vineri, 15 aprilie 2011

Problema cu 2 snururi

Ca sa nu va plictisiti in weekend, mai vin cu 2 probleme interesante. Prima este primita de la Raluca inca de saptamana trecuta de la problema cu cele 12 bile, iar a 2-a de la Razvan.

Ai 2 snururi. Fiecare arde complet intr-o ora. Dar snururile nu ard uniform, in sensul ca o jumatate de ora nu inseamna o jumatate de snur, poate fi mai mult sau mai putin. 
Cum poti sa masori exact 45 de minute folosind aceste 2 snururi ?

Ai sansa sa castigi o suma frumusica de bani si sa-ti cumperi tot ce iti doresti. Singura problema e ca banii au fost ascunsi intr-una din cele 3 cutii din fata ta. Nu ai voie sa te atingi de cutii si nu ai la indemana altceva decat logica pentru a descoperi unde sunt ascunsi banii. 
Pe cutia rosie scrie: Banii sunt in aceasta cutie. 
Pe cutia verde scrie: Banii NU sunt in aceasta cutie. 
Pe cutia albastra scrie: Banii NU sunt in cutia rosie. 
Doar unul din cele trei mesaje este corect. Care cutie contine banii?

Rezolvarile le gasiti aici: http://monkey-100.blogspot.com/2011/04/problema-cu-2-snururi.html

6 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru prima problema cred ca ar fi urmatoarea solutie : primului snur i se da foc de la ambele capete (deci timpul de ardere se injumatateste chiar daca snurul nu arde uniform) si in acelasi timp dam foc celui de al doilea snur, dar de la un singur capat. Cand primul snur a ars complet, inseamna ca au trecut 30 minute si mai raman inca 30 minute pana cand al doilea snur va arde complet chiar si neuniform. Atunci este momentul sa punem foc si la al doilea capat pentru a injumatati timpul de ardere pentru ceea ce a mai ramsa din al doilea snur. Cand ce acesta a ars complet, au trecut 45 minute (30 + 15).
Refritor la a doua problema, banii nu pot fi decat in cutia verde si singurul mesaj adevarat este cel de pe cutia albastra care ne spune ca banii nu sunt in cutia rosie. Daca banii ar fi fost in cutia rosie sau in cutia albastra, am fi avut 2 mesaje corecte si enuntul problemei ne spune ca doar un mesaj este corect

Raluca spunea...

:) Aprob raspunsul la prb 1
Iar prb 2 era destul de simpluta

Anonim spunea...

Rezolvat. Deci intram in week-end fara probleme :)

Raluca spunea...

Rezolvat. Asa ca ne putem sa ne vedem de munca dupamasa asta :))

Raluca spunea...

*putem sa ne vedem de munca

Eugen Popp spunea...

tz, tz, tz, cum incurci tu reflexivul frantuzesc cu cel romanesc :)