miercuri, 22 septembrie 2010

suntem in razboi fara sa stim ?

Înainte de salvarea de ultimă instanta a AIG, Lloyd Blankfein, seful Goldman Sachs, l-ar fi sunat pe Henry Paulson, pe atunci secretarul Trezoreriei si – la rândul său – fost sef al Goldman Sachs: „Avem o problema. Clientul nostru AIG pare că nu mai are mult de trait“.
„Linisteste-te, trage aer în piept. Prima dată trebuie să fim siguri dacă falimentul este inevitabil“, i-ar fi răspuns Paulson.
Blankfein deschide laptopul si incepe sa execute obligatiile contractuale de aport de capital si să ceară răscumpărarea derivativelor. AIG intră în colaps.
Blankfein către Paulson: „Asta s-a rezolvat! Acum ce facem?“

Acest banc cinic (numit de unii finantisti bancul anului 2008), te face sa te gandesti daca lucrurile nu stau la fel si la nivel national.

Un razboi rece se poarta deja de ceva timp intre cei 3 poli de putere economica: SUA, Euro zone si China. In razboiul monedelor Eur/Usd China a ramas pana acum usor spectatoare, dar cu interese puternice. Pe de o parte are mari credite in dolari oferite Statelor Unite, pe de alta parte o prabusire a pozitiei forte a dolarului va crea un vid din care isi va putea taia o felie mare.

Necesitatea Uniunii Europene de a supravietui zona Euro este de viata si de moarte. O prabusirea a monedei Euro nu va insemna ca brusc se vor retipari vechile valute (marca, peseta, francu etc) si se vor schimba la un curs convenit, ci va insemna o catastrofa de neconceput. De ce? E simplu, daca va trebui sa schimbati euro pe anumite valute europene, ce veti prefera, marca Germana sau peseta Spaniola? Se intelege de aici de ce va fi imposibil o revenire pasnica la vechile monede nationale.

Planul de austeritate pare sa devina o moda deja in Uniunea Europeana. Luna aceasta Cehia a intrat in randul tarilor cu taieri de salarii bugetare (cu un procent de 10%). Germania, putin afectata de criza, a lansat anul acesta un program de austeritate bugetara de 80 mld Euro. Spania, confruntata cu un somaj de 20%, a taiat in primavara 5% din salarii. Asta pe langa masurile crunte adoptate inca de anul trecut de tarile baltice, Ungaria, Portugalia, Grecia samd.

Toate aceste masuri pot in perioada urmatoare sa salveze Euro in lupta cu Dolarul American.

Niciun comentariu: