miercuri, 9 noiembrie 2011

Contagiune

Ce inseamna spargerea pragului de dobanda de 7% pentru Italia lui Berlusconi?
Am tinut in mod special sa numesc Italia lui Berlusconi pentru ca iresponsabilitatea morbida pe care cel mai longeviv bufon din istoria Italiei a dus valoarea datoriei totale la 1,8 trilioane de Euro. Pana de curand dobanzile practicate pe datoria suverana a Romei erau de 3% ca la majoritatea statelor europene. Agravarea constanta a problemelor economice la nivelul Uniunii Europene au stirbit continuu siguranta oferita pana nu demult de titlurile de stat. Riscurile crescute au dus inevitatbil si la scumpirea creditelor prin majorarea de dobanzi.

Un calcul simplu arata ca daca dobanda a crescut de la 3 la 7 procente, calculat la volumul total al creditelor, cele 4 procente inseamna in plus 72 de miliarde de Euro pe an si astea sunt numai dobanzi!
E adevarat ca nu intreaga suma de 1,8 trilioane de Euro este expusa la aceste dobanzi, ci doar o parte, pentru ca acestea sunt la creditele cu scadenta la 10 ani. Insa mesajul este cat se poate de clar, infectia economica din Grecia a trecut clar granita.Urmeaza Spania ?!

Niciun comentariu: