Dupa ce am postat aici: http://monkey-100.blogspot.com/2010/10/de-ce-america-nu-poate-fi-salvata.html de ce cred ca America nu poate fi salvata continui cu opinia mea despre evolutia economiei Europene.
Spre deosebire de Americani, deciziile macroeconomice la nivelul Uniunii Europene nu se iau prin stomac. Nu se iau pentru senzatia de bine pe termen scurt ci cu o analiza rece a viitorului. Mecanismul de alegere a parlamentului european, a comisiei , a consiliului, a presedintelui si a presedentiei nu permit votul popular. Chiar daca la noi in tara au fost candidati la europarlamentare care au promis pensii si salarii aceste lucruri sunt minciuni ordinare, pentru simplul fapt ca parlamentul european nu da pensii si salarii. Insa el stabileste bareme economice concrete: CONSUMI CAT PRODUCI si nimic mai mult. Toate tarile membre zonei Euro sunt constranse la un deficit de 2-3% sub amenzi usturatoare, nu li se permite sa cheltuie fara cap (cum am avut noi de exemplu in 2008 deficit de 10% dupa 10 ani de crestere economica - cine e vinovat de asta ar trebui judecat pentru tradare).
Trecand peste ultima observatie de politica interna, de care m-am ferit in acest blog sa ma apropii, in Uniunea Europeana se impun masuri economice dureroase si nepopulare: se aplica regulile de deficit, valoarea monedei unice europene este strans controlata, sistemul bancar european este supus la teste periodice, tarile membre sunt obligate sa respecte normele economice europene. Cum tiparnita de Euro este sub cheie la Banca Centrala Europeana, nici o tara nu poate cheltui Euro pe care nu ii are (vezi cazul americanilor cu tiparitul de dolari).
Europa fierbe
Masurile de austeritate sunt la ordinea zilei in toate tarile europene. Desi este dureros acestea nu se desprind de realitatile economice. Banuiesc ca daca presedintele Uniunii Europene s-ar alege prin vot popular, acesta ar imparti faina, malai, sporuri la salarii si pensii pentru voturi, nu? Dar (din fericire poate) nu este asa.
Franta este paralizata de luna aceasta de cele mai ample greve din ultimii 10 ani; Cehia a redus salariile bugetarilor din august; Spania la fel pe langa somajul de 20% pe care nu il combate prin inventarea de locuri de munca ci prin dezvoltare reala, unde se poate; Germania a anuntat in vara reduceri bugetare de 80 de miliarde de Euro (aproape cat PIB-ul Romaniei); Forintul Unguresc a fost lasat sa se prabuseasca cu 15% in primavara; Polonia a cerut FMI un ajutor de peste 20 de miliarde de Euro; iar la Greci toata lumea a privit bancile incendiate si a citit de mortii din revolte.
Unde este Romania? Nu are rost sa repovestesc situatia economiei romanesti. Dar singurul mod in care Romania poate iesi din recesiune este ca toata lumea sa se apuce de munca de maine. Cine viseaza la fonduri europene si la grile de impozitare miraculoase ca sa tina locul muncii pentru revenirea economiei, sper ca viseaza pe banii lui si nu pe ai mei. Suntem o tara in care produc activ putin peste 4 milioane de oameni dar in care traiesc (consuma) cam 20 de milioane. Saptamana trecuta a fost prezentat un raport cum ca Romania ar fi cea mai saraca tara din Europa. Gresit! Ea are cel mai mic PIB/ cap de locuitor, asta inseamna ca este tara care produce cel mai putin.
Normal cand muncesc doar 4 din 20.
3 comentarii:
Poate ne amintim cine era ministru de finante in anul 2008; un tip care isi adusese in minister pianul cu el, pentru a se relaxa din cand in cand... In privinta faptului ca 4 din 20 de oameni muncesc in Romania, cred ca discutia trebuie facuta mult mai nuantat. Unii nu pot munci deoarece sunt ori prea tineri ori prea batrani, unii - este adevarat - nu vor (si sunt prizonierii unui narcisism sinucigas), unii muncesc, dar fara a putea vorbi de cine stie ce eficienta, iar altii pur si simplu nu gasesc de lucru, desi ar vrea... Problema mea este: ce ne facem cu cei din urma?
"... Ea are cel mai mic PIB / cap de locuitor, asta inseamna ca este tara care produce cel mai putin." Pai, mai exista inteligenti ca noi care si-au distrus cu nonsalanta si veselie capacitatile de productie, atunci cand nu le-au vandut pe nimic?
Daca erau 7 din 18 puteam discuta mai nuantat. Insa sunt 4 din 20. Contrastul este atat de mare incat nu incape vorba de nici o nuanta.
Trimiteți un comentariu