joi, 31 martie 2011

Definitia stresului

1. Iei in masina o autostopista, o fata tanara si frumoasa. Brusc, fata lesina in masina si o duci la spital. Acest lucru este stresant.
2. Dar la spital, medicii iti spun ca ea este insarcinata si te felicita ca vei fi tatic. Le spui ca nu tu esti tatal, dar fata sustine ca tu esti! Aceasta situatie devine foarte stresanta.
3. Asadar... ceri un test ADN sa demonstrezi ca nu tu esti tatal. La finalul testelor, doctorul iti spune ca esti infertil si cel mai probabil, asa te-ai nascut. Esti extrem de stresat, dar te simti usurat.
4. Pe drumul spre casa te gandesti la cei 3 copii ai tai.
ABIA ACESTA ESTE ADEVARATUL STRES !

De spart creierul - rezolvare

In primul rand vreau sa va multumesc pentru toate mesajele primite la cele 3 probleme postate ieri, atat pe mail, la comment, la telefon sau chiar pe hol! :)

Cele mai explicite raspunsuri le-am primit de la colegii mei Magda si Eugen, iar cel mai rapid de la Octavian, pe langa multe alte raspunsuri primite toata ziua de ieri si azi dimineata. Iata acum si solutiile gasite de noi:

1 - Varianta A
Cursa stabileste timpul in care termina fiecare cal. Asa ca dupa 5 curse se stiu timpii tuturor celor 25 de cai si implicit care sunt cei mai rapizi 3 din ei. - Nu cred insa ca asta intentiona cerinta problemei.
Varianta B
Cursa stabileste doar ierarhia. In acest caz sunt necesare 11 curse.
In primele 5 curse se elimina locurile 4 si 5 si deci raman 15 cai.
Cursa 6 - Intre 5 din acesti cai - se elimina locurile 4 si 5 (ramin 13 cai)
Cursa 7 - Intre cei 3 din cursa anterioara si alti 2 - se elimina locurile 4 si 5 (ramin 11 cai)
Cursa 8- Intre cei 3 din cursa anterioara si alti 2 - se elimina locurile 4 si 5 (ramin 9 cai)
Cursa 9 - Intre cei 3 din cursa anterioara si alti 2 - se elimina locurile 4 si 5 (ramin 7 cai)
Cursa 10 - Intre cei 3 din cursa anterioara si alti 2 - se elimina locurile 4 si 5 (ramin 5 cai)
Cursa 11 - Intre cei 5 cai ramasi. - Raspuns primit de la Eugen Stefan

Eu aici am alta varianta:
Se fac 5 curse pentru ierarhie in fiecare grupa.
Cursa 6 intre cei iesiti pe locul 1 in fiecare grupa – de aici se opresc primii 3 cai
Cursa 7 intre cei iesiti pe locul 2 in fiecare grupa – de aici se opreste doar primul iesit, pentru ca nu aveau cum sa fie 2 cai buni pe locul 2 in 2 grupe diferite.
Cursa 8 intre cei iesiti pe locul 3 – de aici se opreste doar primul iesit
Cursa 9 intre castigatorii curselor 6, 7 si 8 (3+1+1) pentru ierarhia finala.

2 - Intrucat raspunsurile injumatatesc intervalul de cautare, numarul maxim de incercari este n, unde 2^n >1000 (n minim). In cazul de fata 10 incercari (2^10 = 1024) - raspuns primit tot de la Eugen Stefan

3 - Varianta A: Scot din cutie un mar
A1: Pe cutie scrie Mere -> e cutia cu Mere+Portocale
cea pe care scrie Portocale e cea cu Mere
cea pe care scrie Mere+Portocale e cea cu Portocale
A2: Pe cutie scrie Portocale -> e cutia cu Mere+Portocale
cea pe care scrie Mere e cea cu Portocale
cea pe care scrie Mere+Portocale e cea cu Mere
A3: Pe cutie scrie Mere+Portocale -> e cutia cu Mere
cea pe care scrie Mere e cea cu Portocale
cea pe care scrie Portocale e cea cu Mere+Portocale

Varianta B: Scot din cutie o Portocala
B1: Pe cutie scrie Mere -> e cutia cu Mere+Portocale
cea pe care scrie Portocale e cea cu Mere
cea pe care scrie Mere+Portocale e cea cu Portocale
B2: Pe cutie scrie Portocale -> e cutia cu Mere+Portocale
cea pe care scrie Mere e cea cu Portocale
cea pe care scrie Mere+Portocale e cea cu Mere
B3: Pe cutie scrie Mere+Portocale -> e cutia cu Portocale
cea pe care scrie Mere e cea cu Mere+Portocale
cea pe care scrie Portocale e cea cu Mere

Alte variante nu mai sunt, deci intotdeauna am o unica solutie. - Raspuns primit tot de la Eugen Stefan.

marți, 29 martie 2011

De spart creierul

Am 3 probleme noi, mentionez ca nu le stiu raspunsul in acest moment, am sa incerc si eu sa le rezolv in zilele urmatoare, pana atunci putem discuta pe marginea lor la comment.


Care este numărul minim de curse hipice după care se pot stabili cei mai rapizi trei cai dintr-un total de 25, dacă într-o cursă concurează câte 5 cai?

Din câte încercări poţi afla un număr de la 1 la 1.000, dacă ţi se dau doar indicii de genul 'mai mic' sau 'mai mare'?

Ţi se dau trei cutii: una conţine doar mere, alta doar portocale şi a treia atât mere, cât şi portocale. Cele trei cutii au etichete, dar toate etichetele sunt puse greşit. Ai voie să deschizi o singură cutie, fără să te uiţi înauntru, şi să iei un fruct din ea. Cum este posibil ca, după ce te uiţi la fructul respectiv, să etichetezi toate cutiile corect?

* rezolvarile au fost postate aici: http://monkey-100.blogspot.com/2011/03/de-spart-creierul-rezolvare.html

duminică, 27 martie 2011

Contaminarea nucleara de la Fukushima

Nu am mai scris de cateva zile despre situatia de la Fukushima. Parte pentru ca pericolul unui nuclear-meltdown a scazut foarte mult si situatia a inceput sa se stabilizeze, parte pentru ca stirile din Japonia se invart in cerc. Rand pe rand se intervine la cate un reactor si se constata noi doze de contaminare nucleara. Evident ca deabia acum le constata daca au inceput sa se apropie de ele. Cine nu s-ar fi asteptat sa gaseasca doze mari de radiatii sub reactoare nucleare avariate. 
Sub reactorul numarul 2 s-a strans destul de multa apa - posibil de la interventiile pompierilor si a elicopterelor. Acea apa este contaminata puternic. Peste 1 sievert pe ora (faimoasele 10 milioane de ori, titrate la noi). Din inginerii care au intervenit la reactor, 2 dintre ei s-au contaminat radioactiv in apa din cladirea reactorului cu 2 pana la 6 sievert. Doza este potential letala, dar zona de expunere a fost sub glezne. Pana acum 17 persoane au fost contaminate radioactiv la Fukushima. 
Cred ca tentatia unora ar fi sa se intrebe de ce atata agitatie pentru 17 persoane, cand mor in accidente rutiere pana maine mai mult de atatia. Da, dar acestia nu au facut-o din inconsitenta sau iresponsabilitate, ci cu buna stiinta stiau la ce se expun. Aceastea sunt misiuni de sacrificiu pentru a impiedica un dezastru si mai mare sa se intample.

vineri, 25 martie 2011

De weekend: carni - fasoli - ligumi - fructii - barabulii - sî altilii

Copilasul vede dimineata cum din baia sa iese un tinar atletic, costumat numai in chiloti.
- Tu esti noul baby sitter? intreaba pustiul.
- Nu... Eu sunt noul mother-fucker!

In Japonia a fost inventat un aparat de fotografiat digital cu o asa viteza de lucru, incat sunt sanse de a fotografia femeia cu gura inchisa.

Concurs de tras cu arcul. Se aseaza tinta - un tip cu un mar pe cap - la 50 metri. Vine primul concurent. Ocheste, trage, despica marul. Urale. Mindru, tipul se intoarce si declama :
- I'm Wilhelm Tell ! Runda a doua. Se departeaza tinta la 100 metri. Vine alt concurent, ocheste si trage. Marul cade despicat. Ovatii. Se intoarce si asta cu un zambet autoritar si zice:
- I'm Robin Hood ! Runda a treia. Tinta se aseaza la 150 metri. Vine al treilea concurent, ocheste si trage. Ii crapa capul aluia. Stupoare. Se intoarce tipul si zice:
- I'm sorry !!!

- Cum a fost intâlnirea pe nevazute? il intreaba un student pe colegul de camera.
- Nasoala! Tipa a aparut într-un Rolls Royce din 1932.
- Pai asta-i o masina foarte scumpa. Ce e rau în asta?
- Ea era primul proprietar...

A fost odata un mare hot de buzunare. Si, ca sa-si extinda afacerile, s-a casatorit cu cea mai mare hoata de buzunare. Dupa un timp cei doi si-au zis: meseria asta trebuie dusa mai departe. Si au facut un copil. Dar la nastere au observat ca copilul avea pumnii stransi. Si erau tare necajiti. Cum o sa devina odrasla lor cel mai mare hot din lume, cum o sa opereze la buzunare daca are pumni stransi? Si au facut o incercare. Au luat un ceas si l-au plimbat prin fata copilului. In momentul acela, harst, copilul a smuls ceasul... iar din pumnul strans, i-a cazut verigheta moasei...

O femeie tot venea la doctor cu genunchii juliti. Dupa o vreme doctorul o intreaba:
- De ce va tot juliti la genunchi?
- Pentru ca fac sex in pozitia capra.
- Pai si ce, nu stiti si alta pozitie?
- Eu as sti, da' tapul nu!

Doi politisti:
- Dom' sergent, nu cumparati o juma' de porc?
- Ce sa fac cu el? Sa se rastoarne in cotet?

Un preot batran il invata pe un novice cum sa se comporte in timpul confesiunilor enoriasilor. Dupa o prima spovedanie, preotul il trage deoparte pe tanar si ii spune:
- Te-ai descurcat destul de bine, dar ti-as sugera ca, atunci cand asculti confesiunile fetelor tinere, sa-ti exprimi dezacordul mai degraba prin "Vai, vai, vai" si nu prin "Uau!"

James Bond la Moscova: Intra intr-un bar si se prezinta barmanului:
-I'm Bond. James Bond. Barmanul raspunde:
-I'm Gay. Serghey.
Pestisorul de aur, prins in undita de un roman:
- Ia zi ma, ca sa nu mai pierdem timpu': cati bani vrei, ce tara sa conduci si cati centimetri de scula ti-ar trebui, tu-va muma-n cur de romani ca n-ati cere unu' o carte sau un bilet la teatru.

Alimentatie sanatoasa: Cica moldovenii mananca cel mai sanatos. Adica fara E-uri: - carni - fasoli - ligumi - fructii - barabulii - sî altilii... 

joi, 24 martie 2011

Daca se intoarce criza ?

Intrebarea asta e ca in bancul cu Gaddafi de aici: "Muammar, e timpul sa iti iei ramas bun de la poporul tau! Da' de ce, unde pleaca?"
Daca se intoarce criza? Da' de ce, unde a plecat? Se face o mare greseala (intentionata pana la un punct, iar dincolo de el e doar indolenta si superficialitate), in interpretarea crizei. In primul rand este o foarte mare diferenta intre semnificatia generala de criza si cea particulara de recesiune. Daca un numar de trimestre scade PIB-ul inseamna ca e recesiune, dupa aia daca nu mai scade, nu mai e recesiune. Dar recesiunea nu este decat o manifestare a crizei, sau o cauza. Recesiunea NU inseamna criza si nici criza NU inseamna recesiune. Faptul ca pentru un timp nu vom mai avea recesiune, sau ca nu va mai creste somajul, va insemna cel mult o stabilitate sau o ameliorare usoara.
Dar criza mai dureaza multi ani de acum incolo. Si aici evident nu ma refer la Romania, chiar nu conteaza sub nici o forma. La nivel planetar, trebuie sa platim tot ce s-a consumat pe datorie de la razboi incoace. Dar mai ales ce s-a consumat in ultimul deceniu, cand oricine, indiferent ca a fost greiere sau furnica si-a insusit (in sensul ca si-a cumparat cu bani virtuali) produse, bunuri si servicii cu mult peste propria sa valoare pe piata muncii.
Criza a inceput in 2001 si va continua sa se manifeste prin tulburari, miscari bruste, prabusiri si explozii, pe rand sau simultan, pe toate pietele: muncii, pensiilor, preturilor, costurilor de trai, nivelului de trai, salariilor, valoarea banilor, datoriilor si asa mai departe.

miercuri, 23 martie 2011

Neutron Beam la Fukoshima

Tokyo Electric Power Co. a dat publicitatii in aceasta miercuri si o serie de informatii care nu au fost facute publice in perioada in care situatia de la Fukushima devenea tot mai critica. In urma avariilor suferite de reactoarele nucleare de la Fukushima, dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie, 13 raze de neutroni au fost observate pana la o distanta de 1,5 Km Sud de Fukushima. Chiar daca nivelul radiatiilor emise de aceste raze de neutroni nu a fost decat de ordinul microSieverts-ilor, ce este foarte important este ca razele de neutroni nu apar decat in urma fisiunii nucleare.
"But the measured neutron beam may be evidence that uranium and plutonium leaked from the plant's nuclear reactors and spent nuclear fuels have discharged a small amount of neutron beams through nuclear fission."
Articolul original aici: http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/80539.html

Imobiliare - pretul minim din ultimii 9 ani

Nu am mai scris despre imobiliare de ceva timp, perioada in care am mai adunat cateva informatii de pe net.
In primul rand Reuters titreaza: "pretul locuintelor din SUA a atins minimul ultimilor 9 ani". E adevarat la ei balonul imobiliar a pleznit in 2007, au ceva avans fata de noi, dar asta nu inseamna decat ca previziunea cu preturile la nivelul 2001-2004 pentru piata noastra, are tot mai multe sanse de reusita.
Deasemenea 39% din proprietatile vandute au fost executari silite (cel mai mare procent din 2009 pana acum), la preturi evident sub media pietei. Pretul de vanzare al locuintelor noi a fost cu 45% mai mare decat al celor vechi (fata de o diferenta traditionala de doar 15%).
Trecem la Ziarul Financiar cu urmatorul articol: http://www.zf.ro/eveniment/arhitect-sef-sectorul-3-preturile-apartamentelor-vechi-vor-scadea-cu-inca-30-in-urmatorul-an-8083373 . Mi se pare perfect normal, mai sunt oameni nesanatosi la cap, care cer in apartamentele vechi din blocuri comuniste preturi chiar si de 1000 de euro pe metru patrat. In conditiile in care acum se construieste cu maximum 600 de Euro/mp, la care daca se pune un profit moderat si se vinde cu 700, de ce ar da cineva pe o relicva in care trebuiesc refacute toate instalatiile sume mai mare de 500 de Euro/mp ?
Am gasit pe un site de imobiliare de la noi (chiar daca pretul e foarte bun nu pun link-ul pentru ca nu merita sa il incurajez nici asa) apartamente noi, de 2 si 3 camere, in blocuri mansardate pe Fizicienilor la preturi de 30.000 respectiv 40.000 de Euro. Asta insemna putin sub 500 de Euro pe metrul patrat, deci se poate!

Am scris mai demult ca statul Roman construieste si vinde cu 407 Euro pe metru patrat, va recomand sa cititi si acest articol: http://monkey-100.blogspot.com/2011/03/407-euro-pe-metru-patrat.html

luni, 21 martie 2011

Bruce Willis a refuzat sa raceasca reactorul de la Fukushima

Actorul Bruce Willis s-a declarat astăzi dezolat de faptul că nu poate sări în ajutorul poporului japonez. „În mod normal n-aş fi avut nicio problemă să-mi iau ginerele şi încă doi băieţi, să ne legăm de centură căteva pet-uri de Coca Cola de la gheaţă şi să plonjăm direct în miezul reactorului pentru a-l răci. Din păcate, exact acum două săptămâni am început un tratament foarte scump pentru creşterea părului şi medicul mi-a interzis cu desăvârşire expunerea la radiaţii”. Îndrăgitul actor s-a arătat în acelaşi timp îngrijorat de faptul că, în toată lumea, nu mai există nimeni care să execute astfel de misiuni. „De ani de zile am lansat un avertisment: îmbătrânesc şi din spate nu vine nimeni să-mi ia locul. Tinereii aştia din ziua de azi, gen Vin Diesel şi Jason Statham, par duri la prima vedere, dar n-ar fi în stare să salveze nici măcar o pisică urcată în copac de frica maidanezilor”. Întrebat dacă Chuck Norris ar putea fi, totuşi, o soluţie, Bruce s-a arătat destul de sceptic. „M-am gândit şi eu la Chuck, dar nu cred că e bine să-l trimitem pe el. Până la urmă noi vrem doar să răcim reactorul, nu să-l distrugem”.

Declaraţiile lui Bruce Willis au fost imediat preluate de mass-media din România. Astfel, Antena 3 a început o dezbatere cu titlul “Japonia pe marginea prăpastiei. O urmează şi Boc?”, în timp ce, la Realitatea, Monica Tatoiu a ironizat ideea americanului de a răci reactoarele cu Coca-Cola, considerând că o combinatie de lăptişor de matcă şi tinctură de propolis este mult mai potrivită.

duminică, 20 martie 2011

Libia


"Obama: Muammar, e timpul să-ţi iei rămas bun de la poporul tău!
Gaddafi: Da'de ce? Unde pleacă?"

Bancul este sinistru in contextul geopolitic actual, dar cred ca ilustreaza foarte bine ce e (daca o fi ceva) in capul colonelului Gaddafi. In Libia se poarta de mai bine de o luna un razboi civil intre mercenarii lui Gaddafi si opozantii acestuia. Daca la inceput scenariul, pasnic in comparatie cu acesta, din Egipt parea sa se repete si in Libia; psihoza deliranta in care se scalda nebunul de la Tripoli l-a agatat cu maini de moarte de putere si a declansat un razboi civil impotriva oponentilor sai. 


Inca de la primele raiduri aeriene impotriva propriului popor am vrut sa imi exprim dezamagirea profunda ca UE nu intervine militar impotriva dementului. Credeam atunci ca un simplu raid aerian peste palatul lui Gaddafi ar fi scurtat la doar cateva zile un sangeros razboi civil. 

Imi dau seama acum ca nu ar fi fost cea mai inteleapta varianta. Occidentali sunt vazuti extrem de prost in randul lumii Arabe. O interventie dezastruoasa de tip Irak, nu ar fi parut decat o noua cucerire de petrol.
Insa Gaddafi a continuat in toata aceasta perioada sa isi masacreze populatia. Liga Araba l-a denuntat pe Muammar si spre deosebire de razboiul din Irak, interventia militara din Libia are mandat ONU. 

De weekend: un batranel si babuta lui

Un bătrânel avea impresia că băbuţa lui nu prea mai aude şi se gândeşte să o testeze.
Merge într-un colt al camerei şi spune: - Auzi?
Bătrânica nu schiteaza nici un gest.
Mai face bătrânelul doi paşi şi spune iar : - Auzi?
Bătrânica iar fără reacţie.
Se duce bătrânelul lângă ea şi spune: - Auzi?
La care bătrânica :
- Pentru a treia oara îţi spun: DAA!

Rashela pe patul de moarte:
- Itzic,trebuie să-ti mărturisesc ceva.Ştrulică ăsta mic,copilul nostru,nu e al tău.
- Dar cu cine l-ai făcut?
- Cu studentul care a fost în gazdă la noi.
- Cum l-ai convins?
- I-am dat bani.
- De unde ai avut banii?
- Din buzunar, de la tine.
- Şi atunci de ce zici că nu e al meu?

sâmbătă, 19 martie 2011

Fukushima 19 martie

Status of Fukushima nuclear power plants Sat. morning
TOKYO, March 19, Kyodo

-- Reactor No. 1 (Operation suspended after quake)
Partial melting of core, cooling failure, vapor vented, building housing containment of reactor damaged by hydrogen explosion, roof blown off, seawater being pumped in.

-- Reactor No. 2 (Operation suspended after quake)
Damage to reactor containment structure feared, cooling failure, seawater being pumped in, fuel rods fully exposed temporarily, vapor vented, building housing containment of reactor damaged by blast at adjacent reactor No. 3, blast sound heard near suppression chamber of containment vessel.

-- Reactor No. 3 (Operation suspended after quake)
Partial melting of core feared, cooling failure, vapor vented, seawater being pumped in, building housing containment of reactor badly damaged by hydrogen explosion, seawater dumped over spent-fuel storage pool by helicopter Thursday, water sprayed at it from ground three days in a row through Saturday.

-- Reactor No. 4 (Under maintenance when quake struck)
Renewed nuclear chain reaction feared at spent-fuel storage pool, fire at building housing containment of reactor Tuesday and Wednesday, only frame remains of reactor building roof, temperature in the pool reached 84 C on Monday.

-- Reactor No. 5 (Under maintenance when quake struck)
Cooling resumed Saturday in spent-fuel storage pools.

-- Reactor No. 6 (Under maintenance when quake struck)
Emergency power generator restored Saturday, some fuel rods left in reactor cores.

joi, 17 martie 2011

Fukusima - interventie cu elicoptere si tunuri cu apa

Daca ieri seara, tot pe la ora asta scriam ca situatia din Japonia este disperata si nici nu se intrevedea macar o stabilizare a situatiei, acum lucrurile s-au mai linistit putin. 
Miercuri renuntasera la varianta elicopterelor cu apa, pentru a nu expune pilotii la radiatii. 
Din fericire, daca se poate spune astfel, se pare ca au realizat ca alte variante nu prea existau. Fie cativa eroi se sacrificau acum si se expunea radiatiilor pentru a turna apa pe reactoare. Fie mai tarziu mii de soldati trebuiau sa se expuna radiatiilor cauzate de nuclear meltdown (nu cred ca exista in limba romana un termen potrivit). Conform kyodonews echipajele celor 2 elicoptere au fost contaminati cu o doza de 87 de mSv. Nu este o doza letala dar statistic poate cauza cancer in urmatorii ani. 
Pe langa elicoptere, au folosit tunuri cu apa de la sol pentru a raci si mai mult reactoarele.
In plus se va reusi realimentarea cu energie electrica a zonei centralei si poate vor putea reporni macar o parte din sistemele de racire.
Insa in regiunea Tokyo energia electrica este in continuarea rationalizata, cartierele sunt debransate de la retea pe rand. In seara zilei de miercuri au oprit o parte din garniturile de metrou pentru a putea furniza electricitate pentru incalzire datorita noptii foarte reci.

miercuri, 16 martie 2011

Fukushima 11 - 16 martie

Situatia de la Fukushima devine tot mai grava. Accidentul nuclear a fost reclasificat de la gradul 4 la gradul 6 (dintr-un maxim de 7). Din pacate stirile care vin din Japonia nu indica un orizont de asteptare pentru rezolvarea problemelor, nici macar o stabilizare a situatiei ba din contra. Nimic nu mai pare sa indice ca autoritatile japoneze mai au situatia sub control. Toate masurile discutate in ultimele ore par a fi abordari disperate (tunuri cu apa ale politiei, aruncare de acid boric din elicopter peste materialul radioactiv). Insa s-a reuntat la posibilitatea unor zboruri cu piloti umani deasupra centralei. Urmeaza ca avioane fara pilot americanea sa incerce sa filmeze din aer reactoarele.
Singura veste buna este ca pana acum nivelul radiatiilor desi absolut anormale si peste limitele admise, sunt doar de ordinul mili Sievert-ilor ceea ce inseamna ca nu sunt letale.
Efectele radiatiilor le-am postat aici: http://monkey-100.blogspot.com/2011/03/sivert.html Riscul de deces nu apare decat de la doze de 1-2 Sievert in sus.

marți, 15 martie 2011

Fukushima 1 & 2 - 16.03.2011

Status of quake-stricken reactors at Fukushima nuclear power plants. TOKYO, March 16, Kyodo
The following is the known status as of Tuesday evening of each of the six reactors at the Fukushima No. 1 nuclear power plant and the four reactors at the Fukushima No. 2 plant, both in Fukushima Prefecture, crippled by Friday's magnitude 9.0 earthquake and ensuing tsunami.
Fukushima No. 1
-- Reactor No. 1 - Cooling failure, partial melting of core, vapor vented, hydrogen explosion, seawater pumped in.
-- Reactor No. 2 - Cooling failure, seawater pumped in, fuel rods fully exposed temporarily, vapor vented, damage to containment system, potential meltdown feared.
-- Reactor No. 3 - Cooling failure, partial melting of core feared, vapor vented, seawater pumped in, hydrogen explosion, high-level radiation measured nearby.
-- Reactor No. 4 - Under maintenance when quake struck, fire caused possibly by hydrogen explosion at pool holding spent fuel rods, pool water level feared receding.
-- Reactor No. 5 - Under maintenance when quake struck, temperature slightly rising at spent fuel pool.
-- Reactor No. 6 - Under maintenance when quake struck, temperature slightly rising at spent fuel pool.
Fukushima No. 2
-- Reactor No. 1 - Cooling failure, then cold shutdown.
-- Reactor No. 2 - Cooling failure, then cold shutdown.
-- Reactor No. 3 - Cold shutdown.
-- Reactor No. 4 - Cooling failure, then cold shutdown.

Sievert

Sievert-ul este unitatea de masura a dozei de radiatii asupra unui organism viu. http://en.wikipedia.org/wiki/Sievert Dozele de radiatii aveau ieri in zona centralei Fukushima valori de aproximativ 400 mSv pe ora. Conform tabelului o persoana expusa timp de o ora la astfel de doze ar suferi o contaminare usoara, dar cu posibile efecte pe termen lung.

Japonia, valul si centrala

In primul rand trebuie sa vedeti imaginile urmatoare: http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm Sunt cateva fotografii din satelit asupra aceleasi pozitii inainte si dupa tsunami.
O centrala nucleara functioneaza dupa urmatorul principiu: reactorul nuclear fierbe direct sau indirect apa, aceasta se transforma in abur si actioneaza o turbina, care conectata la un generator produce curent electric. Acesta este cea mai simpla explicatie, iar ca principiu este asemanator cu al unei centrale termo-electrice normale (pe combustibil fosili).
In poza din stanga este o centrala cu schimb termic indirect (printr-un mediu tampon), iar in poza de mai jos, este o centrala cu schimb termic direct. Acesta este din pacate si modelul centralei Japoneze.
Daca va uitati in pozele din satelit din primul link, se vede cum toate structurile exterioare ale centralei de la Fukushima au fost complet distruse de val. De aici apare si toata problema racirii reactorului. Chiar daca reactia nucleara a fost oprita imediat la inceperea cutremurului, reactorul ramane extrem de fierbinte zile in sir si trebuie racit. Daca imi aduc aminte corect, la Cernobil, in interiorul sarcofagului inca mai este fierbinte nucleul. Iar in cazul japonezilor, multe instalatii sunt distruse, ei au mari probleme in a avea pe unde sa pompeze lichid de racire, pentru ca nu e ca si cum cineva a deconectat pompele si pot fi conectate altele in loc. Multe au fost pur si simplu smulse, nu mai au robineti sau vane la care sa se poata bransa.

Tinand cont ca toate stirile care ajung in Romania sunt traduse de pe agentiile de presa, am tot cautat surse de informatii cat mai aproape de original. Reuters a fost de mare ajutor, dar in sfarsit am gasit o editie in Engleza a agentiei de presa japoneze: http://english.kyodonews.jp/news/

duminică, 13 martie 2011

World breath ...taking! - episode 6


Un mini-serial monumental despre natura, viata si umanitate la nivel planetar. Am inceput cu episodul 6 pentru a soca si uimi. Daca incepeam cu primul, riscam sa nu se uite nimeni la acesta serie impresionanta. Vi-l recomand din toata inima.

Prostitutia - realitate de aur

Nu ca as fi avut vreo urma de iluzie la pseudo profesionalismul realitatii, dar evenimentele din Japonia au depasit orice forma de prostitutie mediatica. Inteleg ca trebuie sa pui titluri inspirate ca sa tii prostimea pe site. Sau ca ei nu isi scot banii doar din publicitate si ca trebuie sa completeze cu massmedie-politica (era sa scriu politie), vis a vis de evenimentele din Romania.
Insa acum aveau sansa sa trateze un eveniment non-politic, departe de Romania, cu profesionalism, ca sa arate ca totusi la nevoie inca mai pot.


In primul rand ca au fost cu o ora intarziere fata de toata lumea. Le Figaro, desi era ora 6 in Franta, scria de cutremurul de 8,9 grade, eu scriam, media de la noi nu. De vulcani eu am scris de vineri, realitatea de sambata. Pe la 12 noaptea eu citam reuters-ul cu problemele de la centrala nucleara, realitatea nu.

Ok, sa zicem ca intarzierile au fost cauzate de pregatirea materialelor. Dar cum au fost pregatite:

Postau mare "explozie nucleara" iar fotografiile erau de la rafinaria care ardea la sute de km distanta. Evident ca lumea era inselata de imagini si isi imaginau ca a avut loc o explozie nucleara. Orice pentru audienta!
Acum poza de langa: Alerta nucleara - 10.000 de morti. Cum sa mai faci putina audienta duminica decat pacalind prostimea ca cei 10.000 de morti sunt cauzati de 'deformarea peretilor reactorului' (lucru care e complet diferit de topirea reactorului) si nu de tsunami.

Manual de prostitutie media. Deci esti o prostituata, stie toata lumea asta. Mogulul celalalt are si el o prostituata. Amandoua va bateti pe audienta a catorva sindicalisti, fanatici politici, octogenari, liceeni si cei  care stau acasa toata ziua cu televizorul deschis. Deci nu ai o piata prea rasarita. Acum cum ii faci pe astia sa iti creasca traficul? Faci niste articole din amestecaturi de poze si titluri de peste tot, care sa para cat mai excitante interesante. 
Pe intelesul celor care se uita la non-realitatea e cam asa: o prostituata in pielea goala, cu pretul scris cu rujul pe fese, se plimba pe tocuri inalte intr-un camin de baieti. 

The LightBulb Conspiracy


Documentarul saptamanii, vorbeste detaliat despre reducerea intentionata a duratei de viata a produselor pentru a fi inlocuite mai repede de consumatori.

sâmbătă, 12 martie 2011

11 martie

Desi la ora la care scriu aceasta postare, este deja 12 martie pe fusul nostru orar, aceasta zi va ramane marcata in istorie. O abundenta de informatii greu de verificat si digerat au invatat media online. (nu are nici un fel de rost sa imi declar iar dezgustul fata de irealitatea si media romaneasca vis-a-vis de impotenta in a aborda profesionist acest subiect). 
Revenind insa la subiect, nu reusesc sa verific informatia cu cei 4 vulcani. Pe reuters nimic, doar pe whatreallyhappend.com scrie de ei, dar acesta este un site de tip multiple-blog, ei aduna informatii nu le genereaza. Am intrat si pe itartass.com - nu inteleg rusa, dar ma asteptam sa fie poze cu vulcanii din Rusia daca ar fi pe bune. Deci informatia cu vulcanii ramane neverificata.

Insa ce este mult mai grav, citatul urmator este preluat de cateva minute de pe Reuters: 
"Power company TEPCO says it has lost the ability to control reactor pressure at Fukushima No. 1 and No.2 reactors. A spokesman said pressure is stable inside the reactors but is rising in the containment vessels. He said it is not known if there will be a need to release pressure at the plant at this point. That would involve a release of radiation.Se pare ca in urma cutremurului sistemele de racire de la cele 2 reactoare nucleare au fost afectate, pompele nu mai sunt alimentate electric, iar in ciuda opriri reactiei nucleare, reactorul trebuie racit inca 24-28 de ore, ceea ce se pare ca au scapat de sub control. O eliberare controlata de presiune radioactiva va fi efectuata la nevoie se pare.

Eruptie vulcanica in Japonia dupa cutremur


Nu am reusit sa verific veridicitatea imaginilor, dar par autentice. Este un vulcan care erupe in Japonia la doar cateva ore dupa cutremurul catastrofal. Aceasta zi a fost deosebit de activa tectonic, avand loc 4 eruptii vulcanice (2 in Rusia, 1 in Indonezia si 1 in Japonia). 
Stiu ca in aceasta perioada atractia gravitationala dintre Pamant si Luna va atinge un maxim istoric. Este posibil ca aceasta sa fie explicatia sincronizarii acestor fenomene extrem de rare.

vineri, 11 martie 2011

Zgarie-nori indoiti de cutremur

Cutremur de 8,9 grade in Japonia

Acesta o sa fie cel mai probabil evenimentul ce va marca anul 2011. Este al 5-lea cutremur ca magnitudine incepand de la 1900 de cand se tin astfel de masuratori.
Mai multe am citit pe link-ul de aici. Conform le Figaro, alerta de Tsunami de 6 metri a fost depasita in unele locuri de valuri de pana la 10 metri.



joi, 10 martie 2011

Maxime

01. Fluierul piciorului este un dispozitiv de gasire a mobilei pe intuneric.
02. Intuitia este o calitate a femeii care o ajuta sa-si contrazica barbatul inainte ca acesta sa apuce sa deschida gura..
03. Cine zambeste atunci cand lucrurile merg prost s-a gandit deja pe cine sa dea vina.
04. Probabilitatea sa intalnesti pe cineva cunoscut creste atunci cand esti cu cineva cu care nu trebuie sa fii vazut.
05. Intuitia este o stiinta exacta.
06. O concluzie marcheaza intotdeauna momentul in care ai obosit sa gandesti.
07. Hard-disk-urile sunt intotdeauna pline.. N-are rost sa incerci sa faci rost de mai mult spatiu. Datele se vor extinde pana ocupa tot spatiul liber.
08. Oamenii, ca si natiunile, vor actiona rational numai dupa ce toate celelalte posibilitati au fost epuizate.
09. Poti invata o pisica sa faca orice vrea ea.
10. Nu e destul sa fii tu norocos, trebuie ca ceilalti sa nu fie.
11. Stressul inseamna sa te trezesti urland, apoi sa-ti dai seama ca nu dormeai.
12. Toate femeile sunt bune: bune de nimic sau bune la ceva.
13. Cred ca barbatii care au cercel in ureche sunt mai bine pregatiti pentru casatorie. Au suferit si au cumparat bijuterii.
14. Sfatul meu este sa te casatoresti. Daca vei avea o nevasta buna, vei fi fericit; daca nu, vei deveni filozof.
15. Nu am aflat ce este fericirea decat in momentul in care m-am casatorit. Dar atunci era deja prea tarziu.
16. Verighetele: cele mai mici catuse din lume..
17. Burlacii stiu mai multe despre femei decat barbatii casatoriti; in caz contrar, ar fi si ei casatoriti.
18. Femeile sunt pasionate de matematica; isi impart varsta la 2, dubleaza pretul hainelor si adauga intotdeauna 5 ani la varsta prietenei celei mai bune.
19. Cea mai buna metoda de a tine minte ziua sotiei tale este sa o uiti o data...

miercuri, 9 martie 2011

Trivia: 100 de curiozitati de pe mapamond

1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.
3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.
5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.
6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.
7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.
8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.
9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.
10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.
12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.
13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect.
14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.
15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China . Copilul lor s-a nascut in anul 1910.
16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec , Canada . Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India , acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.
20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro .
24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.
26. Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.
27. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...
28. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.
29. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche. Limba unei girafe adulte masoara peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universitatii din Indiana , SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.
31. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de paianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animala nu a mai fost domesticita.
33. In prezent, pentru prima data in istoria planetei, numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani.
34. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.
35. In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casa sa poarte centura de siguranta in masina.
36. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Golfului Mexic dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei pentru a vedea nudistii de pe o plaja din apropiere.
38. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de miliarde...
39. Pentru fiecare tona de peste prinsa in oceanele lumii, oamenii arunca trei tone de gunoi in aceleasi ape.
40. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.
42. In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri in fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbolnavi de cancer.
45. La Paz , Bolivia , este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc.
46. Tot in La Paz , temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Si cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas , Chile sau Stanley , Insulele Falkland .
47. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
48. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare, intotdeauna sa calariti un catar. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoare, un catar nu o va face niciodata.
49. Chiar si astazi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
50. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa poate fi construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecuator.
51. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.
52. O gaina poate depune, in medie, pana la 19 oua pe an.
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China . Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.
54. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine, in Franta statul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. Cei mai multi francezi primesc, insa, doua luni de concediu anual.
55. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce depaseste de 7 ori propria sa greutate.
56. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? Raspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mananca, cel putin o data pe saptamana la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. In randul elefantilor africani, atat masculii, cat si femelele, poseda fildesi, in vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi.
58. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China decat cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri incat niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inregistrat in Irak. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astazi pretul a urcat pana la 150.000 de dolari.
61. Numai in SUA exista aproximativ 7.000 de tigri tinuti ca animale de casa.
62. In anul 2004, un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada de pubertate la varsta de 8 ani. In urma cu un secol, doar o fetita din 100 atingea pubertatea la aceeasi varsta.
63. Pana in prezent, Congresul american a alocat o suma de 152.600.000.000 de dolari pentru razboiul din Irak. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 17.500 de scoli.
64. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.
66. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult mai multe sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei decat sa castigati marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.
67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie considerat "kusher".
68. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora, numarul bacteriilor din urechea voastra va creste de cel putin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright in primul lor zbor.
70. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic, in maternitati, altor mame decat cele naturale. Aceasta statistica include toate tarile lumii.
71. O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.
72. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.
73. O persoana are in medie 1.460 de vise in fiecare an.
74. Un om, consuma, in medie, de-a lungul vietii, o cantitate de hrana egala cu greutatea a sase elefanti maturi.
75. In spatiu, astronautii nu pot plange. In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut.
77. In Bangladesh exista o lege care permite autoritatilor sa aresteze elevii cu varste mai mari de 15 ani care copiaza la examene.
78. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed.
79. Pana in anul 1796, in SUA a existat un stat pe nume Franklin . Astazi, el este cunoscut sub numele de Tennessee .
80. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are prea multe hibe? Intr-o scoala din Virginia , SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti, in cadrul unui proiect asemanator, cu cockteiluri margaritas. In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
81. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveasca topless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool .
82. Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistrata luna plina.
84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari decat in accidente aviatice.
85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei.
86. Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China . Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari, mai mult decat castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata.
87. In fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate in rauri si fluvii pana in oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta de petrolierul Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, castiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250.000 de dolari de fiecare data cand strabat Canalul Panama . Trebuie spus ca o treime din economia acestui stat este sustinuta de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste "dol" iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.
92. Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decit peitoriul USA
93. V-ati intrebat ce a fost mai intai, oul sau gaina? Biblia a raspuns deja la aceasta intrebare. Conform Genezei 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.
94. In absolut toate tarile lumii, indiferent de cultura, religie sau zona geografica, soldatii executa salutul numai cu mana dreapta.
95. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale, 80% dintre barbatii casatoriti au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie daca ar putea da timpul inapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru.
96. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.
97. De fiecare data cand linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare.
99. In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani.
100. Unghiile de la degetele mainilor unui om cresc de patru ori mai repede decat cele de la picioare.

duminică, 6 martie 2011

PS3 sau XBOX 360

Am alocat destul de mult timp comparari celor 2 console pentru a fi foarte sigur inainte de cumparare. O serie documentara video de comparatie intre consola produsa de Sony si cea produsa de Microsoft am postat aici: http://monkey-100.blogspot.com/2011/02/xbox-360-vs-ps3.html 
Daca la performante, posibilitati tehnice si jocuri exclusiviste cele 2 console au stat aproximativ la fel, decizia mea a fost pe baza la ce nu poate sa faca / ofere una dintre ele.
Drept urmare NU am ales XBOX 360 pentru ca: 
- Are o rata de fail inadmisibil de mare, din ce am studiat RROD (red ring of death) ajungea sa apara in cazul versiunii non-slim la pana la 30-40% din console, spre deosebire de PS3 care are o rata de YLOD de doar 1%
- Pentru multiplayer-online trebuie platit un abonament anual. Nu e mult, dar chit ca te joci un an sau doar 2-3 luni trebuie sa platesti aproximativ 180 de lei.
- Controllerul este pe baterii. Nici aici nu ar fi o mare problema dar parca totusi e mai simplu sa aiba acumulator intern ca orice telefon si sa il incarci odata la cateva zile.
- Kinectul (varianta Microsoft pentru Wii) nu prea e ca in reclama. Se bazeaza mai mult pe sarituri si topaieli. Multumesc, dar nu e pentru mine. Pare interesant faptul ca e fara telecomanda, dar parca e mai logic si natural sa ai ceva in mana cand controlezi un joc.
- Nici macar noua versiune silm de XBOX nu are blu-ray.
In plus Play Station 3 are o serie de atuuri:
- Contine blu-ray, majoritatea jocurilor noi au peste 8GB, e cam aiurea sa chimbi 2-3 DVD-uri pentru un singur joc, mai ales in conditiile in care un blu-ray nu mai e o avere. Pe langa asta, cu PS3-ul nu mai am nevoie in viitor sa iau un blu-ray player.
- Addon-ul de Move este foarte tare, e cam la fel cu Wii dar pe o grafica de nota 10, nu de anii '90. Pe langa asta se bazeaza pe o camera video, astfel posibilitatile jocurilor cresc foarte mult, de la imagini ambientale pana la avatare personalizate.
- Hard disk intern suficient de 320GB, care iti poate sustine toate instalarile si save game-urile.

Cam acestea sunt principalele argumentele pentru care am optat pentru un PS3 in detrimentul unui XBOX 360, evident mai pot fi multe altele si fani exista de ambele tabere.

vineri, 4 martie 2011

Salut Ioane

Salut, Ioane!
Scuze că îţi trimit e-mail-ul ăsta, dar nu am pe altcineva cu cine să vorbesc. Cred că mă înşeală nevasta.
Semnele sunt cele clasice: iese seara târziu, când o întreb cu cine îmi răspunde "nişte colege de la lucru, nu le ştii", când m- am uitat odată pe mobilul ei ca să văd cât e ceasul a început să urle că de ce îi violez intimitatea, seara vine singură pe alee, dar aud de fiecare dată o maşină plecând de la colţ, e mult mai distantă etc. Aşa că într- o seară am decis să o urmăresc când vine. Mi-am pus Logan- ul la colţul opus şi m-am pitit după el. M-am făcut mic - mic, să nu mă vadă în caz că venea cu cineva.
Ei, si cum stăteam eu acolo după motor, am observat că îmi picură ulei de undeva. Ce crezi, pot rezolva singur problema sau trebuie să mă duc la un service ?


Prima seara petrecuta impreuna dupa nunta, mirele ii spune miresei:
-Din cate vad draga , eu nu sunt primul…
Sotia, in timp ce fuma o tigara raspunde:
-Din cate vad si eu , nu vei fi nici ultimul…

PS: multumiri Alinei pentru bancuri ;)

407 Euro pe metru patrat

Aceasta reclama jalnic realizata pentru ANL de aici http://www.anl.ro/upload/stiri/dhvgtzrk61274772863.pdf reprezinta de fapt o informatie extrem de interesanta si importanta pentru cine se prinde.
Deci statul Roman vinde locuinte in diverse locatii cu pretul fix de 407 Euro pe metru patrat TVA inclusa. Ce inseamna asta de fapt? Daca statul Roman, corupt, ineficient, incapabil sa construiasca ceva si la costuri exorbitante (vezi orice lucrare publica), reuseste sa construiasca si mai ales sa vanda cu doar 407 Euro pe metru patrat (chiar nu conteaza la pretul asta daca e util sau construit), asta inseamna ca orice constructor priceput, econom si precaut cu bani poate sa obtina un randament mult mai bun decat atat. De aici pana la preturile deocamdata justificate de 700 de Euro pe metrul patrat este doar profit.
In opinia mea piata imobiliara isi va continua prabusirea de la preturi de 1000 de Euro pe mentru patrat cat inca mai au unii curajul si tupeul sa ceara, pana in plaja rezonabila de 400-700 de Euro. Asta fara sa luam in calcul ca orice lucru vechi trebuie sa coste mai putin decat unul nou, pentru ca e uzat moral si material.

Vedeti si alte articole despre imobiliare aici: http://monkey-100.blogspot.com/search/label/imobiliare

joi, 3 martie 2011

10 000

Astazi blogul sarbatoreste vizita cu numarul 10.000 !!!
In ultimele 7 luni m-am straduit sa aduc materiale de calitate si interesante, informatii importante dar greu accesibile in media romaneasca, un punct de vedere cat mai obiectiv posibil, umor de calitate si un raspuns promt tuturor intrebarilor de la comentarii.
S-au si schimbat cateva lucruri. Tema s-a diversificat usor, de la una aproape exclusivista pe informatii despre criza si colapsul economic, la una mai ponderata. Acum cele 4 teme care predomina pe blog ar fi: criza economicareview-uri tehnice, umorul de calitate si hobby-uri moderne.
Dupa upgrade-ul grafic realizat de Razvan, la sfarsitul anului trecut, in februarie am adaugat si un nou gadget pe blog care urmareste tara de provenienta a vizitatorilor blogului, acesta contorizeaza doar vizitele de dupa noua mii si ceva.
Voua celor care reveniti aproape zilnic pe acest blog tin sa va multumesc in special pentru perseverenta si rabdare! :)

Holy Roman Empire

Daca a fost miercuri, inseamna o noua seara de boardgames in ceainaria Tabiet si cel putin un joc nou. In cazul asta au fost 3. Prophecy, de care ne-am lasat dupa vreo jumatate de ora, ca era prea incitant. Un joc de 'Fresco' adus de Costy, dar despre care voi scrie alta data, pentru ca nu am nici poze nici suficiente detalii si 'In the Shadow of the Emperor' adus de Vic.

In the Shadow of the Emperor (Holy Roman Empire in poze)

Este un boardgame politic, primul de care stiu eu sa fie exclusiv bazat pe asta. Am mai avut alegerea guvernatorului si emiterea de decrete si in Cuba, dar acolo partea economica era cea mai importanta, iar partea politica stabilea niste influente marginale asupra jocului.
Actiunea jocului se petrece in Sfantul Imperiu Roman, in evul mediu, pe o perioada de 5 decenii (5 runde de joc). Fiecare jucator reprezinta o casa regala. In joc sunt 7 regate pe care jucatorii se vor lupta sa le controleze. Controlul unui astfel de regat aduce pe langa diverse beneficii precum bani, influneta sporita la curte, nobili noi sau actiuni speciale, si voturi la alegerea regelui. Regele odata ales are o influenta sporita in luptele interne din anumite regate pe langa bonusuri in puncte si posibilitatea de a incepe primul.
Fiecare jucator controleaza un anumit numar de nobili, familii nobile sau cavaleri, pe care ii trimite in regate sa ii infrunte pe cei ai adversarului in luptele pentru puterea locala. Construieste castele pentru mai multi bani si mai multa putere, isi trimite fetele la maritat cu alti cavaleri pentru a-si slabi adversarii si se lupta macar daca nu ajunge rege macar sa aiba un rege favorabil lui.
Dupa fiecare runda personajele imbatranesc, au 15-25-35-45 de ani. Dupa 45 de ani se retrag din viata publica, poate lasand un gol la conducerea unui regat dupa chiar 30 de ani de dominatie relansand luptele interne si vechi dusmanii cu adversarii infranti cu multi ani in urma.

miercuri, 2 martie 2011

Simfonia a 7-a ilustrata grafic

14,29 trilioane de dolari

Un lucru pe care nu il stiam este faptul ca datoria publica americana are si un plafon legal stabilit de congres. Potrivit site-ului urmator http://www.activistpost.com/search/label/debt%20ceiling plafonul actual a fost majorat anul trecut de la 13,9 la 14,29 trilioane de dolari. Valoare care chiar daca este astronomica pare sa nu fie de ajuns. Se estimeaza ca aceasta barierea va fi atinsa in intervalul 15 aprilie - 1 mai. Din cate am inteles de pe acel site, daca plafonul nu este majorat de congres, SUA nu vor mai putea face plati fara acoperire (in deficit) odata ce se va atinge acest plafon. Acest lucru ar putea declansa o reactie in lant cu consecinte imprevizibile.
In septembrie 2010, descoperisem un gadet care calcula datoria americana si l-am pus aici: http://monkey-100.blogspot.com/2010/09/datoria-publica-americana-totala.html Atunci era pe la 13 trilioane si ceva, acum arata peste 14,29 dar cred ca include si anumite datorii care nu fac obiectul plafonului stabilit de congres.
The Gross National Debt

PS: pentru cine isi aduce aminte episodul celebru "unforseen consequences", in acest caz ar putea avea un nou inteles.

40C6000 routare cabluri

Intial vroiam sa scriu un review pentru acest televizor spledid, dupa o luna si ceva de utilizare, insa cum a mai aparut un element de noutate, a carui surpriza inca nu vreau sa o dezvalui, mai voi rezuma la routarea cablurilor.
Televizorul fiind ultra-slim, cu mai putin de 3 cm grosime, este o adevarata opera tehnica de arta. Dar intreaga statie multimedia pe care o reprezinta are nevoie de o gramada de conectivitate. HDMI pentru DVDplayer, Optic pentru DVDplayer, HDMI de la PC, cablu alimentare, SCART de la decodorul RCS, cablu TV coaxial, cablu audio de la PC si cablul UTP pentru retea. Ei bine toate aceste cabluri daca ar fi spagheti, ar face de mancare pentru un batalion. Daca la un televizor clasic sau unul LCD, nu ar iesi atat de mult in evidenta, pentru un televizor LED, ar strica toata imaginea deosebita data de super-slim.
Routarea (trasarea) cablurilor, trebuie facuta cu atentie, pentru a nu crea un disconfort vizual. Ba mai mult daca sunt bine trasate arata si ele in sine bine. In poza alaturata mi-am dat toata silinta sa iasa cat mai placut cablurile, am folosit ambele elemente de ghidaj din setul televizorului, cablurile HDMI nu sunt vizibile din fata televizorului (chiar daca in imagine par a fi la limita), iar la coborarea prin spatele televizorului in spatele mobilei am folosit tubul contractibil din set. Dupa cum se poate observa piciorul televizorului este din plexiglass transparent. Daca toate firele alea nu ar fi fost stranse si grupate, ar fi aratat groaznic atarnand in spate.

Vedeti si restul materialelor pe aceasta tema aici: http://monkey-100.blogspot.com/search/label/40C6000 

marți, 1 martie 2011

Ski: Predeal sau Bansko?

Incepusem sa povestesc aici despre statiunea de ski Bansko, a vecinilor nostri Bulgari. Ei bine sambata am fost si la noi la ski la Predeal si acum dupa ce am trecut la urmatorul nivel de partii as putea sa le compar mai obiectiv.
In primul rand la noi nu prea ai conditii pentru incepatori. Zona de babyski din Predeal este extrem de aglomerata, la comun cu sosirea partiei Clabucet, iar colac peste pupaza mai sunt o gramada de sportivi ai celofanului si saniei pe partia de ski. In Azuga conditiile sunt mai bune, in sensul in care baby ski-ul e de sine statator si nu intra nimeni peste tine cu alte echipamente, dar partia este foarte scurta, nu ai loc de mai mult de 2-3 manevre. Alta partie de incepatori pe valea Prahovei eu nu stiu sa existe.
Revenind insa la ski-ul peste nivelul de scoala, Predeal pare sa fie prima alegere. Cele 2 partii Clabucet Sosire si Clabucet Varianta sunt destul de lungi si declarate usoare. Adevarul este insa ca nu sunt usoare pe tot traseul. Mai ales in prima parte (cam o treime din total) imediat de la teleski au un nivel mediu. Chiar trebuie sa stii ce faci cand ajungi acolo, nu ai loc de intors sau experimentat. Din pacate din lipsa unor partii cu adevarat usoare, ei trebuie sa declare partii de dificultate medie ca fiind usoare pentru a atrage publicul.
Pentru partia Clabucet trebuie sa iei telescaunul. Coada este lunga si dezorganizata, dar privelistea din varful muntelui face toti banii si merita si asteptarea. De acolo am coborat pe Clabucet (Cocosul fiind inchisa), partia este de dificultate medie, asemanatoarea ca prima parte din Clabucet Sosire, include si un ski road foarte placut prin padure.
Spuneam ca merita toti banii, pai treaba e cam asa: cartela de puncte costa 72 de lei + 20 de lei garantia. Teleski-ul 1 punct, telescaunul 2 puncte. Eu oricum nu am reusit sa imi consum cartela, mi-au ramas 2 sau 3 puncte pe ea dupa 5 ore de skiat.
Desi nu sunt aceleasi conditii ca la bulgari, daca iei in considerare drumul de doar 2 ore si faptul ca se poate aranja o iesire la munte de pe o zi pe alta sau chiar in aceeasi zi, Predealul ar fi castigator.

1 martie - La multi ani!