vineri, 27 mai 2011

Pretul de constructie este de 750-800

Revin cu un comentariu pe baza unui articol din ziarul financiar, in opinia mea cotidianul de nisa a carui credibilitate o gasesc cea mai inalta de pe piata romaneasca:
Lucrurile sunt cat se poate de simple si foarte concis analizate, luand in calcul toti factorii de la teren si materiale pana la utilitati si finisaje, un bloc de 10 etaje se construieste cu 750-800 de Euro pe metru patrat. Un profit de 30% te duce la prima vanzare la un pret de putin peste 1000 de Euro pe metru patrat.
Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre blocurile vechi, foarte vechi sau arheologic de vechi. Ma gandesc la o masina, la vanzarea in show-room are 100% din pret, poate usor mai mult sau mai putin in functie de dibacia dealer-ului. Dupa ce o foloseste un proprietar si o parcheaza intre vecini care deschid usa pana in portiera ta, pretul de revanzare ii scade. Odata cu uzura si vechimea pretul ajunge usor sub 50%. E adevarat ca o masina are o durata de viata normala de pana la 12 ani si ca scade pretul ii scade sub 50% dupa aproximativ jumatate din aceasta perioada. Mai este adevarat si ca daca as compara masini cu apartamente e ca si cum as compara mere cu fripturi, dar totusi e vorba de un bun comercial, cu valoare de piata si posibilitati de revanzare. In acest caz de ce pe un apartament vechi inca se cer preturi mai mari decat la cele noi. In conditiile in care la apartamentele noi nu ai vecini etnici, nu ai gratii la fiecare geam, nu ai toate instalatiile tehnice uzate samd ?

2 comentarii:

Zummuz spunea...

Credibilitatea zf poate fi mare doar pentru cine inghite pe nemestecate ce debiteaza asa zisii jurnalisti de acolo.
Intreaba pe cineva care a construit o casa si o sa vezi ca nu sari de 500euro/mp decat daca vrei ceva special.
In cazul blocurilor pretul trebuie sa fie muuuuult mai mic datorita faptului ca se construieste o casa en-gross.
Adica ai un singur proiect, o singura groapa, o singura autorizatie, etc. E ca si cum ai compara pretul unui mar vandut la bucata cu pretul unui mar cumparat impreuna cu alte 5 tone.
Asa ca pana la 700-800 ai si profitul si nesimtirea incluse.

Eugen Popp spunea...

Salut! Multumesc pentru feedback. In primul rand am spus despre credibiltatea ZF-ului ca fiind cea mai mare de la noi (nu ca e cea mai mare in general). Daca recomanzi alta publicatie (repet de la noi), te rog sa imi zici si mie.
Referitor la articol daca intri pe tag-ul de imobiliare, o sa vezi mult mai multe articole la mine pe blog printre care si lucrurile mentionate de tine acum. Iar in ZF era vorba de pretul TOTAL de vanzare (inainte de profit).