luni, 27 septembrie 2010

Falimentul comunismului

Din tot deauna au fost suficient de multi cei ce sustin ca sistemul comunist a fost mai bun. Mai bun in comparatie cu ce? Daca il compari cu sine insusi, poate. Cu sistemul actual, e ca si cum ai compara mere cu suruburi. Nu zic ca unul e mai bun sau altul e mai prost, pentru ca sunt lucruri atat de diferite.
Dar sa sustii ca individ ca nivelul de trai era mai ridicat in comunism, este doar un fenomen psihologic de a uita sentimentele negative si a evoca lucrurile care ti-au placut atunci (raportate evident la cele negative traite tot atunci). Vreau sa reamintesc cateva elemente definitorii ale regimului comunist:
- lipsa utilitatilor indispensabile acum: intreruperi frecvente de alimentare cu energie electrica, apa calda (chiar si rece), gaze;
- lipsuri generale de alimente: nu se puteau procura la liber decat in ratii foarte mici: paine, lapte, oua, carne, mezeluri, zahar, cafea (inexistenta aproape);
- lipsuri generale in bunurile de larg consum: baterii, deodorant, sapun;
- aparatura de mica si medie complexitate, de calitate foarte proasta (trebuiau reparate frecvent), in cantitate limitata (de obicei un singur obiect aveai dreptul): televizoare, frigidere, electrocasnice etc.
- a creat o piata neagra a bunurilor de import;
- nu aveai posibilitatea sa alegi serviciul (de exemplu sa lucrezi pe cont propriu), sa promovezi dincolo de un punct daca nu imbratisai partidul comunist;
- serviciile publice (sanatate, justitie, transport, educatie) - profund corupte, nu ofereau nici un fel de calitate sau siguranta.

Acum raportand comunismul la Romania, poate ca nu este elcovent. Asa ca am doua exemple mult mai reprezentative pentru ce a insemnat comunismul. Germania si Coreea, ambele tari divizate imediat dupa al 2-lea razboi mondial (una in Est si Vest, cealalta in Nord si Sud). Practic aceeasi tara, acelasi popor (ca sa nu dam vina pe ginta latina), doua sisteme. Dupa reunificare, toata economia Germaniei comuniste a fost asimilata (cel mai bun exemplu este Marca germaniei de est), si continua sa existe discrepante intre est si vest chiar si la atatia ani de la reunificare.
In Coreea lucrurile stau mult mai dramatic. Coreea de Sud are un PIB de 1,36 trilioane de $ in timp ce sora de la Nord (o tara cu dimensiune asemanatoare si o populatie de 24 de milioane de oameni bantuiti de foame, frig si lipsuri de orice) are un PIB de doar 21 de miliadre de $ (exact atat avea si Romania la prabusirea comunismului).

Niciun comentariu: