marți, 7 iunie 2011

Constitutionis

CONSTITÚȚIE ~i f. 1) Lege fundamentală a unui stat care determină forma de guvernământ, structura social-economică și politică, modul de organizare și de funcționare a organelor de stat, drepturile esențiale și obligațiile cetățenilor. 2) Broșură care cuprinde această lege. [Art. constituția; G.-D. constituției; Sil. -ți-e] /< fr. constitution, lat. constitutio, ~onis 

Noul proiect de revizuire a constitutiei a trasat, asa cum era de asteptat, o line clara de demarcatie intre cele 2 tabere. Tabara celor care il injura pe Basescu si tabara celor care ii injura pe ceilalti. Eu mi-as fi dorit ca aceasta line sa fie mai groasa, asa ca o dunga, ca pe ea sa poata sta si cei care nu au nevoie sa ii injure pe unii si pe altii. 
Acum cu privire la prevederile propuse spre modificare, nu ma voi referi la cele cu impact politic, pentru ca sunt destui care o vor face si ma voi referi doar la cele cu impact economic. Din punctul meu de vedere cea mai profunda implicatie economica o are propunerea ca plafonul de deficit sa fie fixat la 3% iar plafonul datoriei sa fie fixat la 60%. Dincolo de faptul ca acestea sunt si criteriile impuse de BCE (Banca Centrala Europeana) pentru candidatii la zona Euro, sunt reguli economice stricte necesare oricarui stat non-bananier. 
Cu astfel de reguli nu mai poate un destept sa dubleze pensiile cu 3 luni inainte de alegeri. Doar nu il intereseaza de unde, intra pe deficit, e problema urmatorului care vine sa le taie, el isi ia cel mai bun scor al partidului din istorie si a scapat. Iar datoria publica totala este acum o imensa bomba cu ceas amorsata atat in lungul si in latul Europei cat si al SUA. Cand aceasta bomba va exploda se va crea o situatie la nivel global ce nimeni nu o poate concepe.

2 comentarii:

Zummuz spunea...

Se spune ca nu trebuie sa ai incredere in greci nici cand iti aduc daruri. Matelotul e printre ultimii romani care au dreptul sa ceara schimbarea constitutiei. Mai departe totul e o fumigena si o strategie politica. In afara de curul lui si al metresei nu-i pasa de nimic.

Eugen Popp spunea...

Salut! Dupa cum am zis ma feresc pe cat posibil sa fac politica pe blog, daca este un subiect de actualitate si cu impact incerc sa fac o analiza a implicatiilor si atat.
PS: lucrez pentru o firma greceasca! :D