miercuri, 9 mai 2012

Alegeri 2012

Ma voi folosi de aceasta postare pentru a face o analiza succinta si o anticipare a rundelor electorale din acest an pornind de la evenimentele cu impact asupra rezultatului electoral.

Alegerile generale
De departe cel mai important aspect il reprezinta votul uninominal intr-un singur tur. Pe scurt inseamna ca primul clasat in fiecare colegiu, indiferent de ce face (sau nu) partidul sau la nivel national, este automat ales parlamentar. De departe cel mai lovit este UDMR-ul. Pana acum ei aveau 15 parlamentari, aferenti colegiilor din Harghita si Covasna, dar pentru ca aveau un scor de 80% in aceste judete, mai primeau prin redistribuire inca odata pe atat, asa ca ajungeau sa aiba 30 si ceva de parlamentari cat au acum. L-ati vazut ieri pe Marko Bela plangand pe la televizor ca e cea mai neagra perioada pentru minoritati. Dar dupa parerea mea, nu pentru ca nu va mai avea cateva catedre de impartiti la UMF Targu Mures, ci pentru ca pierde jumatate din locurile din parlament.
Urmatorul mare lovit este viitorul presedinte al OTV-ului. Chiar daca sunt cotati cu, sa zicem, 15% in sondajele curente, eu nu cred ca vor putea sa iasa pe primul loc in cateva zeci de colegii, asa ca rezultatul final al alegerilor ar putea plasa PPDD-ul pe acelasi loc ca numar de mandate cu UDMR-ul.
Unde doi pierd al treilea gaseste o portita deschisa. Desi UNPR-ul nu cred ca poate obtine 5% la nivel national, prin eliminarea pragului electoral, ar putea sa strecoare cateva mandate in parlament, cu ajutorul unor personaje cheie in colegii alese strategic. 
In ceea ce priveste celelalte 3 mari poluri de putere din USL si PDL (nu, nu am gresit cand am scris 3), este greu de anticipat cum va cadea distributia nominala a mandatelor.

Alegerile locale
Ordinea cronologica ar fi invers decat am scris eu, insa ordinea importantei este aceasta, deoarece schimbarea legilor electorale are bataie pe termen lung si nu doar pana in iunie - decembrie.
Si aici legea a fost schimbata si primarii sunt alesi din primul tur, primul clasat primul servit. Asta va conduce in cea mai mare parte din cazuri la pastrarea actualilor primari (evident cu exceptia celor aflat prin arest). (ma gandesc ca mi-ar trebui un sarcasm - sign).

Modificarea legii alegerilor parlamentare o interpretez ca o schimbare pozitiva,  chiar daca face loc ocazional la tot felul de personaje dispuse sa investeasca mai multe milioane de euro in campania personala. Insa la nivel national cred ca se reduce posibilitatea intrarii in parlament la scara larga a unor personaje dubioase pe baza negocierilor la distributia a 2-a si a 3-a. Tinand cont ca cine era dispus sa arunce asemenea sume oricum poate sa isi cumpere locul la un partid cu sanse, cred ca acesta este raul cel mai mic.
Modificarea legii alegerilor locale, o consider o catastrofa. Personaje care au pe mana sume enorme ale administratiilor locale vor planta panselute si vor imparti ajutoare sociale de la primarie de milioane de euro. Ca astea voteaza, nu soselele si canalizarea. Problema este cu atat mai grava cu cat dupa 2007 primariile se pot imprumuta direct cu zeci de milioane de euro. Credeti ca toti bradutii argintii si palmierii sunt pusi din bani actuali ai primariilor sau din imprumuturi. Ce pot spune, este grozav ca facem imprumutri pentru reni cu beculete si nu pentru pasaje, parcari si sosele noi. Un pasaj simplu costa 30 de milioane de Euro, insa in tot Bucurestiul in ultimii 4 ani s-au cheltuit pe panselute mai mult de 700 de milioane de Euro. La Gadafi de la Constanta nici nu vreau sa incep sa ma gandesc.
Ok, ajunge cu realitatea locala, ca te cuprinde fatalismul.

Guvernul din decembrie
Se vede foarte clar mana intinsa intre Ponta si Oprea. In functie de cat de mare va fi diferenta de mandate intre PNL si PSD, invers proportional va fi si durata de viata a USL-ului. Desi este probabil sa reziste pana la alegeri din iarna, eu pot sa pun pariu ca pana la 9 mai 2013 aceasta alianta nu va mai exista iar guvernul va fi format fie de PSD + UNPR + altii sau PNL + PDL + UNPR + altii.

Evident ramane o mare necunoscuta - ce va face ultima zvarcolire a lui Basescu.

Niciun comentariu: