joi, 15 decembrie 2011

Goddamn particle (bosonul lui Higgs)

Numele particulei lui Dumnezeu, a pornit defapt de la o injuratura: goddamn particle, particula blestemata pe care astia se tot chinuiau sa o izoleze si nu reuseau. Damn a picat la un moment dat din denumire si de aici s-a nascut legenda particulei lui Dumnezeu. Interesant nu ?

Boson-ul lui Higgs, pentru cine nu a fost atent la lectia de fizica cuantica, este un construct teoretic, gandit in 1964 de cercetatorul britanic Peter Higgs. Este ultimul element neobservat inca din Modelul Standard, cea mai convingatoare explicatie cunoscuta pentru explicarea functionalitatii universului in toate aspectele sale cu exceptia gravitatiei (care este tratata de teoria generala a relativitatii).
Pe 13 decembrie cercetatorii de la CERN au observat in doua experimente separate urme ale existentei acestul boson. Din explicatiile lor referitor la acest boson nu se vor putea observa vreodata decat urme ale lui in urma descompunerii particulelor.
Acest Model Standard explica existenta universului si puteti recunoaste unele elemente in diagrama perecum electroni si fotoni. Z si W sunt purtatori de forta nucleara slaba, iar Higgs, care inca lipsea, este cel ce explica masa particulelor.

Sursa: http://www.economist.com/node/21541797

Niciun comentariu: