luni, 23 ianuarie 2012

Proiect acvariu - IV filtrul Sun-Sun 403B

In episodul precedent am tratat mai pe larg echipamentele din acvariu. Dar cum filtrul este probabil cel mai important sistem dintr-un acvariu, iar in postarea precedenta am vorbit mai mult despre filtre in general acum il voi trata pe acesta in detaliu.

Filtrul Sun-Sun 403B este o productie chinezeasca, chiar daca pe aproape tot acum scrie made in China, acesta nu e doar fabricat ci si conceput de chinezi, evident replica a unui model nemtesc. Este o canistra mare, cu 3 sertare pentru medii filtrante. Pentru ele mi-am cumparat bio-chips + siporax (60 de lei la reef.ro) si burete de acvariu (50 de lei din Hornbach - pot sa decupez din el de 4 ori). Odata incarcat cu materiale filtrante, au mai intrat in el inca 8L de apa. Amorsarea s-a facut surprinzator de usor, chiar mai usor decat la vechiul meu JBL e700. Vine doar cu teava de retur cu gaurele, insuficienta in opinia mea, iar la ce debit are, ddupa ce i-am desfacut capatul am avut valuri mari in bazin, a trebuit sa ii montez un stut de retur. 


Materialele sunt dintr-un plastic nu prea grozav si cam firav, dar nu am de gand sa bat cuie cu el asa ca merge. Teava de admisie are si un miniskimmer, dar asta nu face mai nimic, deci nu va bazati pe el, aproape toata apa intra prin sifon. 
Lampa UV nu are alimentare separata, asa ca nu poate fi pusa pe un timer, dar macar are comutator separat. Oricum pana acum nu am avut nevoie de ea aproape deloc. 
Furtunele sunt cu o marime mai mari decat la restul filtrelor deci nu prea se pot interconecta cu accesorii de la alte filtre. Deasemenea conectarea

Dupa o luna de la pornire, debitul s-a pastrat relativ la fel, apa este cristal si intr-un final am scapat si de blestematul de biofilm (aici o banuiesc pe pistia mai mult). Speriat usor de posibilitatea sa curga, il tin preventiv intr-un lighean, dar pana acum nu a am avut nici o problema cu el.

Pro
  • Pret imbatabil de 370 lei, colac peste pupaza in banii astia include si UV de 9W (o instalatie separata de UV costa aproximativ 200 de lei).
  • Volum mare - aproape 8L de apa au intrat in el dupa ce l-am umplut cu materiale filtrante.
  • Debit mare, mare rau. A trebui sa ii montez un stut de retur (de la fostul meu JBL) in capatul tevii cu gaurele, pentru ca imi facea curent prea mare.
  • Silentios, galagie mult mai mare face frigiderul decat filtrul, defapt filtrul nu face nici un fel de galagie.
Contra:
  • Vine chel, materiale filtrante practic zero, manualul se intinde pe o pagina intreaga (sarcasm).
  • Plastic cam din topor, conexiunile se fac greoi, dar se fac.
  • Consum de 55W, fata de 15W cat are gama eco de la JBL.
  • Lipsa accesoriilor, e adevarat ca multa lume foloseste un filtru de firma doar cu ce vine, dar la asta nici nu ai ce sa ii conectezi.
Aspecte finale: pretul si lampa cu ultraviolete inclusa au zdrobit minusurile pentru mine asa ca de o luna de zile deja am un astfel de filtru in dulapul de sub acvariu.

Toate etapele proiectului se gasesc pe link-ul urmator: http://www.monkey-100.blogspot.com/search/label/acvariu

Niciun comentariu: