marți, 7 septembrie 2010

500 de euro metrul patrat? Scump domne' scump!

Am avut astazi o discutie cu doua colege de serviciu, care vor sa se grabesca sa isi faca un credit anul acesta pentru o locuinta. Parerea mea explicita este ca o asteptare de inca 9 - 12 luni pot insemna mii sau chiar mai mult de zece mii de euro economisiti.
Economia Romaniei este complet blocata, zace intr-un autoconsum si nu se intrevede o posibilitate de crestere a macar unui domeniu. Domeniile care au creat iluzia unei prosperitati reale sunt moarte: nu se mai construieste mai nimic si nici nu se mai vinde la de 3 ori banii, nu se mai dau credite cu buletinul oricui nu isi permite un televizor de 2m ca sa plateasca TVA si sa simuleze cresterea economiei, nu se mai vand case si terenuri nemuncite (mostenite de exemplu) la preturi exorbitante, mall-urile nu mai vand zeci de electrocasnice aceleasi familii in doar un an.
Cei care mai castiga un ban, sau mai au un ban pus de o parte si-au readus aminte ce inseamna banii si ii cheltuie cu mare, mare grija acum.

Pe un articol publicat pe site-ul rezidential.net puteti gasi urmatoarele concluzii:
- numai in vara lui 2010 (al 4-lea an de criza pentru americani), numarul falimentelor in imobiliare a crescut cu 500%
- tot in SUA preturile in imobiliare au scazut cu pana la 90% fata de dinainte de criza;
- la noi dabia 2012 va fi anul cumparatorilor, de revenire nici nu poate fi vorba;

Parerea mea despre viitorul imobiliar, daca inainte de criza cine era descurcaret putea construi cu 300 euro/mp, pe vremea cand orice zugrav iti cerea salariu de director si materialele costau triplu, inseamna ca peste 1-2 ani se va construi cu maximum 200 euro/mp (in regie proprie), la care se mai adauga terenul (50 o sa fie mult, nu?).

Stiu teorie ca toti samsarii or sa tine la pret. Dar vanzari de case si terenuri or sa se faca tot timpul (divort, deces, faliment, nevoie urgenta de bani), iar bani pe ele nu vor obtine decat cine va cere cat poate sa dea si piata.

Niciun comentariu: