, dar o ia pe altă linie, încerc să mă spînzur şi se rupe funia, încerc să mă împuşc şi se blochează pistolul. Cu ultimii bani, îmi cumpăr o bere, torn otravă în ea şi vii tu şi o bei...

Într-o zi, la uşa unei bătrîne bate un domn, elegant îmbrăcat, cu un aspirator în mînă. Nici n-apucă bătrîna să deschidă, că tipul începe:
- Aş dori să vă prezint cel mai performant aspirator...
În timp ce vorbea, aruncă pe covorul din holul casei o cantitate considerabilă de bălegar, explicînd:
- Staţi liniştită, dacă acest aspirator nu curăţă TOT ce se află pe covor, promit că mănînc eu ce rămîne!
După ce ascultă toata povestea, tremurînd de nervi, bătrîna îi răspunde:
- Sper să ai poftă, că nu am curent de azi-dimineaţă!

Două blonde stau de vorbă:
- Ştii, ieri mi-am făcut testul de sarcină!
Cealaltă, foarte curioasă:
- Şi au fost grele întrebările?

O femeie a furat un compot de piersici dintr-o piata si este prinsa de politie. Este dusa la tribunal, iar judecatorul o intreaba:
- Cate piersici erau in borcan?
- 6.
- Atunci vei sta pt fiecare piersica cate o saptamana la inchisoare.
Din spate, sotul ei:
- Domnule judecator, a furat si un borcan de mazare.

miercuri, 15 decembrie 2010

Tamponare usoara in Rusia

Sa se mai planga cineva de traficul de la noi.

Dupa 25 de ani de casatorie

Dupa 25 de ani de casatorie, intr-o zi mi-am privit sotia si i-am spus:
- Iubito, acum 25 de ani stateam cu chirie, aveam o masina ieftina, dormeam pe o canapea si ne uitam la un televizor cu ecran de 14` alb-negru, dar in fiecare noapte adormeam alaturi de o blonda sexy de 25 de ani. Acum avem o casa mare, o masina buna, un pat mare, un TV color cu plasma. Dar dorm acum cu o femeie de 50 de ani. Draga mea, cred ca avem o problema!
Sotia mea fiind o femeie inteleapta, mi-a spus:
- Tu du-te si cauta-ti o blonda sexy de 25 de ani, ca eu ma voi ocupa ca tu sa stai din nou cu chirie, sa conduci o masina ieftina si sa dormi pe o canapea...

United Airlines anulase unul din principalele zboruri ale zile.
Funcţionara companiei, o blondă sexy, stătea tacticoasa după tejghea şi reprograma pasagerii pentru următoarele zboruri.Se formase o coadă lungă la ghişeul ei. Dintr-o dată apare un tip elegant, dar cam urâţel, care o ia înaintea tuturor, îmbrâncindu-i. Trânteşte biletul pe tejghea şi spune: „Trebuie să iau zborul următor, urgent! Şi vreau numai la clasa întâi!!”
Calmă, blondă spune: ”Domnul meu, sunt mulţi alţii înaintea dvs, faceţi bine şi aşteptaţi până vă vine rândul şi atunci o să vedem ce se poate face.”
Enervat, tipul spuse scrâşnind din dinţi:” Ai cumva idee cine sunt eu?”
Calmă, blondă luă microfonul şi vorbi în el, aşa că să audă toată lumea: „Avem aici un călător care nu ştie cine e. Cine poate să-l ajute să se identifice este rugat să se prezinte la ghişeul numărul 2.”
Râsete de veselie urmară. Wowww, rosu-negru-albastru s-a făcut tipul urât, îmbrăcat elegant şi ii spuse printre dinţi: „I will f.... you for this!”
Fără a se intimida, blonda spune: „Domnul meu, şi pentru asta o să trebuiască să staţi la coadă.”

marți, 14 decembrie 2010

Cum vor disparea 6 miliarde de oameni? [SF]

Actualul volum demografic nu poate coexista decat intr-un sistem urbanistic. Dispartitia oricaruia dintre cele doua sisteme (electric sau monetar) vor cauza in scurt timp imposibilitatea functionarii marilor centre urbane. Ganditiva la sutele de orase cu peste 1 milion de locuitori, nu la oraselele mici de provincie inconjurate de resurse naturale suficiente pentru autoconsum.
Incepeam in postarea anterioara de ce societatea urbana este strict dependenta de electricitate si sistem monetar: http://monkey-100.blogspot.com/2010/12/end-of-world-as-we-know-it.html

Voi continua aici scenariul in cazul in care oricare dintre aceste doua sisteme ar disparea brusc (sa zicem intr-o saptamana).
Toate locurile de munca de tip office se evapora primele, urmate de marile companii, micile ateliere de productie si service pot supravietui o parte din ele mult timp. Traficul rutier paralizeaza complet, functionarea oraselor devine imposibila. Vechii bani de hartie nu vor mai avea valoare (cam aceeasi valoare pe care o avea Marca Germana sau Yenul Japonez in ianuarie 1946).

Evident presupunand ca statul major va continua sa existe acesta va asigura un timp, sub lege martiala, aprovizionarea marilor orase, alimentarea cu electricitate a spitalelor si statiilor de pompare, si o oarecare forma de ordine sociala. Dar micile conflicte regionale nu vor mai putea fi controlate, rivalitatile regionale vor exploda mantati mai ales de goana dupa provizii si resurse. Aceste conflicte vor escalada.
In tari din lumea a 2-a si a 3-a razboiul civil va fi doar la un pas, insa de data asta va trece foarte usor granita catre tari (regate am putea deja sa le spunem) doar putin afectate. Istoria e plina de astfel de exemple: Napoleon nu a fost invins de armata rusa ci de cadavrul armatei ruse (bande de soldati rusi atacau trupele frantuzesti pentru provizii).

Declinul demografic va fi foarte abrupt. Primii vor disparea in multitudinea de conflicte izbugnite. Dupa care cei ce nu pot trai singuri si nu se pot descurca pe cont propriu, cand acestia isi vor epuiza si ultimele rezerve de resurse. Din pacate 'civilizatia' actuala a permis multor milioane de 'oameni' sa poata trai fara sa faca nimic in realitate.
Sistemul sanitar-medical ne-a permis sa ne inzecim rata de supravietuire si sa ne triplam speranta de viata in doar doua secole. Acest lucru nu numai ca este perfect reversibil, dar chiar va fi.

In Fundatia lui Asimov, acesta prevazuse colapsul Imperiului Solar (ajunsese la dimensiunea la care in fiecare zi o noua planeta era declarata provincie pentru ca depasea 500 de milioane de locuitori). Dupa prabusirea administratiei centrale, razboaiele vor consuma imperiul din margini catre interior. Aceasta perioada de tranzitie urma sa dureze 15.000 de ani, insa el avea un plan pentru a reduce tranzitia la doar 1000 de ani.

Astfel cred ca daca sistemele care intretin volumul acesta demografic crapa, nu va fi sfarsitul lumii in ansamblul ei, doar sfarsitul lumii in forma in care o cunoastem noi. Civilizatia va reveni, dar nu imediat, in decenii probabil.

The end of the world as we know it

In ultimii 60 de ani populatia planetei s-a triplat, iar in urmatorii 40 de ani daca sistemele economico-sociale-urbane supravietuiesc vom depasi 10 miliarde. Explozia demografica din ultimele doua secole si explozia exploziei din ultimele decenii se bazeaza si depinde exclusiv, in opinia mea, de cateva sisteme dar in special de doua. Reteaua de electricitate si sistemul monetar virtual care intretin urbanizarea. (graficul din stanga este logaritmic si exprimat in milioane de oameni).

Daca in privinta dependentei de electricitate lucrurile sunt evidente. Toate locurile de munca (exceptand agricultura rurala), toate capacitatile de productie, de comunicatie, de sanitizare si de aprovizionare cu resurse (alimentare si non-alimentare) depind exclusiv de electricitate. Daca aceasta pica/dispare (cum anume e o alta discutie, dar cel mai simplu exemplu este o furtuna solara puternica) toate sistemele acestea vor intra in colaps.

Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul monetar virtual. De ce ii zic virtual, pentru ca banii sunt doar niste simboluri numerice ACCEPTATE, fara suport fizic real. Daca electricitatea exista la scara larga de maximum 100 de ani, bani au existat de peste 3000 de ani, insa doar in ultimul secol s-a desprins de partiatea cu aurul si metalele pretioase in general. De exemplu Lira Britanica (Pound), insemna la origine 1 Pound (453 de grame) de argint. Daca prin politicile financiar mondiale si aici ma refer la sumele adevarate invartite de FED, de BCE, de China si altii de calibrul lor, sistemul monetar-valutar ar intra in colaps, intreg sistemul social-urban s-ar prabusi impreuna cu volumul demografic mondial intr-un termen scurt (pana la 5 ani).

Din punct de vedere monetar, prabusirea sistemului bancar ar rezulta inevitabil in blocarea tuturor contractelor aflate in desfasurare si aici nu ma refer la maruntisurile in care este implicata populatia ci la marile contracte coorporative. Marele comert (nu troc-ul) va inceta, transporturile de orice fel vor ramane inevitabil fara combustibili si fara spatiu liber pe sosele, productia va inceta din lipsa de resurse si din imposibilitatea onorarii comenzilor sau de incasare a remuneratiei pe ele. Din punct de vedere coorporativ nu se poate face troc, o firma de avocatura nu poate fi platita cu sute de perechi de pantofi. Locurile de munca se vor evapora, bunurile de larg consum se vor epuiza rapid. Oamenii nu vor putea crea in mediu urban avutie personala pe care sa o comercializeze (troc).

Ba mai mult aceste doua sisteme sunt interdependente. Sistemul monetar intretine, aprovizioneaza si consuma sistemul energetic, respectiv fara o retea de energie electrica functionala toate serverele si conturile bancare vor inceta sa mai functioneze. Intreruperea unei singure piese din lant cauzeaza intreruperea intregului sistem.
Sub lege martiala, marile orase vor putea fi alimentate un timp cu energie electrica, apa si alimente de baza, dar cat timp? Ce pot face milioanele de oameni ramasi blocati in marile conglomerate urbane, ce poti face intr-un apartament fara electricitate, apa, caldura si sisteme de intretinere.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Doi politisti intr-un compartiment de tren

Doi politisti intra intr-un compartiment al trenului: 
- Arme? Bani? Droguri?
 - Nu, multumesc. 
O cafea, va rog... 

Judecatorul intreaba martorul la proces: 
- La ce distanta v-ati aflat de locul accidentului? 
- La 6 metri si 75 de centimetri. 
- Si cum de stiti asa de exact? 
- Cind am vazut accidentul, pe loc mi-am dat seama ca voi fi intrebat la proces de vreun timpit si am masurat. 

Oare de ce exista atatea organizatii impotriva hainelor de blana si nici una impotriva hainelor de piele? Probabil pentru ca e mai simplu sa hartuiesti femeile bogate decat gastile de motociclisti. 

Un cioban ardelean statea pe iarba, in apropierea unei fantani. Un om se duce la fantana cu intentia de a bea. - Nu bea, omule, e otravita ! 
- Nem to dom. 
- Apoi bea, dar incet, ca-i rece. 

Stiti ca "O brad frumos" a fost compus de un ungur? Daca era de un roman ar fi fost "Un brad frumos". 

Un grup de oameni de mai multe natii vorbesc depre dificultatea unor limbi. 
- Franceza e oribila, se plange francezul. Imaginati-va ca noi zicem "bordo" si scriem "Bordeaux"! 
- Pai, si ce, zice batranul secui. E nimic fata de noi, care zicem "allomas" si scriem "gara". 

vineri, 10 decembrie 2010

Comunismul o idee buna dar prost aplicata

Maschinul sondaj realizat in aceasta perioada nu face decat sa arate limitarile intelectuale ale marii majoritati. Nu are rost sa ma refer la senzatia "traiam mai bine in comunism". Senzatia de trai mai bine in trecut (orice fel de trecut) nu este numai un cliseu ci un simplu fenomen psihologic. "Trecutul glorios si care viitor?" nu e deloc o chestiune moderna.
Interesant e alt lucru: "comunismul a fost o idee buna dar prost aplicata", pai daca ar fi fost in primul rand o idee buna si ne-am gasit noi Romanii sa o aplicam prost de ce comunismul a crapat pe doua treimi din suprafata planete, supravietuind doar in Cuba si Coreea de Nord. Nu, China nu este comunista! Cenzura politica si de exprimare nu este un fenomen comunist. Vedeti doar ce se intampla cu Wikileaks.

Comunismul este un principiu economic. Tot ce produce o natiune (bunuri, resurse, servicii samd) se pune la gramada si se imparte in mod cvasi egal intre membrii sistemului (indiferent daca au participat sau nu la procesul de productie). Pe langa acestea se foloseste un sistem monetar fantoma, pentru a crea senzatia de remuneratie diferita pentru fapte diferite, dar banii se raporteaza tot la aceeasi ratie finala obinuta din diviziunea productiei adunate la numarul de indivizi din sistem. Imi zicea un coleg ca daca s-ar fi dat bunuri (mancare) la liber si nu ar mai fi fost rationalizata ar fi fost bine in comunism. Perfect adevarat, doar ca pe rationalizare (am vrut sa zic impartirea avutiei intre membrii comunitatii) se bazeaza intreg conceptul comunist.
Comunism = Rationalizare

miercuri, 8 decembrie 2010

Manual de sarlatanie

Ma refer la un subiect foarte precis dar sunt convis ca se poate extrapola foarte usor de la un caz particular la un exemplu general, asa ca voi scrie in termeni generali.
Pasul 1. Castigi increderea
Faci ceva deosebit sau iesit din comun, care ajuta cumva (intrucatva) victima. Si cel mai importat o faci pe gratis. O data, de doua ori pe ceva modic sau simbolic incat victima sa se increada in tine si sa se simta obligat. (manualul de manipulare, nu mai stiu ce pagina)
Pasul 2. Declini competenta
Spui (tot pe gratis) ceva iesit din comun, dar mai spui ca nu poti tu sa rezolvi si recomanzi pe altcineva, mai priceput. Ia uite ce om saritor si dezinteresat iti spui. Te duci la recomandare unde te costa (ceva cam piperat la prima impresie), dar daca iti rezolva problema ce mai conteaza. Pleci de acolo cu o impresie oarecum buna (asta in caz ca ai fost secptic de la inceput, pentru ca fanaticii ar pleca in adulatie totala) bazata pe cateva lucrui concrete pozitive.
Pasul 3. Scadenta
Pentru a rezolva definitiv problema ti se ofera anumite lucruri aparent banale, dar ce par o solutie ingenioasa. Pentru ca nu e nimic iesit din comun accepti fara sa intrebi si te astepti sa platesti un pret corect. Acum surpriza, costa de 10 ori mai mult decat pretul de la pasul 2 si de 100 de ori mai mult decat fac.

Va dati seama ca aceasta schema simpla in 3 pasi se poate aplica la orice: servicii, bunuri, favoruri, produse samd.
PS: nu exclud ca pasul 1 sa fie de buna credinta si sa fie manipulat de sarlatanii de la 3.

WikiLeaks: Secrete de stat sau manipulare ingenioasa

Fapte:
Toata presa mondiala isi concentreaza atentia asupra fenomenului wikileaks. Acesta tine prima pagina si primele minute de stiri in primetime. Se tin talkshow-uri, lideri politici importanti si foarte importanti din fiecare tara isi exprima public comentariile pe marginea acestui subiect.
Dezvaluirile sunt pline de cancanuri, barfe si sex, astfel incat atrag neintarziat atentia maselor.
Informatia publicata pana acum nu inseamna in realitate mai nimic. Tot felul de lucruri pe care le stiam, pe care ne asteptam sa se intample (ambasadele trimit informatii despre liderii politici din tarile gazda - pai asta nu e nici o dezvaluire) sau pentru care inca nu venise o confirmare semioficiala (in Irak nu s-au gasit arme).
Dezvaluirile nu au zis nimic pana acum de ce se intampla in Israel si in teritoriile ocupate, despre razboiul purtat de Israel cu Palestinienii si despre conflictul militar cu Libanul.
Informatiile sunt menite sa intimideze Iranul si statele arabe care sunt de partea republicii islamice.
Se vorbeste de Osama bin Laden ca ar fi in continuare in viata si ca desfasoara operatiuni in zona Afganistan/ Pakistan, desi SUA impreuna cu alte forte militare importante conduc un razboi in zona de aproape 10 ani.
Ipoteze:
Informatia cu Osama nu e menita decat sa resursciteze interesul Americanilor de rand fata de interminabilul razboi din Afganistan.
Se ofera justificari pentru un conflict cu Iranul si sunt intimidati apropiatii acestuia.
Se iau in derizoriu elemente cheie ale UE pentru a slabi moneda unica Europeana prin mijloace politice daca economice nu pot.
Este distrasa atentia opiniei publice Americane, in special si mondiale in particular, de la criza economica mondiala ce ia forme tot mai virulente.
Concluzia:
Pai ori suntem golani ori nu mai suntem!

marți, 7 decembrie 2010

WikiLeaks: Assange arestat

In contextul in care tocmai s-a aflat ca Assange va fi mentinut in arest pana cel putin pe 14 decembrie am gasit urmatorul interviu destul de interesant:
Si in acest interviu se pune sub indoiala autenticitatea miscarii de desconspirare facuta de wikileaks in conditiile in care anumite 'desconspirari' sunt in favoarea razboaielor purtate de americani. Iar arestarea pe motiv de viol nu face decat sa il transforme pe Assange in martir si erou modial cu mare priza la public, ca doar e ceva legat de sex. Daca vroiau sa il opreasca nu cred ca asta a fost cea mai buna optiune, ba din contra.
Sa vedem daca urmeaza materialele promise despre sistemul bancar si despre OZN-uri.

Am gasit si o adresa ip directa catre wikileaks: http://213.251.145.96/ 

WikiLeaks (update 7 dec)

Initial am vrut sa completez doar sub postarea de ieri un update, dar pe masura ce am tot scris am zis ca merita un post separat.

Ultimele evolutii in episodul wikileaks ar fi urmatoarele:
A mai fost emis un mandat de arestare (sau doar cercetare, nu pot afla cu certitudine) si in Regatul Unit pentru ofense sexuale tot pe numele proprietarului wikileaks.
Deasemenea conturile din Elvetia i-au fost blocate pe motiv ca nu este cetatean Elvetian (asta bate rau de tot la ochi). Pai de cand trebuie sa fii cetatean Elvetian ca sa iti tii banii in Elvetia?! 
Pentru a acesa site-ul cu pricina cautati pe Google (deocamdata merge): "wikileaks alternative DNS", sapati putin in primele 3 link-uri si o sa ajungeti in final pe wikileaks. Din ce am citit peste 100 de servere din lume sustin acest site.
 
Am adaugat in postarea de ieri http://monkey-100.blogspot.com/2010/12/wikileaks.html o imagine sugestiva luata chiar de pe site-ul wikileaks, faza e ca mottoul "Every organization rests upon a mountain of secrets" li se potriveste de minune chiar lor si actiunii pe care o intrebrind, cu presupusa desconspirare (repet nu am suficiente argumente nici sa cred nici sa nu cred).

luni, 6 decembrie 2010

WikiLeaks

Am tot evitat sa scriu despre WikiLeaks, pentru ca nu pot spune cu certitudine ca inteleg ce se intampla cu adevarat. Ma refer evident la ce se ascunde dincolo de faptul ca Berlusconi e imbecil sau Romania e salbatica (nu aveam nevoie de spionaj pentru asa ceva, puteam sa o zic si eu pe gratis), pentru ca sunt o gramada de informatii cu continut mai consistent.
Insa de aici vine si problema, parca toate informatiile cu adevarat importante sunt in favoarea Americanilor (armamentul nuclear Nord Coreean, arme in Irak, amenintarea Iraniana samd). Din punctul unora de vedere (partial si al meu), au dat drumu intentionat la un volum atat de mare de informatie, in cea mai mare pare de cancan, pentru a strecura si cateva idei pe care administratia de la Washington avea nevoie disperata sa le plaseze cumva. Asa ca sub aparenta victimizare (ca au fost desconspirati) si ca iata care e adevarul au foarte lejer anumite idei.

Acum vine partea credibila din poveste totusi. Pe numele autorului wikileaks a fost emis saptamana trecuta de catre interpol un mandat de arestare pentru viol (!?) De cand se ocupa interpolul de viol?? Pe urma site-ul a fost blocat pe mai multe servere controlate din America, ca dovada ca e aproape imposibil sa accesezi adresa de net, chiar daca ea exista. Mai mult administratia Americana a formulat acuzatii de spionaj pe numele lui Julian Assange, iar acesta din urma a amenintat cu dezvaluiri si mai spectaculoase in caz ca va pati ceva.
In opinia mea, in cazul in care miscarea wikileaks a fost orchestrata de Americani (de exemplu au facilitat accesul la o mare parte din informatiile difuzate si intre cancanuri au plasat anumite idei), cred ca acum le-a scapat usor de sub control. Ramane de vazut cum evolueaza.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Sistemul metric

Acum e clar, sistemul metric e perimat daca pana si Burma si Liberia au renuntat la el =))
Iar rapoartele mi se par perfect logice: 12 inch intr-un picior, 3 picioare intr-un yard, 1760 yarzi intr-o mila.
Cine are nevoie de absurditati ca 10 mm intr-un cm, 100 cm intr-un metru, 1000 de metri intr-un km sau 1000 de litri intr-un metru cub, care daca e vorba de apa atunci are exact o tona care inseamna 1000 de kg. Asta in conditiile in care poti folosi 158.43 de galoane!

Serios vorbind insa, intreg tabelul de conversii (unul foarte pertinent dupa parerea mea) se afla aici: http://www.ilpi.com/msds/ref/distanceunits.html

Lucrul potrivit la momentul potrivit

Ion se trezeste intr-o dimineata cu o mahmureala ingrozitoare dupa o noapte petrecuta la o petrecere de afaceri. Se chinuie sa-si deschida ochii si primul lucru pe care il vede sunt doua aspirine asezate langa un pahar cu apa pe noptiera. Si langa el, un trandafir rosu! Ion se ridica din pat si-si vede hainele curate si calcate. Se uita prin camera si vede ca totul e in ordine perfecta si luceste de curatenie. La fel e si in restul casei. Ia aspirinele, se sperie cand se uita in oglinda din baie si vede ca are un ochi vanat si in cele din urma observa un bilet pe masa pe care scria:
"Dragul meu, micul dejun e in cuptor. Eu am iesit la cumparaturi. Te iubesc!!"
Se taraste gemand pana in bucatarie si vede ca intr-adevar il asteapta micul dejun aburind si ziarul de dimineata.
Fiul lui e si el in bucatarie. Ion il intreaba cu multa precautie:
- Fiule, ce s-a intamplat azi-noapte?
- Pai, ai ajuns acasa beat turta dupa 3 dimineata si ai luat-o razna. Ai rupt masuta din sufragerie, ai vomitat pe coridor, te-ai pisat pe floarea mamei si ti-ai invinetit un ochi cand ai dat cu capul de usa , ca sa arati ce tare esti.
- Atunci de ce este totul intr-o ordine atat de perfecta, atat de curat, am primit un trandafir rosu si micul dejun ma asteapta pe masa ??!
- Ah, asta-i simplu, ii raspunde fiul. Mama te-a tarat pana in dormitor si cand a incercat sa-ti dea jos pantalonii i-ai spus: "Lasa-ma in pace femeie, ca sunt om insurat!"

Morala:
Masuta rupta - 300lei
Micul dejun - 10 lei
Trandafirul rosu - 5 lei
Aspirinele - 0.50 lei
Sa spui lucrul potrivit la momentul potrivit - de nepretuit!

Jake tragea sa moara. Sotia lui sedea langa el. El  Deschise ochii si spuse cu vocea slaba...."Am ceva sa iti marturisesc".
"Nu e nevoie" raspunse ea. "Ba nu, insist! Vreau sa mor impacat. Sa stii ca m-am culcat cu sora ta, cu prietena ta cea mai buna, cu prietena ei cea mai buna, si  cu mama voastra" .
"Stiu! - spuse sotia – acum odihneste-te....si lasa otrava sa isi faca efectul"

vineri, 3 decembrie 2010

Al 3-lea razboi mondial

Problema: Instrumente financiare derivate, baloane economice, prabusirea sistemului;
Reactia: Prea mari pentru ca sa (fie lasate sa) se scufunde, preluarea datoriilor, nationalizare, criza bugetara, indatorare extrema;
Solutia:  Austeritate, vaporizarea sistemului de pensii, banci nationale, guvern transnational, guvern mondial.

Am urmarit in ultimele saptamani Bloomberg si imi lasa impresia ca razboiul dintre SUA si UE se intensifica tot mai mult. Agentiile de rating americane au atacat constant punctele vulnerabile ale Uniunii Europene. Au coborat rating-ul Irlandei au lasat de inteles ca vor cobora ratingul Portugaliei si Spaniei si au coborat la BB+ ratingul Greciei, fortand dobanzile solicate greciei la peste 10% Indatorarea la care va fi supus aceasta tara ii va aduce probleme majore.
Problema principala e ca toate agentiile de rating sunt Americane (cu exceptia celei create de Chinezi anul acesta), iar acestea se pliaza politicii Americane, de exemplu desi America are o expunere si datoria catastrofala in raport cu PIB-ul ratingul este in continuare AAA. Nevoia Americii este de a lovi cat mai puternic in Euro si in Renminbi, dusmanii de moarte ai dolarului, pentru ca nu au cum sa isi salveze ecomia, dar pot spera sa moara economia vecinului inainte sa moara a lor.


"When the people find out that they can vote themselves money, it will herald the end of the republic". -- Benjamin Franklin
Cand oamenii vor descoperi ca isi pot vota bani, aceasta va aduce sfarsitul republicii. Benjamin Frankiln

joi, 2 decembrie 2010

Civilization V- space victory

Am mai terminat un joc de Civilization V. Deja sa suporti un joc pana la capat devine in sinea sa o mare reusita. Am urmat si de data asta provocarea de pe civfanatics si am reusit un Space Victory in 1962 pe dificultate King, harta arhipelago si Epic timeline. Patch-ul 0.62 nu l-am pus decat in a 2-a jumatate a jocului si nu a adus mari schimbari. A fost interesant in partea de explorare si colonizare si cam atat. Mi-au delcarat de doua ori razboi turcii, prima data i-am respins la mustata, a 2-a oara i-am eliminat din joc. Deci AI-ul la fel de slab si pe King. In rest, cel putin dupa cucerirea turcilor nu au fost decat doua ore de Next Turn si cam atat. Jocul nu prea are farmec sau provocare. Calculatorul in afara de insultele sporadice, nu a facut mai nimic sa ma opreasca sa castig jocul desi devenise evident ce urmaream. Singurul lucru frumos, e ca mi-a placut grafica de la Appolo Program, care se construia pe harta modul cu modul. Alt lucru neinteresant e ca odata ce acumulezi cele 6-7 tehnologii necesare programului spatial, nu ai nevoie decat de 3 orase bine industrializate ca in 30-40 de ture sa finalizezi programul spatial. Pai la civ 4 imi aduc aminte cum construiam cate 100 de ture la nenorocita de nava spatiala. Aici nu cred ca are 8 module toate.

Citeam doua glume pe civfanatics:
- Ce bine ca au reintrodus optiunea de sfarsit de joc, dar trebuiau sa scrie pe ea "GOD, not one more freaking turn!"
- "With the new 0.7 patch it's good they are finally moving CiV out of beta!" =))

Pentru celelalte articole despre CiV accesati aici: http://monkey-100.blogspot.com/search/label/civilization%205

furtuna de gheata

Furtuna de gheata este un fenomen meteorologic destul de rar, in general izolat si de scurta durata. Acesta consta intr-o ploaie persistenta care ingheata repede, acoperind toate suprafetele in straturi groase de gheata.
De exemplu furtuna de gheata din 1998 din Canada a facut pagube de peste 5 miliarde de dolari, a ucis zeci de persoane si a fost necesara cea mai mare desfasurare de trupe pe timp de pace din istoria Canadei. Tot atunci sute de mii de oameni nu au avut electricitate timp de aproape 3 saptamani.

Revenind la scurta noastra furtuna de gheata putem spune ca am scapat chiar usor, tinand cont de ce impact poate avea. E adevarat mi-a luat zeci de minute sa dezghet masina, nici una dintre usi nu se putea deschide, portbagajul deabia dupa 2 ore de mers cu caldura pornita s-a putut 'crapa'. Azi am fost ceva mai bine pregatit, mi-am luat sticla cu apa calda dupa mine si gheata s-a desprins ceva mai usor. Dar tot era un strat destul de gros si uniform pe toata masina. 

miercuri, 1 decembrie 2010

La multi ani Romania !




Am tot cautat cea mai buna imagine pentru 1 Decembrie, dar nu m-am putut hotara asa ca le-am pus pe primele 4. Voua care va place cel mai mult?