sâmbătă, 11 septembrie 2010

Economia in supradoza

Pregatisem materialul acesta pentru zilele trecute, insa evenimentele justitiare de la noi l-au mai amanat un pic. Oricum sunt in intarziere cu el fata de ceilalti bloggeri, asa ca pentru cine nu l-a vazut pana acum va recomand cu mare interes:
"Overdose - The Next Financial Crisis"


Dupa prabusirea imperiului comunist, america a trait un deceniu de prosperitate absoluta. Pe tot parcursul mandatului lui Clinton, economia americana s-a umflat, dar odata cu ea s-a umflat si "balonul dot com". Acesta a bubuit in anul 2000 (vezi teoria balonului aici), cand Silicon Valey a devenit valea plangerii.

Mandatul lui Bush in loc sa aduca o perioada de recesiune, normala in orice economie (vezi recesiunea din japonia din 2000 de exemplu), a falsificat situatia economica prin doua parghii principale:
- A lansat in 2001 razboiul (fals) impotriva terorismului. In opinia mea, nu zic ca americanii au organizat atentatele (sunt destui altii care zic asta), dar pe 11 septembrie intreaga armata americana s-a dat la o parte din calea avioanelor, precum s-au dat olandezii din fata noastra la meciul de la euro 2008 (si noi tot nu am inscris=)) ) .
- A pronit balonul imobiliar, cand statul a inceput sa garanteze orice imprumut imobiliar indiferent de venit, si cu avans zero. Trilioane de dolari au fost dirijati in imobiliare, explodand preturile si valoarea creditelor. Cat timp pretul caselor este in crestere o ipoteca de 1000$ ieri valoreaza azi 1100$ si clientul are interesul sa plateasca ratele deoarece e in profit. Dar cand ea brusc valoreaza doar 800$, de ce sa mai plateasca ratele, lasa banca sa faca ce vrea cu casa, pt ca el nu a dat nici un ban in plus de la el, decat rata de tip chirie.

Prabusirea imensei pieti imobiliare a ingenunchiat sistemul financiar bancar, acesta fiind in pragul colapsului in 2008. Atunci alte trilioane de dolari au fost injectati in cadavrele sistemelor financiar bancare. Asta a castigat timp pe datorie, si cu dobanda! Doar ca aceste sisteme nu vor putea sa isi plateasca niciodata datoria. 

Programul anticriza a lui Obama nu a facut decat sa creeze zeci de alte baloane (mai mici e adevarat) in toate domeniile economiei muribunde, dand o senzatie de crestere (era sa zic inviere) dar care s-a racit repede pana in aceasta vara. Si s-a creat astfel si mai mare datorie.

Si o ultima idee (desprinsa din documentar): Bush a creat mai multa datorie pentru americani dacat toti ceilalti presedinti americani de pana la el, luati la un loc. Insa Obama e pe cale sa creeze si el mai multa datorie decat toti ceilalti presedinti de pana la el, incluzand-ul Bush!

4 comentarii:

Unknown spunea...

Si o ultima idee (desprinsa din documentar): Bush a creat mai multa datorie pentru americani dacat toti ceilalti presedinti americani de pana la el, luati la un loc. Insa Obama e pe cale sa creeze si el mai multa datorie decat toti ceilalti presedinti de pana la el, incluzand-ul Bush!

Si urmatorul va crea si mai multa pentru ca vorbim de un joc piramidal, iar dinamica sistemului, dobanzile, etc, necesitata cresteri exponentiale pana-n panzele albe si dincolo.

Eugen Popp spunea...

Asta daca dupa obama, va mai fi un presedinte? Acum nu vreau sa sun ca profetul flavian, dar daca cel mai mare balon din istorie, economia americana, va exploda pana la sfarsitul lui obama?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Eugen Popp spunea...

Ultimul comentariu nu are nici o legatura cu subiectul mesajului la care a fost postat, si nici cu o alta tema de pana acum de pe acest blog.