joi, 26 august 2010

Praga in 4 zile

Dupa o lunga perioada de indecizie cu privire la concediul din 2010, am hotarat brusc sa aleg Praga.

Praga este un oras puternic concentrat pe turism, cu o zona centrala medievala foarte bine utilizata si dezvoltata. Au foarte multe obiective medievale bine recoditionate, tot centrul este foarte frumos dezvoltat, cu case (blocuri cu 3-5 etaje de fapt), inca din perioada medievala. Ornamentele fatadelor sunt foarte frumoase, cu numeroase statui, coloane, arcade si decoratiuni.

3-4 zile sunt suficiente pentru a explora intreg centrul vechi al orasului, care se intinde pe o lungime si latime de vreo 5 km.

Cel mai importante obiective ar fi: cetatea (sutin ei ca e unul din cele mai mari complexe din europa), Charles Bridge, un pod pietonal foarte frumos ornat, si plin de standuri si muzicieni, piata mare cu ceasul astronomic (acesta indica si ziua, luna, zodia, pozitia soarelui si a lunii)

Groundrules pentru viitori vizitatori din Praga:
- cumparati coroanele din tara, este mult mult mai bine decat sa schimbati lei in euro si euro in coroane. E adevarat ca euro circula in paralel cu coroanele, insa cursul de schimb este foarte nefavorabil si casele lor de schimb mai fac si tot felul de smecherii la afisare (la noi e bine spre deosebire de ei).
- luati-va 3 perechi din cei mai confortabili pantofi, deoarece veti merge foarte foarte mult pe jos. Toate aleile sunt pavate cu piatra cubica, ce devine in scurt timp un calvar pentru talpi.
- consultati pentru inceput un centru de informare turistica. Sunt destule, mai ales in zonele importante si va ajuta chiar si cand sistemul este full (desi nu mai erau camere libere tot i-a indicat cuiva o zona unde sa gaseasca cazare mai convenabila). Ofera harti turistice foarte bune si foarte utile, plus o gramada de discount-uri.
- 100 de coroane intrare la un obiectiv nu e mult, dar sunt zeci de obiective si suta asta de coroane parca e moneda universala la ei. Exista insa tot felul de reduceri, cea mai importanta: 10 obiective la 400 de coroane, se merita foarte mult, cereti asta intai de toate.
- tot 100 de coroane costa si transportul public 24 de ore, si include tot: metrou, suprafata, funicular. Desi pare sat fara caini si poti merge chiar mai multe zile fara sa platesti nimic, eu am vazut o razie mare exact cand vroaim sa nu mai cumpar si al 4-lea abonament. Deci mai bine mergeti cu bilet.

Niciun comentariu: