joi, 11 iulie 2013

Londra: look right - look left

5 zile mai tarziu si la fiecare colt de intersectie imi spun look right, look left si ma fortez mecanic sa ma uit astfel. Oricum asta scrie si pe jos. E atat de atipic la inceput. La fel ma trezesc ca merg pe contra sens intr-un suvoi de oameni la metrou de exemplu. Merg si eu pe dreapta, normal, merg si ei tot pe dreapta, dar din directia opusa!
Sistematizarea si organizarea sunt excelente aici. La fiecare colt de intersectie (o si sunt multe si sunt dese colturile aici), gasesti o harta sau ceva care sa iti indice unde esti, cat faci pana la prima statie de metrou, in ce directie circula autobuzele si la ce interval de timp. Mai poti sa iti iei si biciclete din foarte multe locuri, dupa care doar trebuie sa le lasi la orice punct de biciclete ai tu drum.
 
Transportul pe cat e de bine pus la punct pe atat este de scump. Londra are mai multe zone / planuri tarifare concentrice. Cu cat trebuie sa treci prim mai multe zone ca sa ajungi la destinatie, cu atat costa mai mult. O calatorie de aproximativ o ora din zona 1 in zona 5, daca platesti cash costa 5.5 lire. Daca va intrebati cum se tine socoteala, este simplu. La metrou ai nevoie de cartela si la intrare si la iesire. Astfel te taxeaza in functie de cat ai mers. Solutia la transport este sa iti iei un Oyster Card (5 lire taxa rambursabila de emitere), ce poate fi procurat de la aproape toate statiile. Dupa care il incarci cu credit ca pe o cartela prepay si il folosesti sa calatoresti peste tot. Pe acest Oyster Card poti sa iti pui optiunea travel card (o zi/ saptamana/ luna) si numarul de zone cuprinse. Cu travel card poti sa circuli cu orice mijloc de transport din cadrul zonelor pentru care ai platit. De exemplu, un travel card pentru o luna de zile pe 5 zone, costa 199 de lire, si acopera orice: autobuz, metrou, tren, exact cat am nevoie ca sa ajung la cele 2 sedii ale companiei. 5 zone acopera o arie foarte mare (turistii nu au nevoie decat de zonele 1-2)
www.tfl.gov.uk - detalii complete pe Travel For London
Pentru travel card, trebuie sa aveti un act de identitate si sa cunoasteti codul postal de unde veti locui.
 
Atentie ca Heathrow este in zona 6, iar Luton nu este acoperit de sistemul clasic de transport ci de autobuze private (aprox 10 lire pe calatorie).
 
Azi de dimineata erau 14 grade si batea vantul. Acum sunt putin peste 20 de grade si bate vantul.

Niciun comentariu: