marți, 14 decembrie 2010

Cum vor disparea 6 miliarde de oameni? [SF]

Actualul volum demografic nu poate coexista decat intr-un sistem urbanistic. Dispartitia oricaruia dintre cele doua sisteme (electric sau monetar) vor cauza in scurt timp imposibilitatea functionarii marilor centre urbane. Ganditiva la sutele de orase cu peste 1 milion de locuitori, nu la oraselele mici de provincie inconjurate de resurse naturale suficiente pentru autoconsum.
Incepeam in postarea anterioara de ce societatea urbana este strict dependenta de electricitate si sistem monetar: http://monkey-100.blogspot.com/2010/12/end-of-world-as-we-know-it.html

Voi continua aici scenariul in cazul in care oricare dintre aceste doua sisteme ar disparea brusc (sa zicem intr-o saptamana).
Toate locurile de munca de tip office se evapora primele, urmate de marile companii, micile ateliere de productie si service pot supravietui o parte din ele mult timp. Traficul rutier paralizeaza complet, functionarea oraselor devine imposibila. Vechii bani de hartie nu vor mai avea valoare (cam aceeasi valoare pe care o avea Marca Germana sau Yenul Japonez in ianuarie 1946).

Evident presupunand ca statul major va continua sa existe acesta va asigura un timp, sub lege martiala, aprovizionarea marilor orase, alimentarea cu electricitate a spitalelor si statiilor de pompare, si o oarecare forma de ordine sociala. Dar micile conflicte regionale nu vor mai putea fi controlate, rivalitatile regionale vor exploda mantati mai ales de goana dupa provizii si resurse. Aceste conflicte vor escalada.
In tari din lumea a 2-a si a 3-a razboiul civil va fi doar la un pas, insa de data asta va trece foarte usor granita catre tari (regate am putea deja sa le spunem) doar putin afectate. Istoria e plina de astfel de exemple: Napoleon nu a fost invins de armata rusa ci de cadavrul armatei ruse (bande de soldati rusi atacau trupele frantuzesti pentru provizii).

Declinul demografic va fi foarte abrupt. Primii vor disparea in multitudinea de conflicte izbugnite. Dupa care cei ce nu pot trai singuri si nu se pot descurca pe cont propriu, cand acestia isi vor epuiza si ultimele rezerve de resurse. Din pacate 'civilizatia' actuala a permis multor milioane de 'oameni' sa poata trai fara sa faca nimic in realitate.
Sistemul sanitar-medical ne-a permis sa ne inzecim rata de supravietuire si sa ne triplam speranta de viata in doar doua secole. Acest lucru nu numai ca este perfect reversibil, dar chiar va fi.

In Fundatia lui Asimov, acesta prevazuse colapsul Imperiului Solar (ajunsese la dimensiunea la care in fiecare zi o noua planeta era declarata provincie pentru ca depasea 500 de milioane de locuitori). Dupa prabusirea administratiei centrale, razboaiele vor consuma imperiul din margini catre interior. Aceasta perioada de tranzitie urma sa dureze 15.000 de ani, insa el avea un plan pentru a reduce tranzitia la doar 1000 de ani.

Astfel cred ca daca sistemele care intretin volumul acesta demografic crapa, nu va fi sfarsitul lumii in ansamblul ei, doar sfarsitul lumii in forma in care o cunoastem noi. Civilizatia va reveni, dar nu imediat, in decenii probabil.

Niciun comentariu: