marți, 14 decembrie 2010

The end of the world as we know it

In ultimii 60 de ani populatia planetei s-a triplat, iar in urmatorii 40 de ani daca sistemele economico-sociale-urbane supravietuiesc vom depasi 10 miliarde. Explozia demografica din ultimele doua secole si explozia exploziei din ultimele decenii se bazeaza si depinde exclusiv, in opinia mea, de cateva sisteme dar in special de doua. Reteaua de electricitate si sistemul monetar virtual care intretin urbanizarea. (graficul din stanga este logaritmic si exprimat in milioane de oameni).

Daca in privinta dependentei de electricitate lucrurile sunt evidente. Toate locurile de munca (exceptand agricultura rurala), toate capacitatile de productie, de comunicatie, de sanitizare si de aprovizionare cu resurse (alimentare si non-alimentare) depind exclusiv de electricitate. Daca aceasta pica/dispare (cum anume e o alta discutie, dar cel mai simplu exemplu este o furtuna solara puternica) toate sistemele acestea vor intra in colaps.

Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul monetar virtual. De ce ii zic virtual, pentru ca banii sunt doar niste simboluri numerice ACCEPTATE, fara suport fizic real. Daca electricitatea exista la scara larga de maximum 100 de ani, bani au existat de peste 3000 de ani, insa doar in ultimul secol s-a desprins de partiatea cu aurul si metalele pretioase in general. De exemplu Lira Britanica (Pound), insemna la origine 1 Pound (453 de grame) de argint. Daca prin politicile financiar mondiale si aici ma refer la sumele adevarate invartite de FED, de BCE, de China si altii de calibrul lor, sistemul monetar-valutar ar intra in colaps, intreg sistemul social-urban s-ar prabusi impreuna cu volumul demografic mondial intr-un termen scurt (pana la 5 ani).

Din punct de vedere monetar, prabusirea sistemului bancar ar rezulta inevitabil in blocarea tuturor contractelor aflate in desfasurare si aici nu ma refer la maruntisurile in care este implicata populatia ci la marile contracte coorporative. Marele comert (nu troc-ul) va inceta, transporturile de orice fel vor ramane inevitabil fara combustibili si fara spatiu liber pe sosele, productia va inceta din lipsa de resurse si din imposibilitatea onorarii comenzilor sau de incasare a remuneratiei pe ele. Din punct de vedere coorporativ nu se poate face troc, o firma de avocatura nu poate fi platita cu sute de perechi de pantofi. Locurile de munca se vor evapora, bunurile de larg consum se vor epuiza rapid. Oamenii nu vor putea crea in mediu urban avutie personala pe care sa o comercializeze (troc).

Ba mai mult aceste doua sisteme sunt interdependente. Sistemul monetar intretine, aprovizioneaza si consuma sistemul energetic, respectiv fara o retea de energie electrica functionala toate serverele si conturile bancare vor inceta sa mai functioneze. Intreruperea unei singure piese din lant cauzeaza intreruperea intregului sistem.
Sub lege martiala, marile orase vor putea fi alimentate un timp cu energie electrica, apa si alimente de baza, dar cat timp? Ce pot face milioanele de oameni ramasi blocati in marile conglomerate urbane, ce poti face intr-un apartament fara electricitate, apa, caldura si sisteme de intretinere.

Niciun comentariu: