joi, 12 septembrie 2013

Avem o tara - cum o jefuim? I

Luna septembrie se pare ca ne va aduce cele mai mare jaf pe care l-a marcat Romania de la vanzarea platformei continentale, inainte de a fi castigata la proces, incoace. Cand a fost vandut BCR-ul pe 3 miliarde de Euro si banii s-au evaporat, e nimica toata.
 
La Rosia Montana este vorba despre bani, bani si iar bani. Suma ingropata sub acele 4 dealuri se invarte la peste 20 de miliarde de Euro. Nu e vorba numai de aur si argint ci si de o foarte mare cantitate de metale rare si scumpe (acestea nu sunt supuse redeventei aceleia simbolice de 8%).
 
Persoane politice din prima linie a acestui razboi au multe de castigat sau de pierdut. Unul inca se vede presedintele tarii, si probabil ca in chiar aceste ore isi re-negoiceaza pozitia de candidat al PSD in schimbul retragerii obiectiilor din parlament la legea exploatarii de la Rosia Montana. Ceilalti au si ei enorm de mult de castigat personal probabil.
Ca sa va faceti idee, daca suma despre care vorbim este de 20 de miliarde de Euro, asta inseamna 2 milioane de Euro pe cap de protestatar, cat au fost in piata, in momentul maxim. Va dati seama ca aceasta suma va inlatura orice obstacol. Daca nu acum, luna viitoare, anul viitor, deceniul viitor. Sistemul va invinge infrange.

Nu am nici un dubiu, ca la Rosia Montana, la un moment dat va incepe exploatarea. Din pacate cine viseaza la patrimoniu Unesco este naiv sau a fumat ce o fi fumat si Remus Cernea. Planeta asta nu poate sa traiasca toata din turism. Cineva trebuie sa si produca ceva. Fie ca e vorba de materii prime sau produse finite.

Din punctul meu de vedere, exploatarea de la Rosia Montana trebuie facuta de Romania pentru Romania. La fel cum angajam firme sa ne construiasca autostrazi, tot asa trebuie sa angajam o firma sa faca mina aia, dar Romania sa fie unicul beneficiar, iar Romania sa stabileasca normele de mediu si metoda de extractie. Este evident ca RMGC are tot interesul sa obtina profit maxim prin metoda cea mai simpla. Probabil ca exista si alte metode mai costisitoare dar care sa nu foloseasca cianuri.


Later edit: a aparut azi zvonul ca aici e vorba si de o uriasa manipulare a pretului actiunilor, si ca balbaiala guvernului, poate sa fi fost premeditata. Pentru asta va recomand filmul Promised land.

Niciun comentariu: