joi, 6 octombrie 2011

Steve Jobs 1955-2011


4 comentarii:

zummuz spunea...

Despre morti numai de bine...
Steve a parasit scena chiar inainte de a deveni din steaua calauzitoare, piatra de moara legata de piciorul firmei marul.
Planurile pe care le avea firma pentru urmatorii ani (trasate poate chiar de jobs) ar fi ingropat-o cu mare succes. As asemana aparitia iphone4 si ipad1 cu aparitia 6310 la nokia.
Dureaza un pic pana pornesti bulgarele la vale, apoi directia e sigura.
Marul e la rascruce. Daca va sti sa joace momentul disparitiei mentorului va avea succese in continuare. Daca nu - Nokia e un bun exemplu de "asa nu". Nici nu mai amintesc de micromoale.

monikalistar spunea...

Nu sunt deloc de acord. O firma nu merge liniar in sus sau liniar in jos. Exista evident si caderi, pe care, un management bun le corecteaza. Faptul ca ultimul IPhone nu a raspuns asteptarilor este probabil si o consecinta a faptului ca Steve Jobs era bolnav. Apple este la rascruce. Cine nu este? Sa speram ca mentorul lor i-a invatat suficient de multe ca sa treaca peste golul lasat de el. Dar, sa-l numim pe S.J. piatra de moara... este putin cam mult.. Mai ales azi. Eu simt nedreptatea vietii care a facut ca un creier ca acesta sa moara in timp ce prostii traiesc bine-mersi si ca omul Steve Jobs nu se mai poate bucura de nimic.. Niciodata..

Eugen Popp spunea...

Interesante puncte de vedere. Si eu cred ca Apple se hraneste din hype acum. Ideea lansarii unei noi versiuni in fiecare an este una profund comerciala nu tehnica. Inlocuind 1 cu 2 si 3 cu 4 la numele versinunii te adresezi explicit celor care au cumparat produsul pentru marca si nu pentru functionalitate fortandu-i sa ajunga la zi. Pe acelasi principiu cu colectiile de haine, lumea nu isi cumpara haine in noul sezon pentru ca nu au cu ce sa se imbrace ci pentru ca nu mai sunt la moda.
Aici ar putea fi piatra de moara de la gatul Apple, cand nu vor mai fi la moda!

zummuz spunea...

OK. Am revenit ca sa ma explic.
Apple a fost in pragul falimentului cu ceva timp in urma datorita faptului ca era inchis intr-o platforma proprietara RISC in timp ce restul pietei era pe arhitectura x86 AMD si INTEL. A revenit jobs a deschis catre x86 si in loc de sistemul lor de operare in moarte clinica au impachetat un linux in haine frumoase si uite succesul.
Cu iphone 1 apple a targetat in special fanaticii apple. Nu au reusit sa-l promoveze astfel incat sa fie ceva nemaipomenit. Incet-incet si-au facut temele si au lansat telefoane din ce in ce mai reusite si cu campanii de marketing pe masura. Eu consider iphone ca fiind cea mai buna campanie de marketing din vremurile noastre. Ar fi multe de povestit despre strategia de a inocula adolescentilor (in fapt cei care vor cumpara un telefon in urmatorii ani) mentalitatea apple cu ajutorul ipod-urilor... He-he-he.
Dar sa revenim. Care sunt greselile care ar fi putut duce la pravalirea de care spuneam mai sus:
- planurile apple de a renunta la procesoarele intel pt laptopuri si desktopuri pentru a merge din nou pe mana arhitecturii inchise.
- nebunia cu obturarea prin orice mijloace (chiar si ilegale) a posibilitatilor de a utiliza i-thingsurile in afara cadrului apple - vezi jailbreakurile. Nu vb de deblocarea telefoanelor.
- imposibilitatea de a folosi device-urile la lucruri normale. Adica rulare de content flash, usb nativ, sd-card (pana si sony au trebuit sa accepte renuntarea la formatul proprietar), up-grade sau down-grade fara restrictii, download normal, etc.
- ar mai fi si altele dar ma opresc pt moment
Inchistarea s-a dovedit o solutie falsa care aduce multi bani pe termen scurt si sigur falimentul pe termen lung.
Se pare ca apple nu a invatat nimic din istorie.