marți, 31 mai 2011

Criza economica: de la Cernobyl la Fukushima

Suntem tot mai des asaltati de mesaje negative cu privire la datoriile nationale, totusi pe fondul unei aparente relansarii economice (industriale). Cred ca situatia economiei mondiale din 2012 fata de 2008 va fi cam cea de la Fukushima comparata cu Cernobyl.
Cernobyl a explodatat in timp ce era in plina functiune, cu consecinte majore si imediate, urmate de o contaminare majora radioactiva in regiune. Costurile decontaminarii, impreuna cu razboiul din Afganistan au dus la prabusirea URSS cativa ani mai tarziu.
In 2008 Lehman Brothers s-a prabusit atragand o criza de credit si ipotecara in SUA care a produs o recesiune severa si a contaminat intregul sistem economic modial. Piata imobiliara din SUA este ca dupa razboi, mare parte din productie s-a mutat peste oceane, somajul, chiar si cel oficial, este la un nivel record, iar datoria publica este in pragul de 100% (maximul admis prin lege).
Fukushima avea toate reactoarele oprite cu putin timp inainte ca tsunami-ul sa loveasca. Dar sistemele de racire  au fost distruse de val. Cateva zile s-au chinuit sa le raceasca manual pana cand cladirile au explodat de la acumularile de gaze, iar incintele reactoarelor au fost afectate. Aproape 2 saptamani am asteptat cu sufletul la gura sa vedem daca se va putea evita o explozie nucleara. Cantitati mari de materiale radioactive s-au acumulat in jurul centralei, scurgerile in ocean se vor imprastia in toata lumea. Gravitatea problemei a crescut treptat dar sigur, pe scara evenimentelor nucleara de la 3 la 7 (maximum definit pana acum).
In 2012, dupa parerea mea, datoriile nationale vor atinge un prag critic. S-au acumulat sistematic si s-au adancit. In acest moment doar valoarea derivatelor la nivel mondial depasesc PIB-ul global. Situatia din SUA, Gercia, Islanda, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia este greu de digerat. Au datorii care pur si simplu nu pot fi platite. In Islanda de exemplu datoriile sistemului bancar depasesc venitul anual pe cap de locuitor de cateva ori. Toata aceasta tensiune se acumuleaza incet cu efecte pe termen lung.

Niciun comentariu: