miercuri, 12 ianuarie 2011

BOICOT fata de oligopolul din industria carburantilor

Pretul carburantilor la pompa s-a dublat in ultimii 2 ani, fara sa fie justificat de evolutia taxelor si a cursului de schimb. Cresterea acestora din urma nu acopera nici macar jumatate din cresterea totala a pretului carburantilor la pompa. In conditiile in care pretul titeiului pe burse este la un nivel rezonabil fata de maximele istorice atinse acum 2-3 ani, inseamna ca pretul nu se manifesta decat in marja de profit a companiilor oligopolistice de la noi.
Fotografia alaturata apratine Ziarului Financiar din articolul de aici si am postat-o pentru ca exprima perfect situatia in care ne gasim (toate drepturile si raspunderile asupra fotografiei apartin ZF, eu doar comentez continutul).
Cea mai importanta este coloana din dreapta: "pretul benzinei fara taxe" aici sa nu credeti ca intra pretul petrolului. Stiu ca pretul titeiului reprezinta doar 9% din pretul final de vanzare al benzinei, iar 50% in general sunt taxele. Daca taxele sunt la fel in toata Europa nu acelasi lucru se poate spune despre costurile de productie, operare si desfacere. Intr-o tara cu extractie proprie de petrol, salariu mediu pe economie de 10 ori mai mic decat in vest si costuri de operare la jumatate, inseamna ca egalarea pretului de vanzare cu cel din vest se face pe marje de profit imense pentru oligopolul companiilor petroliere.

BOICOT

In aceasta perioada se desfasoara o campanie pe internet impotriva exploatarii abuzive a pozitiei de oligopol (2-3 comapanii controleaza cea mai mare parte din piata) pe care au au companiile vanzatoare de carburanti de la noi. Astfel si eu ma angajez ca in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie 2011 sa nu alimentez cu benzina si sa imi reduc deplasarile cu autoturismul la strictul necesar in aceasta perioada pentru a nu consuma benzina.
Invit pe toata lumea care considera acest demers justificat sa se alature boicotului, promovati acest gen de mesaj, se poate atinge masa critica! Orice fel de comentarii sunt binevenite (inregistrarea nu este obligatorie).

3 comentarii:

Viorel Bianu spunea...

Sustin si eu acest boicot!

marius spunea...

sustin boicotul :) eu sunt obligat sa folosesc masina ca stau in afara orasului, dar m-am grupat cu niste vecini si venim 4 cu aceeasi masina :) economii insemnate, benzina cumparata mai putina

Anonim spunea...

OK!