sâmbătă, 27 iulie 2013

Londra: St. Paul's Cathedral


Tot ma invart in jurul cozii si nu stiu cu ce sa incep o noua postare. Asa ca din numeroasele obiective din Londra, pana la urma voi incepe cu St. Paul's Cathedral. Nu inseamna deloc ca ar fi cel mai important obiectiv, din atat de multe cate sunt aici, insa din alt motiv il pun primul, pentru ca poti sa impusti 2 iepuri dintr-o lovitura.
St. Paul's este in centrul zonei turistice si cu mare insemnatate istorica a londrei. In cadrul vizitei poti sa urci sa explorezi si etajele superioare. Whispering Gallery, Stone Gallery care are deschidere exterioara si in final Golden Gallery. Aceasta din urma aflata la 85 de metri deasupra solului iti ofera o vedere superba, centrala, asupra intregii Londre.
Chiar daca nu se compara cu Shard Observation Deck, poate inlocui cu mare succes London Eye. Iar biletul aici costa doar 16 lire, fata de 30, plus ca vizitezi toata catedrala.
 
St. Paul's este unul din cele mai mari domuri din Europa. Masiv si impunator prin marime, nu are o bogatie interioara ostentativa ci au preferat sa foloseasca solutiile mai economice pentru decoratiuni, pentru a contrasta cu papalitatea.
Intamplator am participat si la slujba lor de pranz. Diferentele fata de cele Ortodoxe sunt foarte mari, ceremonia fiind asemanatoare cu un dialog intre auditoriu si preot, iar la final toti sunt invitati sa primeasca paine, vin si binecuvantarea preotului (dat mana). Mi s-a parut interesant, mai ales ca ii trata pe turisti (usor identificabili dupa audioghidul atarnat de gat) la fel ca pe enoriasii lor.
Catedrala a existat in acelasi loc de peste 1400 de ani, fiind reconstruita in intregime de cateva ori, ultima data dupa Great Fire of London (1666).
Audioghidul te va purta printr-un tur complet garnisit cu istorie si traditie, prin etapele si evenimentele marcante din viata Catedralei.
 

Revenind la Golden Galery, trebuie sa fiti pregatiti sa urcati peste 500 de trepte, iar ultima parte a traseului este extrem de ingusta si claustrofobica, insa tot efortul merita deplin.
 
Avand in vedere ca iti poate oferi o vedere extraordinara asupra Londrei si o vizita incarcata de cultura si traditie, St. Paul's ar trebui sa fie primul obiectiv pe lista de vizitat in Londra.
 

Niciun comentariu: