marți, 5 octombrie 2010

Proiect ARCA

La inceputul lunii Octombrie a avut loc un eveniment deosebit, care risca sa ramana la fel de neobservat ca orice lucru important, pentru simplul motiv ca nu face audienta, nu prezinta interes pentru vanzatorii de detergenti si bere, si nici nu injura guvernul.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică  (ARCA) a lansat a 4-a misiune spatiala Romaneasca, de aceasta data reusind sa atinga stratosfera (40.000m altitudine - de 4 ori mai sus decat avioanele comerciale). Pentru lansare au folosit un balon cu Heliu, ce a ridicat racheta pana la o altitudine de 14.000m de unde aceasta a fost lansata. Foarte important este sistemul de propulsie al rachetei: motor pe baza de apa oxigenata.

Daca imi aduc bine aminte, motoarele pe baza de apa pentru rachetele spatiale au aparut prima data intr-o colectie de nuvele a lui Asimo. Acolo foloseau descompunerea apei in Hidrogen si Oxigen pentru propulsie. Sistem de propulsie ce este revolutionar fata de actualele rachete cu combustibil fosili.

Intreaga descriere a misiuni o gasiti aici: http://www.arcaspace.com/ro/comunicat_presa_mis4b.doc

ARCA este o asociatie competitoare la premiul Google Lunar X Prize, premiu in valoare de 30 de milioane de $ pentru prima companie privata ce reuseste sa aselenizeze un robot functional.

Niciun comentariu: