luni, 21 mai 2012

Grecia si icebergul

In urma cu 100 de ani si cateva saptamani, in ciuda mai multor avertismente de ghetari, unul primit chiar de la o nava de pe aceeasi ruta, comandantul Titanicului ordonase aprinderea si ultimelor 4 cazane pentru a creste viteza pana la maximum. Ce a urmat, am vazut toti in film.
Aceasta este si analogia mea la ce au facut partidele din Grecia saptamana trecuta cand au indreptat tara catre alegeri anticipate in care partidul extremist condus de Vadim al lor este favorit. In acest moment, in ciuda tuturor avertismentelor si a faptului ca nu au suficiente barci de salvare, Grecia se indreapta in plina noapte, cu toata viteza inainte catre un iceberg imens.

In acest moment probabilitatea de a lovi in plin iceberg-ul este mai mare ca oricand. Iar daca pana acum aceasta posibilitate era analizata doar ca oricare alta posibilitate, acum multa lume isi face calcule exacte. Falimentul si parasirea zonei Euro pentru Greci va fi o catastrofa fara margini. Pana sa ajunga ei la 'recastigarea competitivitatii prin devalorizarea Drahmei', vor trebui intai de toate sa supravietuiasca. Aici nu vorbim de Argentina, care in anii 90 cu sau fara faliment tot in lumea a 3-a era. Aici vorbim de o tara cu un salariu mediu de peste 1000 de Euro care va ajunge brusc in lumea a 3-a. Din momentul in care rezerva de Euro se va epuiza, toate importurile de care depind se vor opri brusc. Tot ce se platea acum intern in Euro (pensii, salarii, facturi pentru bunuri si servicii) se vor opri brusc si va trece foarte mult timp pana se va putea incepe plata in Drahme. 

Ironic o sa fie un aspect bun pentru noi. Romania nu va mai fi cea mai saraca tara din Europa dupa Bulgaria!

3 comentarii:

George spunea...

comparatia cu Titanicul e fortata, deoarece nu exista interes ca Grecia sa treaca la drahme. Daca nu se dorea salvarea Greciei ar fi fost pierduti de mult... s-ar fi dus la fund, insa exista multe barci de salvare in jurul lor.

Eugen Popp spunea...

Salut George! Dar se doreste salvarea Greciei. Problema e ca aparent cine nu doreste sa fie salvata este Grecia insasi.

George spunea...

poti sa fi salvat cu un colac de salvare (eventual rechinii din jurul tau sa mai muste din piciorul stang) sau sa te ridice cu un elicopter din apa... cred ca pana la urma o sa fie doar o barca care va ajunge la mal in functie de cat de mult dau grecii la vasle.