marți, 13 decembrie 2011

Rosia Montana - unde e adevarul ?

De mai multi ani s-a desfasurat o intreaga campanie pe marginea acestui subiect. La inceput era doar o campanie pentru sustinerea demararii proiectului. Evident aceasta era platita si sustinuta din greu financiar de RMGC (compania canadiana care a obtinut in anii 90 drepturile de exploatare). De cam un an  doi se desfasoara si o campanie acerba impotriva proiectului. 
Pe ce insist eu, e ca ambele implica sume imense de bani. De mai multe zeci dar mai degraba sute de milioane de Euro de ambele parti. Este clar din acest aspect ca interesele sunt probabil cele mai mari din Romania moderna cu exceptia alegerilor generale. 
Ce urmaresc cei care sustin proiectul este evident. RMGC va face o avere din exploatarea resurselor. Statul roman va beneficia de pe urma unei redevente mai mult modice, plus diverse alte taxe conexe (TVA pe achizitii, impozit pe salarii, cota unica samd.).
Acum intrebare mea cea mai mare este ce urmaresc cei care se opun proiectului. Pentru ca si acestia investesc sume imense in sabotare. Pe langa asta recunosc ca nu m-am prins cine sunt de fapt in spatele acestei miscari. Daca va imaginati ca a dat ecologia peste romanul cu educatie sub medie, salariu mediu pe econ, family size 3 si region any sunteti naivi si nu stiu ce cautati pe blogul meu?
Repet, nu exclud ca or fi cativa de genul asta, dar acestia nu genereaza o miscare. Daca va uitati cu atentie, defapt este singura miscare sociala vizibila pe piata. Nici macar aia cu maidanezii nu iese din anonimat cu exceptia a cateva zvagniri. Iar toti astia care iti cer semnatura prin metrou ca sa salveze RM, pun pariu ca nici nu stiu in ce regiune a tarii este satucul asta pe care vor sa il salveze cica, dapai in ce judet.

Bun, daca mai sunteti inca pe blog, inseamna a ne-am lamurit ca ambele miscari sunt dirijate de anumite grupuri de interese. Proiectul daca nu incepe pana la nu stiu ce data, RMGC pierde contractul, deoarece acesta era pe o perioada determinata. Este clar in opinia mea ca statul nu si-a negociat vreo pozitie buna in contract in anii 90. 
Daca scopul anularii proiectului este ca dupa ce expira contractul, proiectul sa devina unul 100% romanesc, atunci jos palaria pentru efortul depus. Daca scopul este defapt ca altii sa il castige dupa ce pleaca astia, atunci mai bine ii dau drumul de pe acum. Ca singurul efect actual e ca se umfla conturile mai multor trusturi de media si nimic bun altceva.

Niciun comentariu: