miercuri, 8 decembrie 2010

WikiLeaks: Secrete de stat sau manipulare ingenioasa

Fapte:
Toata presa mondiala isi concentreaza atentia asupra fenomenului wikileaks. Acesta tine prima pagina si primele minute de stiri in primetime. Se tin talkshow-uri, lideri politici importanti si foarte importanti din fiecare tara isi exprima public comentariile pe marginea acestui subiect.
Dezvaluirile sunt pline de cancanuri, barfe si sex, astfel incat atrag neintarziat atentia maselor.
Informatia publicata pana acum nu inseamna in realitate mai nimic. Tot felul de lucruri pe care le stiam, pe care ne asteptam sa se intample (ambasadele trimit informatii despre liderii politici din tarile gazda - pai asta nu e nici o dezvaluire) sau pentru care inca nu venise o confirmare semioficiala (in Irak nu s-au gasit arme).
Dezvaluirile nu au zis nimic pana acum de ce se intampla in Israel si in teritoriile ocupate, despre razboiul purtat de Israel cu Palestinienii si despre conflictul militar cu Libanul.
Informatiile sunt menite sa intimideze Iranul si statele arabe care sunt de partea republicii islamice.
Se vorbeste de Osama bin Laden ca ar fi in continuare in viata si ca desfasoara operatiuni in zona Afganistan/ Pakistan, desi SUA impreuna cu alte forte militare importante conduc un razboi in zona de aproape 10 ani.
Ipoteze:
Informatia cu Osama nu e menita decat sa resursciteze interesul Americanilor de rand fata de interminabilul razboi din Afganistan.
Se ofera justificari pentru un conflict cu Iranul si sunt intimidati apropiatii acestuia.
Se iau in derizoriu elemente cheie ale UE pentru a slabi moneda unica Europeana prin mijloace politice daca economice nu pot.
Este distrasa atentia opiniei publice Americane, in special si mondiale in particular, de la criza economica mondiala ce ia forme tot mai virulente.
Concluzia:
Pai ori suntem golani ori nu mai suntem!

Niciun comentariu: