miercuri, 5 ianuarie 2011

480 Euro pe metru patrat

Citeam urmatorul pasaj din Gandul de azi:
"Valul deprecierii valorii proprietăţilor continuă anul acesta şi în Bulgaria. Supraoferta de locuinţe va conduce la o scădere a preţurilor, potrivit analiştilor citaţi de Novinite. De o stabilitate relativă se va bucura Sofia, cel mai mare oraş al vecinilor de peste Dunăre. Datele cu privire la trimestrul al treilea din 2010 arătau că preţul mediu al unui metru pătrat de locuinţă coborâse până la aproximativ 480 de euro, nivel apropiat de cel consemnat în 2007, când tranzacţiile se încheiau pentru circa 494 de euro/mp. Maximul istoric al imobiliarului bulgăresc a fost atins în 2008, când valoarea medie a unui metru pătrat a depăşit cu puţin pragul de 700 de euro."

Asta nu poate decat sa ne bucure. Daca la vecinii nostri cu un salariu minim si mediu pe economie foarte apropiat de al nostru si cu un raport PIB/ cap de locuitor similar, preturile au scazut pana sub nivelul din 2007 si se asteapta scaderi in continuare, asta nu inseamna decat ca ne asteapta acelasi lucru.
Acelasi lucru l-am anticipat si eu inca de anul trecut aici: http://monkey-100.blogspot.com/2010/09/500-de-euro-metrul-patrat-scump-domne.html 
Preturile aberante din 2008 de peste 2000 de Euro metrul patrat nu au fost cauzate decat de tolerarea speculei la nivel national si legalizarea creditului pe 35 de ani. Acum cand specula s-a dus si nimeni nu isi mai ia un credit dement preturile nu pot decat sa se intoarca cu ani in urma pana se vor ajusta la puterea reala de cumparare.

Niciun comentariu: