joi, 4 august 2011

Problema inotatorilor

Intr-o apa mare (de exemplu un ocean) sunt 4 inotatori. Trei dintre ei au culorile costumelor de inot in ordine aleatoare rosu, verde, albastru. Distanta dintre oricare doi inotatoti dintre cei 4 este de 10 metri. Ce culoare are costumul celui de-al patrulea ?


Doua scari rulante merg in paralel una langa alta. Una urca si alta coboara si fiecare au cate 100 de trepte. Cate o persoana sta pe fiecare treapta si intotdeauna scarile sunt pline. Daca un om paseste pe prima treapta a scarii rulante care urca, cu cate persoane se intalneste pana ajunge la finalul scarii ?


Trei oameni (A, B şi C) trebuie să treacă un pod. A poate să treacă podul în 10 minute, B în 5 minute, iar C în două minute. Mai există şi o bicicletă cu care oricine poate traversa dincolo într-un minut.
Care este timpul minim în care cele trei persoane pot trece podul, dacă fiecare persoană se deplasează cu viteză constantă? Justificaţi!

*later edit: la ultima problema e discutabil daca trec podul pe rand sau deodata (multumesc Cristi pentru rezolvarea ta)

3 comentarii:

Cristi Toaca spunea...

Raspuns la problema 3.
Toti vor pleca in acelasi timp.
A va lua bicicleta si va ajunge dupa 1 minut la capatul podului.Dupa 2 minute va ajunge si C, care luand bicileta se va intoarce pana la jumatatea podului. Va ajunge la jumatatea podului dupa 2 minute si 30 de secunde de cand au pornit cu totii. Tot 2 minute si 30 de secunde face si b pana la jumatatea podului. Acolo B si C vor face schimb de biciclete si se vor intrepta amandoi spre capat.
B va ajunge in 30 de secunde, iar C in 1 minut. Daca calculati cu atentie o sa reiasa ca toti 3 biciclisti vor fi pe partea celalta a podului dupa 3 minute si 30 de secunde.

Octavian spunea...

Pb 1:
Singura posibilitate ca distanta dintre oricare 2 sa fie de egala este ca ei sa stea in formatie de piramida cu baza triunghi echilateral, deci ori unul din ei este in aer(imposibil):), ori este sub apa deci escafandru si are costum negru:))

Eugen Popp spunea...

Salutare! Lume noua, sau ma rog, nu v-am mai vazut de mult timp (ani) :)
Octavian, ai perfecta dreptate, cum in aer ii e imposibil sa inoate la distanta egala, atunci trebuie sa fie in costum negru de scafandru.
Cristi, noroc cu rezolvarea ta, ca am impresia ca lipseste o conditie din cerinta. Cred ca trebuie sa treaca podul pe rand, nu deodata... dar e discutabil. Daca ar fi pe rand, mie mi-a dat 7 minute.