sâmbătă, 19 mai 2012

the Facebook

Ieri a fost listata la bursa de pe Wall Street compania Facebook care opereaza reteaua cu acelasi nume pentru suma record de 104 miliarde de dolari. Principalul activ al acestei companii sunt cei aproximativ 900 de milioane de utilizatori. Daca impartim cele 104 miliarde de dolari (cu cat poate fi cumparata intergral acum aceasta companie) la cei 900 de milioane de utilizatori, ne rezulta ca datele personale ale fiecaruia dintre ei valoreaza putin peste 100 de dolari. 
Principalul venit al companiei in acest moment este publicitatea. Aceasta publicitate este complet targetata in functie de profilul fiecarui utilizator si de paginile pe care le viziteaza (like, share). Insa in ciuda mesajului comercial foarte clar definit, studiile arata ca nu are rezultate extraordinare.
Astfel ca cei peste 100 de dolari per utilizator (fara sa luam in calcul costurile de operare) ne arata legatura foarte subtire dintre pretul unei actuni si valoarea reala a acesteia. Probabil ca aceasta companie este cel mai bun exemplu al problemei fundamentale a pietei de capital.

3 comentarii:

Cristi Sparlu spunea...

O teapa americana la care sunt sigur ca unii din compatriotii nostri vor fi invidiosi ca nu s-au gandit ei mai intai.

zmmz spunea...

Pentru sualezi nu mai conteaza demult daca isi trag tzepe intre ei sau la altii. Sa mearga morisca...

Eugen Popp spunea...

Salutare!
Pai se pare ca am avut dreptate cu privire la supraevaluarea companiei. Ieri (a 2-a zi de trading) pretul actiunilor scazuse cu peste 10%, ceea ce este enorm pentru o singura zi.