vineri, 30 decembrie 2011

Proiect acvariu - III echipamente

Un acvariu are nevoie de o serie de echipamente pentru a reproduce conditiile de mediu din zona de origine a diverselor specii de plante si pesti. Nu voi discuta acum despre diversele forme de biotop intalnite la acvaristi ci doar de cel alcatuit in acvariul meu.
Ei bine un acvariu are nevoie de un anumit spectru luminos, o anumita temperatura si o filtrare corespunzatoare.

Filtrul
Este de departe cel mai important echipament al acvariului. Fara un filtru conditiile din acvariu se degradeaza rapid, iar moartea pestilor ar fi doar una din probleme. Filtrele sunt calculate pentru diverse volume de apa, recomandarile producatorului fiind specificate in clar pentru fiecare produs. Un filtru extern este necesar pentru acvariile mai mari de 80-100 de litri. Un filtru extern consta intre 300 si 1000 de lei, in functie de model, capacitate si producator. Cele mai iefinte sunt cele chinezesti de tipul sun-sun, resun, sunt copii destul de reusite ale variantelor germane JBL sau Tetratec. Tetratec nu recomand la nimeni deoarece un numar mare de filtre au probleme pe termen mediu-lung acestea curgand. Dupa acestea, ca performanta, urmeaza gama profesionala Eheim. Diferenta intre filtrele chinezesti si variantele nemtesti consta in principal in calitatea finisajelor,  simplitatea in folosire si numarul de accesorii disponibile. Chinezariile nu au practic nici un accesoriu iar Eheim-ul are pagini in sir de accesorii (coturi, valve, skimmere, racorduri, reductoare, adaptoare samd.) .
De ce am ales un filtru de tip sun-sun 403b voi explica intr-un post separat, pentru ca e mult de vorbit.

Lumina
Un acvariu plantat are nevoie de aproximativ 0,5 - 1W pe litru de apa, in functie de pretentiile plantelor dorite. Deasemenea aceasta lumina trebuie folosita pe o priza programabila pentru a simula ciclul zi-noapte. Acvariile ultra profesionale folosesc un calculator pentru a reproduce conditiile de lumina din regiunea dorita. Acestea ajusteaza lumina, rasaritul si apusul pe parcursul a 365 de zile. 

Eu m-am multumit la acvariul meu cu o lampa Hailea 4x 54W T5HO oferita de reef.ro la pretul de 670 de lei. Este o lampa speciala pentru acvarii, de 120cm lungime, cu picioare reglabile. Se aseaza direct pe sticla de pana la 20mm grosime. Partea cea mai buna este ca lampa se poate ridica la 90o, astfel incat sa poti lucra in acvariu, dar avand in continuare lumina. Are comutator dublu, asa ca pot sa aprin 108 sau toti cei 216 W. Partea electrica este de generatie noua, socluri T5 High Output (un neon de tip vechi T8 la aceeasi lungime nu ar fi avut decat 36W).

Incalzirea
Este destul de simplu, se recomanda un incalzitor cu capacitatea de 1W pe litru, practic la 200 de litri este nevoie de un incalzitor de 200W. Acesta functioneaza cu termostat reglabil si incalzeste doar atat cat este nevoie. Un incalzitor Resun de 200W de la reef.ro m-a costat 35 de lei parca.

Niciun comentariu: