luni, 25 februarie 2013

Oscar 2013 - after party

Decernarea premiilor Oscar pentru 2013 a fost uneori mai mult, alteori mai putin asteptata. 
In primul rand sunt surprins de castigatorul pentru cel mai bun film, Argo. Cred ca este un film bun, dar nu chiar atat de bun. Documentarea istorica este minima (cu exceptia catorva poze de arhiva), implementarea este in still hollywood-ian, iar Iranienii sunt portretizati toti ca imbecili. Or fi fost unii imbecili, dar daca erau toti, atunci nu ar mai fi fost nevoie de misiunea asta secreta, nu? In concluzie, este un film bun, dar nu chiar atat de bun. Senzatia este aceeasi cu marele premiat la Oscar in anul Avatar-ului. Va mai aduceti aminte cum se chema filmul acela? Nu are rost sa intreb despre ce era vorba sau sa va reamintiti o secventa memorabila din el (cum pot fi date de exemplu celelalte filme castigatoare la Oscar de-a lungul anilor).
Cei mai buni actori in rol principal si secundar si-au meritat pe deplin statueta atat Daniel Day-Lewis, Lincoln cat si Christoph Waltz, Django Unchained.
Lincoln este o reproducere extrem de fidela si de bine documentata a abolirii sclaviei in Statele Unite ale Americii, in perioada de final a razboiului de secesiune. Atat de exacta si de amanuntita incat filmul poate fi plictisitor in unele amanunte. Insa meritul istoric este foarte mare, iar interpretarea de exceptie.
Christoph Waltz din Django Unchained joaca un rol la fel de memorabil ca cel din Inglorious Bastards tot al lui Tarantino din 2009. Cred insa ca rolurile sale formidabile sunt la fel de mult meritul lui Tarantino, pentru ca nu stiu un alt regizor care poate crea atata tensiune intr-o liniste deplina. 
Django Unchained marcheaza si premiul pentru cel mai bun scenariu original.
Nu am vazut nici Silver Linings Playbook (cea mai buna actrita in rol principal - Jacki Weaver), iar Les Miserables nu intentionez sa vizualizez (cea mai buna actrita in rol secundar - Anne Hathaway) deci nu imi pot forma o opinie cu privire la aceste 2 Oscaruri.
Surpiza vine de la Life of Pi, care pe langa premiile tehnice a castigat si cel mai bun regizor. Este un desen animat cu un indian (real) si un tigru. De unde si pana unde cea mai buna regie?
Amour a castigat cel mai bun film strain.
O dezamagire personala in cadrul nominalizarilor din 2013 este lipsa lui Cloud Atlas, un film monumental in opinia mea desprea natura umana.

Invinsi la Oscar sunt: Flight - o drama despre un pilot alcoolic care salveaza un avion dintr-o situatie imposibila, al carui deznodamant nu il dezvalui pentru cei care inca nu au vazut filmul, Zero dark thirty - filmul despre misiunea de executare al lui Osama bin Laden si The Master - un film greu de digerat despre nebunia unui soldat din al 2-lea razboi mondial si lupta sa asupra blocajelor in viata.

marți, 19 februarie 2013

Raportul oficial ESA

Revin la postul anterior (Noul Tunguska), publicat la 2 zile dupa prabusirea asteroidului deasupra federatiei Ruse. Astazi 19 februarie a fost publicat raportul oficial al European Space Agency asupra acestui fenomen: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Russia_asteroid_impact_ESA_update_and_assessment

Din raport merita mentionate urmatoarele informatii:
Pe 15 februarie la ora 03:20 GMT un obiect natural, a intrat in atmosfera si s-a dezintegrat deasupra Chelyabinsk, Russia. Obiectul a avut 17 metri in diametru si o masa la intrarea in atmosfera de 7000 pana la 10000 de tone. Acesta a explodat la o altitudine de 15-20 Km cu o forta de 500 de kilotone (de 30 de ori mai mare decat bomba de la Hiroshima). 

Pamantul este lovit de asteroizi de dimensiuni comparabile cu o frecventa de zeci pana la sute de ani.

duminică, 17 februarie 2013

Noul Tunguska

Ma folosesc de un eveniment deosebit si unic prin amploare, in ultimul secol, pentru a deschide postarile pe anul acesta.
La jumatatea lunii februarie un meteorit de 10 tone a intrat in atmosfera terestra deasupra Federatiei Ruse, in apropierea granitei cu Kasakstanul. La intrarea in atmosfera, la o altitudine de 30 de Km, acesta s-a dezintegrat, astfel ca fragmente de meteoriti s-au prabusit pe o raza extinsa afectand aproximativ 1000 de persoane. Unda de soc a provocat spargerea gemurilor si deteriorarea cladirilor, ranind astfel persoane. Nu cred ca a fost cineva lovit efectiv de un  fragment de meteorit si sa fi scapat cu viata. 
Evident fenomenul a atras si o gramada de specultatii, inclusiv faptul ca acel meteorit a fost doborat de o racheta ruseasca. Singurul clip de pe internet in care s-ar vedea acest lucru, este evident modificat serios fata de original. Chiar daca nu ar fi fost trucat atat de evident acel clip, meteoritul a intrat in atmosfera cu o viteza de 54.000 Km/h, in timp ce avioanele experimentale actuale de abia ating Mach 10 (Mach1 = 1225 Km/h), iar cea mai utilizata racheta de croaziera, Tomahawk, este subsonica. 

Pe link-ul de mai jos se pot vedea mai multe imagini surpinse de camerele de supraveghere fixe / mobile din zona care arata amploarea fenomenului.

In Rusia unele companii de asigurari auto conditioneaza plata daunelor de filmarea evenimentului. Din acest motiv inregistrarile video de pe soselele rusesti sunt atat de dese.

La inceputul secolului trecut, in 1908, tot Rusia a fost lovita de cel mai mare meteorit din istoria recenta cunoscuta a Pamantului. http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event Meteoritul de la Tunguska a avut forta echivalenta a unei bombe nucleare de 30 de megatone si a ras copacii de pe o suprafata de 2000 de Km patrati.