vineri, 2 decembrie 2011

De weekend: salvarea economiei

EFSF – explicat foarte simplu.

Vremea este mohorâtă într-un orăşel din Irlanda. Plouă şi toate străzile sunt goale.Vremurile nu sunt nici ele mai bune şi lumea cam trăieşte de pe zi pe alta.
În aşa o zi se face că apare un turist german în orăşel, opreşte la un hotel, îi spune proprietarului că ar dori să înnopteze aici dar vrea să vadă mai întâi camerele. Iar drept gaj depune o bancnotă de 100 Euro. Proprietarul îi predă câteva din cheile camerelor.
1. Cum musafirul a urcat scările, hotelierul ia bancnota fuge la măcelar şi-şi plăteşte datoria.
2. Măcelarul ia cei 100 Euro fuge de-a lungul străzii şi-l plăteşte pe ţăran.
3. Tăranul ia cei 100 şi-şi achită datoria la depozitul asociaţiei ţărăneşti din orăşel.
4. Angajatul ia banii aleargă la cârciumă unde achită consumaţiile date pe credit.
5. Cârciumarul ia cei 100 Euro şi-l dă prostituatei de la bar pentru că şi ea a avut zile grele, după ce a oferit plăceri pe credit.
6. Femeia fuge la hotel şi plăteşte camera cu 100 Euro.
7. Hotelierul aşează bancnota pe tejgheaua de la recepţie, moment în care apare turistul, cere gajul înapoi şi pleacă pentru că nu i-a plăcut nici o cameră din cele la care a avut chei şi părăseşte orăşelul.
 
Rezumat:
Nimeni nu a produs nimic.
Nimeni nu a câştigat nimic.
Toţi participanţii au scăpat de datorii şi privesc din nou cu optimism spre viitor.
Acum cel puţin aţi aflat cum funcţionează pachetul salvator al celebrei U.E.
 
PS: acronimul EFSF vine de la: European Financial Stability Facility

4 comentarii:

aldehida spunea...

Da, este un mod viabil si la scara mondiala. Unde Grecia ar fi prostitoata iar noi taranul. Frumos scris....

Eugen Popp spunea...

Nu prea sunt de acord. Prostituata si-a platit datoriile pe care le avea, Grecia nu o sa le plateasca. Grecia e mai degraba hotelierul, care a facut plati cu banii pe care nu ii avea si in final a ramas pe zero.

aldehida spunea...

Pai colegul, inca nu a venit nenea cu banutii. FMI-ul vine si da bani dar falsi...

Zummuz spunea...

Asa ar vrea EI sa ne convinga sa credem.
Pe scurt problema sta astfel: de undeva de sus din motive care pot fi banuite s-a dat ordinul de stop joc. Asa a inceput "criza". Pentru ca societatea "capitalista" a functionat cu bani din viitor suntem exact in momentul in care s-a oprit muzica la acel joc la care sunt mai putine scaune decat participanti. E momentul in care fiecare cauta sa se aseze pe vreun scaun -cat ar fi el de rupt doar sa stea jos si sa nu fie dat afara din joc. Pauza asta de ocupare a scaunelor ( de lichidizare a banilor virtuali din viitor) va dura pana ce majoritatea celor importanti din joc isi vor face rost de scaune solide. Apoi jocul va porni iar. E posibil sa se mai porneasca si sa se opreasca de cateva ori in urmatorii ani joaca asta. Vom vedea insa ce se va alege de scaunele lor insa datorita inundatiei de hartie igienica. Banuiesc ca vor fi scosi din joc pe repede inainte multi pestisori mai mici ca inundatia sa fie cat mai mica si valoarea hartiei igienice sa ramana inca mare. Posibil ca in aceasta perioada cei mici fara acces la tiparnita sa vanda pe nimic tot ce mai au ( mai ales resurse) si atunci vedem inca o latura a jocului. Traim un '90 dar de data asta vor fi mult mai putini chemati.
Traim vremuri istorice. Comunismul a murit, capitalismul e demult impaiat si pus in geam sa-l creada lumea inca viu. Viitorul nu arata deloc bine pentru cei mici. De fapt cei mici n-au avut niciodata viitor.
PS: eu ti-am scris despre plexiglass dar n-am reusit de pe ipad sa scriu cu autentificare si mi-a fost mai usor.