joi, 21 iulie 2011

Coada care da din caine

Grecia reprezinta cvasi 3% din Uniunea Europeana, la toate capitolele. Dar judecand dupa abundenta de stiri, articole, reportaje, mesaje, analize, talk show-uri, breaking news-uri samd, care inunda de la Ring pana la Bloomberg ai zice ca e a 2-a dupa China. Deci de ce atata agitatie ar fi prima intrebare care imi vine cand ma gandesc ca e doar 3 procente?
Pai prima analogie ar fi ca oricare organ sau membru din corp nu reprezinta mai mult de 3%, dar o infectie la unul din ele ar rapune repede si cel mai sanatos individ.

Zeci de state, banci si companii au imprumutat direct sau indirect elemente din economia si administratia Greciei. Acestia se asteapta sa isi primeasca banii inapoi la un termen stabilit. Pe baza lor au alte intelegeri cu mult mai multi alti terti, care si ei la randul lor au alte contracte. Chiar daca raportat la PIB-ul UE (de aproape 11 trilioane de Euro) datoriile grecesti, de cateva sute de miliarde de Euro, nu par sa reprezinte foarte mult, insa raportat la nivelul unei banci, companii sau tari, nerambursarea lor ar duce in pragul falimentului pe oricare dintre acestea.
La nivel macroeconomic, din masa de Euro existenta pe piata, o parte considerabila se afla in Grecia. Daca aceasta tara da intr-o forma sau alta faliment, ce valoarea va mai avea acea parte pare din Euro. Acum imprumuturile transnationale in Euro sunt la o dobanda destul de mica, de doar cateva procente, pentru ca este o moneda foarte sigura. Dar daca o parte din ea da faliment, atunci nu ar mai fi o moneda atat de sigura iar dobanzile ar creste pentru toata lumea.
Pentru Grecia falimentul ar fi o catastrofa. Nimeni nu i-ar mai imprumuta, in afara de ajutoarele pe care le primesc de la Uniunea Europeana. Nici o tara nu poate sa tipareasca Euro dupa bunul plac, asta insemnand ca pot cheltui atatia Euro cati au. Daca nu au bani in cont, atunci nu pot plati pensii, salarii, furnizori, datorii, credite, contracte samd.
Pentru alte tari cu datorii de alte sute de miliarde de Euro, ar fi inceputul sfarsitului. Italia, Spania, Portugalia, Belgia ar avea de platit dobanzi majorate excesiv. S-ar confrunta cu blocaje pe tot planul si cu iminenta unor noi taieri pentru a putea plati datoriile care nu vor face decat sa continue recesiunea si sa prelungeasca criza.

Niciun comentariu: