Guvernul american se pregateste prin banca centrala (Federal Reserve) sa acopere cheltuieli de 1 trilion de dolari prin tiparirea efectiva a lor. Ca o comparatie, intreg razboiul din Irak, din ultimii 8 ani, nu a costat decat 0,7 trilioane. Ce va insemna aceasta tiparire fara acoperire de bani. Inseamna o scadere si mai mare a valorii dolarului. Acesta fiind deja in declin fata de toate celelalte valute forte si fata de resursele naturale. Aurul a ajuns la preturi record exprimate in dolari, dar in euro este pe un trend ascendent moderat cel mult.
Motivul pentru care guvernul Obama este nevoit sa tipareasca bani este unul pur electoral. El este ales de americani pentru promisiunea senzatiei de bine. Nimeni nu este ales daca promite austeritate, reducerea pensiilor si a salariilor in raport cu posibilitatile economiei. El nu are un iepure magic in joben pentru a crea locuri de munca intr-o tara cu unele din cele mai mari salarii din lume. Orice producator se duce in Europa de Est sau in Asia pentru a produce, unde costurile cu salariile sunt de 10 ori mai mici. Aici vezi si industriasii traditionali Americani ce s-au refugiat (relocat) in astfel de regiuni: Oracle, Ford, Apple, HP, IBM. Toti acestia au mutat zecii de mii de locuri de munca din America in Europa de Est si Asia.
Productia software este plecata intr-o proportie uriasa din America, unde un inginer IT castiga usor 100.000$ pe an (uneori dublu sau triplu), in zone in care acelasi ingineri cu o pregatire probabil net superioara ajunge cu greu la 10.000$ pe an.
Pe urma orice produs American trebuie sa includa in pret costurile de productie. Evident aici nu intra numai costurile directe, sa presupunem justificate, cu salariile mari ale persoanelor calificate, aici trebuie sa intre si salariile gradinarilor, paznicilor, ingrijitorilor, personalului de curatenie. Acestia toti castiga mii de dolari pe luna. Automat orice este produs in America vine cu un pret foarte, foarte mare, fiind indezirabil in restul lumii in conditiile alternativelor est europene si asiatice.
Astfel cum America nu mai poate sa invadeze lumea cu produse vandabile, ca in anii 80-90, sa creeze sute de mii de locuri de munca pentru a crea plus valoare la produsul inter brut. Singura varianta de a da o senzatie de crestere economica este sa tipareasca bani, pentru a ii autoconsuma. Inceperea constructiilor de autostrazi, de exemplu, pe bani inventati, pe termen scurt va crea locuri de munca si va umfla economia. Pe termen lung este o calamitate. Dolarul va ajunge la fel de important ca rubla din anii 90. Iar companiile care cat de cat se aflau pe linia de plutire, vor avea de cumparat materii prime la preturi duble sau triple in dolari, dar nu vor putea mari pretul pentru ca isi pierd putinii clienti in defavoarea producatorilor din restul lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu