vineri, 20 mai 2011

Welcome back to PSN

La jumatatea lunii aprilie serviciile onlie ale Sony dedicate consolelor sale au fost victima celui mai mare hack-ing din istorie. Practic 70 de milioane de conturi au fost piratate. Toate datele personale ale utilizatorilor au ajuns la dispozitia hacker-ilor pentru a fi vandute marilor companii. Pe langa asta au mai avut acces si la datele cardurilor de credit ale unor utilizatori. Play Station Network si alte servicii online ale Sony au fost suspendate mai bine de o luna cauzand pierderi imense din inchiderea magazinelor online, pierderea clientilor, pierderea abonamentelor, amanarea noilor lansari, procese, costuri de securizare si relansare.Astfel pagubele estimate variaza pana la valoarea astronomica de 120 de miliarde de dolari, facand din asta cea mai costisitoare pierdere pe internet.
In prima saptamana evenimentul a fost tinut secret pentru majoritatea utilizatorilor sub un simplu mesaj de intrerupere a serviciilor pentru o scurta perioada de timp pentru mentenanta. Desi destui utilizatori au aflat de pe forumurile dedicate ce s-a intamplat in realitate, deabia dupa o saptamana am primit  un mail oficial in care isi cereau scuze ca e posibil ca datele contului sa fie furate si ca in cel mai scurt timp serviciile vor redeveni disponibile. Astfel Sony a devenit tinta fanilor si a proprietarilor de console nemultumiti de suspendarea serviciilor si de secretomanie, ca in imaginea alaturata.
Dupa aproape o luna a inceput si restaurarea partiala a serviciilor. Utilizatorii au primit un mail cu un link de genul urmator: https://store.playstation.com/accounts/security/resetPassword.action?token=MTNNP4QIJIH3NI1RZXOV24[...] care in Romania din pacate nu functioneaza, pentru ca noi nu avem acces la PS Store. Insa daca inlocuiti cuvantul security cu reset in link va veti putea schimba parola si reintra pe PSN. Mai mult Sony s-a simtit nevoit sa anunte oferirea unui pachet Welcome Back to PSN ce va include printre altele 2 jocuri gratuite, acces la serviciile pe baza de abonament si alte bonusuri. Lucrul cel mai bun este  ca acestea sunt disponibile doar prin PS Store. Asta inseamna ca vor trebui sa extinda acoperirea PS Store si dincolo de US/UK asta insemnand ca in scurt timp vom avea si noi acces la asa ceva.

2 comentarii:

Anonim spunea...

exact asta inseamna welcome back pentru romania: ps store nou. cred ca ai trait in copac pana acum. e o steluta mica care spune ca welcome back e doar pentru tarile cu ps store. as fi multumit daca m-ar lasa sa downloadez jocurile gratuite de pe conturile mele de us, uk si germania. si apropo ps store-uri au o gramada de tari nu doar us si uk.

Eugen Popp spunea...

Salut! Multumesc pentru observatii, dar daca nu am pomenit de exemplu de Japonia, nu inseamna ca am zis ca doar US/UK au PS store, era doar un exemplu. Daca exista o steluta inseamna ca nu am observat-o, oricum mai e putin de asteptat.