vineri, 16 august 2013

Londra: British Museum

Dupa ce am vizitat principalele muzee din Londra, pot sa spun, ca merita inceput cu British Museum. Un numar impresionant de exponate, organizat pe subiecte istorice sau tematice - Egiptul antic, Parthenon-ul reconstruit, colectie de ceasuri sau numismatica pana la iluminism, sunt doar cateva exemple din bogatia culturala adunata in doua secole din toate colturile lumii.
 
 
Muzeul, deschis la jumatatea secolului XVIII, este primul muzeu din lume si gratuit pentru toti. Este o colectie nepretuita de istorie si cultura de pe tot globul. Iar un audio ghid, bine pus la punct va poate conduce prin epoci sau teme interesant alese.
 
Aici poate fi gasita si celebra piatra Rosetta, fiind cel mai pretuit artefact din acest muzeu extraordinar. Piatra Rosetta a fost cheia dezlegarii hieroglifelor, deoarece afiseaza acelasi text in 3 limbi. Hieroglife si Demotica, ambele limbi disparute ale egiptului antic - 3000 BC, si Greaca Veche, care inca este cunoscuta. Studiind aceasta piatra s-a descoperit ca hieroglifele nu sunt pictograme ce reprezinta cuvinte, ci litere sau sunete scurte ce formeaza cuvinte.
 
Vizitarea este gratuita, desi toti vizitatorii sunt invitati la intrare sa doneze 5 lire. Audio ghidul insa se inchiriaza contra sumei de 5 lire si este nevoie de un act de identitate pentru garantie. Se ajunge pe jos in 5 minute de pe Oxford Circus.

Niciun comentariu: