vineri, 4 noiembrie 2011

Margin Call

Margin Call este un film deosebit, plasat in ajunul declansarii crizei financiare din 2008, inca de la inceput ne avertizeaza ca este dupa caz real. Numarul mare de actori de pe coperta iti atrage si mai mult atentia: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Zachary Quinto (Cyler din Heroes) ar fi doar cativa.
Thriller-ul se desfasoara pe o perioada de 24 de ore intr-una din cele 3 mari banci americane de investitii. Desi nu se face o referire expresa la care anume este, prin natura evenimentelor prezentate in film are elemente de la fiecare in parte. 
Mult mai bine realizat, in opinia mea, decat Wallstreet 2 (money never sleeps) si fara happy ending, Margin Call iti arata cum cele mai profitabile instrumente financiare din istorie, s-au intors impotriva celor care le-au inventat doborand banci cu afaceri de peste un secol. Evident primii care au sesizat iminenta colapsului s-au imbogatit de pe urma exit-ului violent din piata, iar ulterior pariand impotriva celor carora le-au vandut bombele cu ceas.

Nota mea: 9, pentru prezentarea cinica a primelor etape din declansarea crizei financiare.

Later edit: merita notat si apreciat un simbol. Chiar la inceputul filmului, cainele lui Kevin Spacey are cancer si e pe moarte, ultima scena e cu acesta ingropandu-si cainele.
Sursa pozei: newyorker.com 


2 comentarii:

vala spunea...

mi s-a parut un film care incepe binisor dar continua dezamagitor... peste Wallstreet 2, e adevarat, dar sub potentialul subiectului...

Eugen Popp spunea...

Salut!
Incepe binisor si continua dezamagitor a fost Contagion. Intr-adevar material pe acest subiect si public neatins inca exista extrem de mult. Daca ne gandim ca in perioada 1980 - 2010 au fost foarte putine filme pe subiecte pur economice si ca putinele care au aparut pana acum au foarte buna priza la public, ne putem astepta la mult mai multe in viitor.