miercuri, 22 ianuarie 2014

12 Years a Slave

Filmul 12 Years a Slave este o drama tulburatoare ecranizand o perioada neagra din istoria umanitatii. 

Solomon, un negru liber din New York, cu cateva decenii inainte de abolirea sclaviei, este inselat, rapit si vandut in sclavie. Ajunge rand pe rand, pe mai multe plantatii din sud, unde intalneste stapani de tot felul. 

Drama si atrocitatile sclaviei sunt fie cunoscute, fie intuite de multi, insa acum sunt concentrate si condensate pe parcusul a doua ore si 10 minute de violenta, nedreptate si cruzime. Insa putin altceva se mai poate vedea. Sau poate cruzimea te desensibilizeaza inca de la inceput.

Ce lipsesc celor 12 ani de sclavie pentru a merita permiul Oscar, sunt momentele memorabile. Nu stiu cu ce imi voi aminti acest film, decat pentru violenta. Am simtit o rezonanta emotionala mult mai puternica la The Butler si evident la Cloud Atlas (alt film centrat pe tema omului care il inrobeste pe om, dar povestit independent de era si generatie). 

Filmul a castigat deja Globul de Aur la categoria cel mai bun film si este nominalizat la mai multe categorii la Oscar. Este un film foarte bun, insa nu vad cu ce iese in evidenta fata de alte filme tematice si la fel de violente: Amistad, Django Unchained. Sau mult mai putin axate pe violenta: The great debaters, Lincoln, The butler

Nota mea: 10 pentru recrearea fidela a tragediei, insa Oscar pentru cel mai bun film, nu din punctul meu de vedere.

Niciun comentariu: