joi, 7 aprilie 2011

Problema cu 12 bile

Problema cu 12 bile
Se dau 12 bile (11 identice si 1 cu greutate diferita de restul) si o balanta cu 2 talere - ai 3 cantariri ca sa identifici care este bila diferita si in ce fel este ea diferita (mai usoara sau mai grea).
Atentie! Trebuie aflata si de ce fel e bila (mai usoara sau mai grea) nu numai care este!

Wild West Cowboy
Un cowboy ajunge intr-un oras indepartat din Wild West intr-o zi calduroasa din anul 1878, pe Vineri sa fi fost. Sta doar 3 zile si pleaca tot pe Vineri. E posibil?

Prima problema e primita de la Lucian, a 2-a e mai usurica si e cu poanta.

Rezolvarea in postarea urmatoare: http://monkey-100.blogspot.com/2011/04/problema-cu-12-bile-rezolvare.html

9 comentarii:

Lucian spunea...

hoooooo Vineri tata unde gonesti asa? :)

Eugen Popp spunea...

Da, aia cu calul e draguta :D

Stau si ma gandesc la cea cu bilele, pentru ca nu e asa de simpla pe cat pare. Daca masor 6 cu 6 si dupa aia 3 cu 3, risc sa le nimeresc pe alea 3-3 care sunt identice si nu imi mai ajung 3 masuratori pentru a determina bila diferita, deoarece as avea nevoie sa repet masuratoarea 3-3 pe celalat set.

Raluca spunea...

Am si eu una:
Ai 2 snururi. Fiecare arde complet intr-o ora. Snururile nu ard uniform (adica intr-o jumatate de ora nu are neaparat fix jumatate de snur). Cum pot fi masurate 45 minute cu ajutorul acestor snururi?
Succes!

Eugen Popp spunea...

Ok Raluca, asta cu snururile intra saptamana viitoare :)

Ne tot gandim la cea cu bile (si suntem multi deja) ...
Ca sa o identifici pe cea diferita nu e greu.
Iei 3-3 , 2-2, 1-1 si ai gasit care difera, dar si in ce sens difera, ai nevoie de o bila de control care ar fi a 4-a masuratoare.
Adica 3-3 daca sunt egale le elimini. Dupa care 2-2 daca sunt egale le elimini, dupa care 1-1 o sa iti rezulte ca una difera, dar in ce sens ? Daca 3-3 nu erau egale, le descompuneai pe astea in 2-2 , 1-1. Analog pentru 2-2

Lucian spunea...

@raluca>unde pot sa-ti trimit solutia? :)

Raluca spunea...

ralucadianapetre at yahoo dot com

Raluca spunea...

le pune numai de 3 ori pe balanta, dar le punem pe rand :))adica una in stanga una in dreapta, mai adaugam inca una in fiecare parte, inca una... si tot asa ... si asta se pune ca e o masuratoare :D Nu avem voie, nu?...Naspa

Eugen Popp spunea...

Pai Ralu, daca le pui pe rand se considera fiecare o masuratoare, nu? Deci ajungi sa ai 6 masuratori asa :)

Am mai sapat si am ajuns aici: Numerotam bilele 1-12 pentru a tine usor evidenta.
1. Cantarim 1-4 vs 5-8
Daca balanta ramane pe loc (asta e varianta 1), bila cu probleme e clar in 9-12, iar bilele 1-8 pot fi folosite ca etalon.
Se sparge gruparea 9-12 in: 9, 10, 11 pe o parte si 12 de una singura.
1.2 a Comparam 9-11 cu 3 bile stas obtinute din prima masuratoare. Daca balanta ramane pe loc inseamna ca bila 12 este cu probleme.
1.3 a Din a 3-a masuratoarea cu una din bilele stas vom sti si daca bila 12 este mai usoara sau mai grea.
1.2 b Comparam 9-11 cu 3 bile stas obtinute din prima masuratoare. Si vedem ca balanta se inclina, in acest moment stim daca bila cu probleme aflata intre cele 3 este mai usoara sau mai grea.
1.3 b Spargem grupul de 3 in 2 +1. Le comparam pe cele 2 intre ele, si in functie de cum se inclina balanta, tinem cont si de concluzia de la pasul anterior, astfel putem spune care bila are propietatea de a fi mai usoara sau mai grea. Daca balanta a ramas pe loc stim ca bila care nu a fost masurata este mai usoara sau mai grea (dupa cum am aflat la pasul anterior).
Varianta 2
La prima masuratoare nu am avut talerele egale, deci bilele 9-12 sunt stas, iar undeva in 1-8 e o bila cu probleme.
DAR, asta pare imposibila deocamdata, bnuiesc ca se face cu presupuneri si confirmare / infirmare... Ma gandesc acum pe abordarea 1-8 la care mai am doar 2 masuratori insa stiu cum s-a inclinat balanta initial...

Raluca spunea...

Da Eugenu, ma alintam si eu... Stiam ca nu se poate, ca asa iesea din 2 masuratori :))
Totusi, are cineva solutia? Adica stim sigur ca exista. Ca daca ma uit pe net sa vad daca exista, o sa vad automat si care e solutia.