luni, 7 februarie 2011

HDMI (PC) vs DLNA

Incepusem in urma cu 2 saptamani un articol despre televizorul LED 40C6000 de la Samsung: http://monkey-100.blogspot.com/2011/01/40c6000-first-look.html 
Rularea de pe calculator pe HDMI se face in functie de performantele palcii video, insa acum acest lucru nu mai este o problema pentru ca cele mai multe placi suporta HD. Insa daca televizorul si calculatorul nu se afla in aceeasi camera, este cam dificil sa ai 2 desktop-uri setate, asa ca e de preferabil sa ai acelasi desktop atat pe monitor cat si pe televizor, deci rezolutiile trebuie sa fie identice. Automat unul il trage in jos pe celalalt, in cazul meu monitorul nu suporta decat 1280x1080. Dar am avantajul ca nu mai trebuie sa umblu deloc la rezolutie, output device sau altceva.
Pentru sunet sunt 3 variante. Din sound manager fie emiti clasic pe boxe si atunci iti trebuie un spliter si cablu jack pana la televizor, dar acest lucru nu aduce decat sunet stereo. Fie prin SPDIF (optic) care printr-un player configurat bine si codec-uri AC3 iti ofera sunet 5.1 pe un home cinema. Sau prin HDMI, acesta nu merge decat daca folosesti un convertor DVI to HDMI pe placa video dupa care cablu HDMI (am incercat cu un cablu DVI to HDMI direct si nu am avut sunet), eu nu am reusit sa scot decat sunet 2.1 si am renuntat sa ma chinui mai mult. Singura problema importanta este ca ori de cate ori ai nevoie trebuie sa setezi default device din sound manager, asa ca eu ma mut tot timpul intre HDMI si direct.
Acum tot ce am pe desktop este vizibil pe ecranul urias al televizorului. Iar un mouse wireless rezolva orice alta problema.

Una din functiile interesante ale modelului C6000 este sistemul DLNA (Digital Link Network Access) ce permite rularea prin retea a unor fisiere. Pentru asta trebuie instalat un software special de la Samsung.com ce seamana cu programele de tip dc++ dupa instalare alegi fisierele dorite pentru share si selectezi device-ul care are dreptul sa le ruleze. Din acel moment, cat timp calculatorul este pornit si aceasta aplicatie ruleaza in background, in sursa de canale a televizorului apare si acest server DLNA. Se intra pe el direct din telecomanda si seamana cu explorer-ul de la windows. Folder-ele au denumirile exacte cu cele de pe calculator si in general ruleaza orice avi sau mkv cu conditia ca subtitrarea sa aiba numele identic cu al fisierului video.
Fisierele video HD de tip mkv sunt rulate cu player-ul televizorului acesta detecteaza formatul audio si poate fi scos printr-un cablu optic pe Home Cinema. Vrea sau spun ca varianta extended de Avatar cu sunet Dolby True Sound nu numai ca se vede extraordinar dar se si aude deosebit. Cel putin dupa ce incepe filmul (standard sunetul e pe PCM) si oricum se aude foarte bine, dar in momentul cand comuti pe DTS e ca si cum te-ai da jos din Logan si te-ai sui intr-un BMW :)

Rezumat:
Prin HDMI ai o replica fidela a desktop-ului PC-ului, ceea ce inseamna ca poti sa faci orice faci in mod curent, filme in format ISO, internet, office, pdf-uri, orice poze suportate si evident jocurile. Mai ales ca pe LED se vad mult, mult mai bine decat pe monitorul LCD. Ca dezavantaj ar fi rezolutia dependenta de performantele placii video si sunetul care se aude destul de incet pe televizor, iar pe Home Cinema apare un oarecare decalaj (cauzat evident de numarul de pasi: PC-HDMI-TV-SPDIF-Home Cinema).
Prin DLNA, nu ai acces decat la fisierele puse pe share si la formatele suportate. Dar rularea celor HD este o placere, se face full screen, sunetul este DTS si in plus calculatorul este liber pentru cine vrea sa faca altceva in acelasi timp.
Per total depinde de ce anume vrei sa faci, pentru formatul HD si serialele de pe hard disk recomand DLNA-ul, pentru ISO-uri, jocuri si internet ramane HDMI PC.

Vedeti si restul materialelor pe aceasta tema aici: http://monkey-100.blogspot.com/search/label/40C6000

6 comentarii:

sorin spunea...

salut !
In primul rand vreau sa te felicit ,deoarece postul tau e singurul care dezbate problema conexiunii televizorului cu calculatorul prin cablu LAN.
eu am un televizor Toshiba cu aceeasi functie :LAN si WLAN Ready ,insa nu reusesc sa conficurez conexiunea intre cele doua (tv si pc)
insa mai rau este ca nu gasesc acest program sau player. Tu zici ca ai gasit pe site-ul de la Samsung. Am incercat dar nu am gasit acolo...
Ma poti ajuta te rog cu un link sau ceva de unde pot lua si eu acest DLNA CERTIFIED?
MULTUMESC!!

Eugen Popp spunea...

Salut Sorin!
La Samsung programul de DLNA se cheama "SAMSUNG PC Share Manager", il gasesti usor si la cautare. De exemplu pe link-ul urmator (nu e chiar cel mai scurt, dar asta l-am gasit repede):
http://support-us.samsung.com/cyber/popup/iframe/pop_troubleshooting_fr.jsp?idx=150028&modelname=LN46C750R2F&modelcode=&session_id=NjC1Lw8vRg2Cjycf5QvnDhTLs14W2j43BjDHp3y2kSJGM1ZnJ012!-1826039379!1761676444!7501!-1!NONE!1298367221195
Nu am idee daca e compatibil si cu Toshiba, dar sper sa iti foloseasca.
PS: daca iti place blogul, poti sa dai pe coloana din dreapta "urmariti" (nu primesti mail sau altceva ceva, e doar un gen de thumbs up pt mine.

sorin spunea...

am gasit progamelul,am configurat si reteaua. merge pozele si muzica insa la filme zice EROARE REDARE SUPORT.
Am inpresia ca programelul de la Samsung se comporta ca un DLNA SERVER si pe langa asta mai trebuie instalat in calculator si DLNA PLAYER.Nu sunt sigur de asta. Tu ce parere ai ?
Multumesc!

Eugen Popp spunea...

Da, programul ala este doar un server. Nu stiu daca exista si un player, eu nu folosesc. La video nu suporta chiar toate formatele. Eu am incercat cu avi si mkv. Banuiesc ca ti-a recunoscut televizorul in server (ai putut sa ii dai accept). Deasemenea nu merge sa aiba un path foarte adanc. La mine vede la o adancime de 2-3 foldere.

sorin spunea...

uite ce am gasit in manualul tv-ului:
DMP=DLNA CERTIFIED PLAYER
DMS=DLNA CERTIFIED SERVER
DMR=DLNA CERTIFIED RENDERER
DMC=DLNA CERTIFIED CONTROLLER

DMP:The tv can control and play content from a DMS
-a DMS is a device that can function as a server for DMP or DMR
-a DMC is a device that can instruct the TV to display content.
DMR:The tv can play content from a DMS .Playback is controlled by DMC.


filmele pe care le-am incercat sunt AVI,dar nu merg.cred ca am nevoie si de player-ul ala.
Vreau sa te intreb daca tv-ul tau poate sa redea filme de pe un stick bagat in slotul USB al televizorului.Daca poate ,inseamna ca tu ai un player in tv si probabil de aceea nu mai e nevoie sa instalezi in calculator.

Eugen Popp spunea...

Nu am incercat pentru ca nu am avut nevoie. Eu stiu insa ca ruleaza inclusiv mkv de pe stick (m-am documentat la momentul achizitiei), iar in manual scrie ceva in sensul acesta, dar nu mai tin minte exact. Deasemenea stiu ca mai exista si alti dezvoltatori de playere pentru DLNA, eu caut un server care sa redea si iso-uri.