duminică, 20 martie 2011

Libia


"Obama: Muammar, e timpul să-ţi iei rămas bun de la poporul tău!
Gaddafi: Da'de ce? Unde pleacă?"

Bancul este sinistru in contextul geopolitic actual, dar cred ca ilustreaza foarte bine ce e (daca o fi ceva) in capul colonelului Gaddafi. In Libia se poarta de mai bine de o luna un razboi civil intre mercenarii lui Gaddafi si opozantii acestuia. Daca la inceput scenariul, pasnic in comparatie cu acesta, din Egipt parea sa se repete si in Libia; psihoza deliranta in care se scalda nebunul de la Tripoli l-a agatat cu maini de moarte de putere si a declansat un razboi civil impotriva oponentilor sai. 


Inca de la primele raiduri aeriene impotriva propriului popor am vrut sa imi exprim dezamagirea profunda ca UE nu intervine militar impotriva dementului. Credeam atunci ca un simplu raid aerian peste palatul lui Gaddafi ar fi scurtat la doar cateva zile un sangeros razboi civil. 

Imi dau seama acum ca nu ar fi fost cea mai inteleapta varianta. Occidentali sunt vazuti extrem de prost in randul lumii Arabe. O interventie dezastruoasa de tip Irak, nu ar fi parut decat o noua cucerire de petrol.
Insa Gaddafi a continuat in toata aceasta perioada sa isi masacreze populatia. Liga Araba l-a denuntat pe Muammar si spre deosebire de razboiul din Irak, interventia militara din Libia are mandat ONU. 

Niciun comentariu: