miercuri, 28 august 2013

Siria

Ma voi referi in aceasta postare, la ce este probabil sa devina evenimentul anului.

In primul rand, orice forma de dictatura este o porcarie fara margini pe lumea asta, din punctul meu de vedere. Iar democratia o fi ea cea mai proasta forma de guvernare, insa nu mai proasta decat toate celelalte forme de guvernare incercate pana atunci (Winston Churchill).
Daca dictatura ar fi motivul inlaturarii lui Bashar Al-Assad, atunci foarte bine. Insa o dictatura la fel de mare este si in Arabia Saudita, daca la asta ne gandim, insa Sauditii vand petrol cui trebuie, in cantitatea care trebuie si la pretul care trebuie. Deci dictatorii, pardon, ce prostie scriu, sheik-ii din Arabia Saudita, in frunte cu regele si printii lor, sunt mari priteteni.
 
Revenind la Siria, cei care deplang acum cu lacrimi (de crocodil) pe cei 1300 de morti din atacul chimic de saptamana trecuta, dar care se pregatesc sa faca justitie in lume, se gandesc la fel de sincer si de dezinteresat de acesti 1300 ca de cei cateva sute de mii de civili ucisi in Irak in timpul eliberarii de arme de distrugere in masa, tiranie, tortura, haos si petrol.
 
Daca Bashar Al-Assad a comandat atacul chimic, sau chiar o grupare dementa dintre rebeli si-au facut asta lor insis, trebuie dovedit clar si este nevoie de rezultatul anchetei ONU (care a dovedit ca a fost impartiala in trecut, cand au spus ca in Irak nu sunt nici un fel de arme nucleare, iar de arme de distrugere in masa nu au dovezi suficiente). Cine crede ca nimeni nu si-ar fi facut asta singuri, nu trebuie decat sa ne gandim la Hitler care a incediat parlamentul pentru a da vina pe altii si pune mana pe putere (pardon, elibera patria am vrut sa zic). Asta ca sa nu va recomand filmele Farenheit 911 sau V for Vendeta.
 
Siria nu numai ca este vecina cu Irakul, Libanul si Turcia, dar mai este gard in gard si cu Iran si Israel. Astfel ca interesele in butoiul cu pulbere al orientului sunt enorme de toate partile si nu ma refer doar la petrol.
 
Interventia intr-un razboi civil nu inseamna decat ca alegi partea cuiva. Poate ca aceasta alegere trebuia facuta mai de mult. Insa tot ce spun eu, este ca atacul chimic este doar un motiv pentru prostime, iar motivele celor care vor arunca bombe de sute de milioane de dolari acolo sunt cu totul si cu totul altele.
 
Urmaresc stirile de la BBC chiar acum si admir profesionalismul si impartialitatea cu care trateaza subiectul (nu vreau sa ma gandesc ce e pe canalele romanesti). In timp ce se perindeaza diversi oficiali militari sau politici care spun ca au dovezi fara echivoc (unquestionable), moderatorii ii intreaba de fiecare data care sunt dovezile efectiv (intrebare ramasa fara raspuns evident).
 
Va recomand si urmatoarele 2 articole de la o persoana care mie imi place foarte mult cum scrie:

http://www.gandul.info/puterea-gandului/siria-ce-va-fi-dupa-11277701
http://www.gandul.info/puterea-gandului/siria-dovezi-sau-predici-emotionale-11274502

Later edit:
http://www.zf.ro/zf-24/bani-arme-petrol-si-garantia-ca-rusia-va-ramane-sursa-de-gaze-a-europei-in-schimbul-siriei-11278650
Se pare ca numai Rusiei i-au fost oferite 15 miliarde de dolari pentru a permite acest razboi, deci castigul speculat trebuie sa fie minim dublu din cucerirea Siriei.

2 comentarii:

aldehida spunea...

Imi place sa imi starnesc scenarii versus manipularea mass-media globala. Nu de alta dar sunt si cam monotoni in modul de operare. Siria: cam cat de greu ar fi, intr-o tara dominata de haos, sa trimiti niste baieti antrenati care sa detoneze niscai arme chimice, sa trimiti apoi niscai lunetisti sa traga niste focuri spre specialisti trimisti de tine pentru a gasi sigur urmele atacului chimic? As adauga spre vizionare si filmul " Asasinii economici".Apoi verde sa mai testam unele arme noi si sa exersam strategii noi de lupta. Partea economico-politica este destul de ampla avand in vedere in vedere inghesuiala doctrinara de acolo.

Eugen Popp spunea...

Salut Cristi! Long time no see.

A aparut un articol tare interesant azi in ZF, care argumenteaza ca numai Rusiei i s-au oferit 15 miliarde de dolari pentru a permite aceast razboi.

http://www.zf.ro/zf-24/bani-arme-petrol-si-garantia-ca-rusia-va-ramane-sursa-de-gaze-a-europei-in-schimbul-siriei-11278650

Si eu naiv ma gandeam la sute de milioane, cand afacerea asta trebuie sa valoreze cel putin dublu decat i s-a oferit Rusiei.