Furtuna secolului este un horror din anii 90 dupa un roman de Stephen King, dar nu despre asta vreau sa scriu acum, ci despre alt horror. Jurnalele de stiri sunt inundate de mesaje disperate dinspre Grecia, dar nu Grecia este bomba, ci doar fitilul ce va declansa furtuna secolului.
SUA au un deficit bugetar de 11% si o datorie publica oficiala care tocmai a atins plafonul legal de 100% din PIB adica 14,3 trilioane de dolari. Somaj in crestere, banci nationalizate, o piata imobiliara in picaj neintrerupt din 2007, un deficit comercial de sute de miliare de dolari fata de China. Trilionul de dolari tiparit de FED in 2010 s-a terminat, pe langa cele 600 de miliarde din 2009, cu rezultate cel mult modeste - o crestere economica cu putin peste pragul recesiunii.
In Europa, Grecia are datorii pe care nu le poate plati. Transele de ajutoare financiare venite din restul europei se numara deja in zeci de miliarde de Euro fiecare. Luptele violente de strada nu fac decat sa sporeasca presiunea politica pe guvern iar grevele interminabile adancesc problemele bugetare. Astfel incat nimeni nu isi mai pune problema daca va da faliment ci cand. Iar acel cand va provoca ce numesc unii 'unforseen consequences'.
Portugalia, Irlanda, Italia, Spania si mai nou Belgia, au datorii enorme pe care pentru moment le pot rostogoli. Dar Portugalia are cel mai scazut nivel de educatie din UE, Irlanda are o piata imobilara in colaps, Italia are acelasi prim ministru din anii 90, Spania are somaj de 22%, Belgia nu are un guvern de mai bine de 1 an, Islanda nici nu mai conteaza. Si asta ca sa numesc doar cateva aspecte.
In China balonul imobiliar incepe sa plezneasca. Orase intregi construite in ultimii ani sunt pustii. Lucrarile publice ajung la 50% din PIB. Excedentul comercial cu SUA, culmea, creaza o problema. Deoarece Yuanul nu este liber convertit pe piata, pentru fiecare miliard de dolari intrat in China, trebuie tiparit echivalentul in Yuani ceea ce creaza presiuni inflationiste imense.
Japonia dupa un deceniu pierdut, a fost lovita de cea mai mare catastrofa de la razboi incoace, ale carei repercursiuni se vor intinde probabil pentru restul deceniului. Printre altele blocand nu numai industria tarii ci si a altor mii de furnizori si beneficiari de pe intreg globul.
Toate aceste forte ce se acumuleaza masiv si ineluctabil incepand din 2008 vor atinge o masa critica in 2012 - 2013. De ce ii spun furtuna secolului? Criza din 1929 - 1933 (a pro pos - ce ciudat se potrivesc anii 2009-2013) nu s-a terminat atunci in 33, ci 6 ani mai tarziu, in septembrie, cand unul cu mustata a trecut Oderul dupa pamant si apa.
* later edit articoul acesta a aprut in ZF cam la o luna dupa postarea mea, tot de 2013 aminteste:
http://www.zf.ro/business-international/doctor-doom-are-o-data-pentru-sfarsitul-economic-al-lumii-tarile-au-invatat-sa-isi-rostogoleasca-problemele-in-viitor-8458123
* later edit articoul acesta a aprut in ZF cam la o luna dupa postarea mea, tot de 2013 aminteste:
http://www.zf.ro/business-international/doctor-doom-are-o-data-pentru-sfarsitul-economic-al-lumii-tarile-au-invatat-sa-isi-rostogoleasca-problemele-in-viitor-8458123