vineri, 6 ianuarie 2012

2012

Mai oameni buni, sfarsitul lumii nu vine, iar daca vine atunci imi pare rau! 
Chiar daca diversele tensiuni vor continua sa se acumuleze sau sa refuleze si anul acesta nimic spectaculos nu se va intampla. Chiar si un faliment marginal al Greciei sau mai nou al Ungariei nu ar mai soca pe nimeni. In primii ani ai crizei, fiecare nou eveniment crea o unda de soc ampla si puternica care ducea la reactii emotionale violente din punct de vedere economic. S-a strigat de atatea ori lupul ca lumea s-a obisnuit ca lupul vine, mananca si el 2-3 gaini sau un vitel mai gras, dar se satura. Pe urma vine alt lup si o luam de la capat, fiecare a ajuns sa se pazeasca pe sine de lup si nu pe tot satul. Ca sa nu mai zic ca defapt lupii astia nu vin in sat, ci diversi tarani si-au lasat curtile fara gard si bunurile de izbeliste pe dealuri. 
In fine ajunge cu metaforele. Eu cred ca 2012 ne va aduce pe langa o calamitate naturala anuala majora (uragan, tsunami, cutremur sau vulcan), cum ne-am obisnuit in fiecare an de pana acum, si o serie de calamitati antropice mai ales in zona economica. 
Intreaga planeta va continua sa traiasca pe datorie, considerand absolut normal sa aiba o ratie calorica zilnica probabil dubla fata de generatia de dinainte, iar din punct de vedere al facilitatilor tehnologice sa beneficieze in cativa ani de ceva ce pentru generatia anterioara era nevoie de o viata intreaga.
Datoriile acumulate de-a lungul anilor vor trebui refinantate (prelungite) in parte si anul acesta. Asta va pune in dificultate serioasa atat tarile PIIGS cat si din afara zonei Euro: Ungaria. Punctul culminant al crizei financiare pentru Europa va fi atins cand Germania va ceda presiunilor si va da drumul la tiparnita BCE. O sa ziceti ca s-a dat deja drumul la tiparnita. Da, dar asta a fost asa de incalzire, cateva sute de miliarde de Euro. Tiparnita va fi la liber cand va face ce a facut si pentru americani, mai mult de 2 trilioane. Insa acest eveniment nu cred ca va fi mai devreme de 2013, cand va fi probabil favorizat de o noua emisiune monetara marca FED.
Recesiunea se va instala va fi recunoscuta de la Pacific pana la Mediterana, iar somajul va ramane ridicat dar relativ constant.

Niciun comentariu: