marți, 24 ianuarie 2012

inselaciunea economizorului electric

Pentru ca am fost spamat in ultima vreme cu economizorul de energie electrica mai rau decat de afaceristii multi-milionari africani, voi argumenta pe scurt in ce consta frauda.
In primul rand acest produs German deosebit, fabricat in China, poate fi cumparat de pe eBay cu 5$ aici, iar vanzatorii 'specializati' de la noi il vand cu peste 100 de lei.

A fost o adevarata proba de masochism sa urmaresc o parte din reclama edificatoare a principiului de economisire. Dincolo de faptul ca e doar o insiruire de poze cu electrocasnice si teancuri de bani, se mai fac si cateva calcule electrice grotesti. Calculele sunt de genul "daca dacia are 6 roate, cat ulei consuma cand inchizi usa".  Genul lor de calcule nici macar intr-o tara africana nu s-ar potrivi.
Doi studenti, din regie cred, au desfacut un astfel de produs si i-au pus pozele pe site-ul lor. Este doar un filtru electric prapadit, cu piese de proasta calitate. Dincolo de faptul ca orice electrocasnic fabricat de dupa disparitia televizoarelor cu lampi contine asa ceva pe partea de alimentare, acesta mai si consuma curent electric.
Toata partea de economie sunt doua simple condensatoare. Da, un condensator din ala care se vinde cu 30 de bani pe Maica Domnului (locul cu magazine de electronica din Bucuresti).
Inselaciunea consta in faptul ca nu se face nici un fel de economie, pentru ca aparatul in sine consuma curent. El nu intervine decat pentru o fractiune de secunda, de exemplu cand se aprinde sau se stinge lumina, dar este absolut insignifiant.

3 comentarii:

zummuz spunea...

Ha-ha-ha!!! Recunoaste ca ai comis-o. Ai vrut sa economisesti. Ha-ha-ha!
Acum explica-ne si noua inginerilor ineptia asta: "El nu intervine decat pentru o fractiune de secunda, de exemplu cand se aprinde sau se stinge lumina, dar este absolut insignifiant".
Daca nu - sterge-o pana n-o citesc si altii.

Eugen Popp spunea...

Ma intrebam eu cand o sa apari.

Nu, nu am vrut sa fac economie, pentru ca perpetuum mobile nu se poate. Nu poti cu putina energie sa produci mai multa energie.

Si eu care credeam ca o sa gasesti ineptie dacia cu 6 roate.

Ma refeream (cu cuvinte putine) la filtrul care actioneaza la comutatie. Dar ai dreptate, nu prea are logica in economia de curent.

Anonim spunea...

N-are nici un efect condensatorul ala mare, e doar "for show" pentru cei care n-au prea inteles mare lucru din capitolul energie activa si reactiva.