luni, 26 martie 2012

The hunger games - jocurile foamei

Am fost la premiera acestui film si pot sa va spun ca mi-a placut. Am mers la cinematograf cu preconceptul ca filmul nu va fi cine stie ce, datorita reclamei "cel mai asteptat film al anului". Pai daca era intr-adevar cel mai asteptat film al anului, trebuiau ei sa imi zica asta? Ca sa nu mai spun ca John Carter, cel mai mare esec cinematografic, era trambitat tot cu "cel mai asteptat SF al anului". Ei bine, nu stiu daca o fi cel mai asteptat film al anului, dar este un film chiar bun. Ecranizarea unui best seller, publicat in 2008, abordeaza mai multe subiecte sensibile ale naturii umane. 
Intr-un univers postapocaliptic reconstruit, regatele (districtele), isi trimit prin tragere la sorti cate doi tineri sa lupte in marea arena din care poate iesi un singur invingator. Cum grupa de varsta variaza intre 14 si 18 ani, probabil ca veti merge cu gandul la Imparatul mustelor. Arena si desfasurarea luptelor par desprinse din Predators (cel din 2010 - un film bun care a readus franciza la atmosfera din anii '80).

Speranta este singurul lucru mai puternic decat frica.

Mai bine de jumatate din film se construieste amanuntit si migalos atmosfera de dinaintea intrarii in arena. Personajele sunt bine conturate, se construiesc legaturi cu o parte din ele, spectatorul atasandu-se emotional. Odata intrat in arena apare o oarecare senzatie ca filmul a intrat in criza de timp (dureaza deja de o ora si jumatate). Unele secvente de legatura ce ar trebui sa creeze conexiuni intre personaje, probabil ca au fost excluse la montaj. Deasemenea personajul secundar masculin, conturat in detaliu in prima parte a filmului, este practic sters pe final. Trasaturile care trebuiau sa il diferentieze in arena, nu sunt reprezentate deloc. Eu nu ma indoiesc ca in roman, toate aceste aspecte au o logica si o finalitate, insa pe finalul filmului impresia este ca lipsesc cateva lucruri. 
Tinand cont de succesul formidabil la start, 150.000.000$ in primul weekend, pe langa faptul ca vom avea probabil ecranizarea si celorlalte 2 parti, va aparea si o editie DVD prelungita, in care vor aparea scenele taiate la primul montaj. (Daca ati vazut editia prelungita a Avatar-ului, conflictul escaladeaza gradual, nu se omoara din prima, se face referire la sora lui Nefertiti - ucisa de soldati cu ani inainte, cand s-a inchis si scoala - toate acestea sunt detalii care dau profunzime filmului initial).

Nota mea: 8.5 pentru universul fascinant creat, constructia detaliata a atmosferei pana la startul luptelor, insa cu oarecare probleme la adaptare.

Despre trilogie puteti citi aici: http://mediaroom.scholastic.com/hungergames


Niciun comentariu: