marți, 3 iulie 2012

Romania - iulie 2012

"As soon as men decide that all means are permitted to fight an evil, then their good becomes indistinguishable from the evil that they set out to destroy." Christopher Dawson

Cand oamenii se decid ca totul este permis pentru a lupta cu raul, atunci intentia lor buna nu mai difera de raul pe care s-au hotarat sa il distruga. Pregatisem textul acesta de saptamana trecuta, dar programul foarte incarcat nu mi-a mai permis sa termin postarea. Constat insa ca astazi acest citat vine foarte palid in comparatie cu ce se intampla in Romania.

In trecut ma feream sa scriu un comentariu politic pe blog pentru ca desi dezaprobam in marea majoritate fosta putere am avut permanent feeling-ul ca raul cel mare inca nu era ala si ca avea sa vina. Acum continui sa am acelasi feeling ca desi de 2 luni traim niste scene din anii 90-92 Raul Cel Mare se va produce dupa alegerile din iarna. 

In doar 2 luni s-a produs un parjol si o calcare in picioare a absolut orice, inimaginabil. Incep deja sa ma gandesc cu amuzament la ce credeam ca e dictatura sau totalitarism pe vremea lui Basescu. 

Presupunand ca e justificata suspendarea presedintelui (desi pentru exact acest moment nu pot identifica nici un singur motiv - in trecut au fost numeroase), modul in care se face este absolut halucinant. Legi la rand sunt modificate peste noapte, toate targetate impotriva unei singure persoane. Oricat de multe institutii din statul de drept sunt calcate in picioare pentru a face loc suspendarii, atata timp cat actualul presedinte este inca detestat de majoritatea celor care se vor prezenta la vot. Poate ca exista chiar si un calcul aici, dupa ce vor trece de presiunea alegerilor din iarna, USL se asteapta sa faca atatea, incat nu va mai fi Basescu cel mai detestat.


Dincolo de suspendare, niciodata atat de multe institutii ale statului de drept nu au fost asediate in acelasi timp. Pe ministerul educatiei au incercat sa puna mana tot felul de personaje grotesti. La CNADR a fost infipt personajul care a semnat contractul cu Bechtel. O comisie de profesori universitari a indraznit sa verifice o sesizare, atunci comisia aia a fost desfintata, tot s-a intrunit sa faca verficarea, atunci a fost trimis si corpul de control pe capul lor. Avocatul poporului, schimbat! Depolitizarea TVR? Da, a fost depolitiza de PDL si inlocuita cu USL. Parlamentul se intruneste ad-hoc (aceasta este cea mai exceptionala procedura - scuzati superlativul absolut - prevazuta pentru calamitati, catastrofe si ... razboi), ca sa il schimbe pe Blaga cu Antonescu. Monitorul oficial, la loc comanda! UMF Targu Mures, lasa ca mai vedem. Mai multe instante il condamna definitiv pe un infractor, jos cu judecatorii. Seful montat la ISC a incercat sa il scape de prejudiciu pe primul mare corupt dovedit in Romania. (foto: mineriada '90)

Atat de mult parjol in doar 2 luni si asta in coditiile in care nu s-au dezlantuit, pentru ca tot mai trebuie sa castige alegerile din iarna, nu cred ca isi putea imagina nici o persoana cerebrala, nici in cele mai negre momente ale in curand defunctului regim Basescu. 

Romania este o republica constitutionala, insa aceeasi curte constitutionala care acum cateva luni era ridicata in slavi pentru ca impiedica abuzurile guvernului Boc, acum este calcata pur si simplu in picioare ca nu e pe placul noi conduceri. Asta nu ar trebui sa insemne ca Romania in aceste momente nu mai este republica ?

Toate acestea in conditiile in care pentru prima data in ultimii 3 ani Moody's retrogradeaza rating-ul Romaniei, cursul valutar a scazut in doar 2 luni de 3 ori mai mult decat intreg anul precedent, majorarea promisa de salarii la bugetari nu a fost deloc acoperita in buget, somajul a reinceput sa creasca.

4 comentarii:

Viorel Bianu spunea...

Eu apar institutiile statului de drept in strada inca de luni, participand la "protestul ghilimelelor". Daca vrei sa vii, ma gasesti acolo.

Eugen Popp spunea...

La mine in birou se discuta foarte serios despre participarea in grup la meeting. Si ar merita mentionat ca in mare parte sunt aceeasi oameni care au manifestat si in ianuarie.

Zmmz spunea...

Spui asa: sa mergem la razboi cu flori ca tancurile nu sunt bune!
"à la guerre comme à la guerre"

aldehida spunea...

Eu de la inceput as fi pus titlul Romania 1989-2012. Forma de golaneala politic s-a manifestat permanent dar sub diferite forme si de aceea acum avem ceva nou. Dar propun o tema de la punctele de suspendare a lui Base. Sa le analizam si la Iliescu (Constantinescu a fost perioada cu presedinte eticheta..). Apoi sa ne omoram sa facem un tabel comparativ dar cu prima rubrica cuprinzand motivele pentru a fost impuscat Ceausescu. Nici nu mai indraznesc sa propun ca apoi sa aducem "dreptatea" la o linie comuna...