sâmbătă, 3 august 2013

Londra: dupa 28 de zile

Cine citeste titlul acestei postari si se gandeste la zombi si supravietuitori prin catacombele Londrei, inseamna ca a vazut cel mai bun film cu zombi, realizat de unul dintre cei mai cunoscuti regizori britanici, Dany Boyle.
Inchid aceasta paranteza si voi continua sa scriu despre experienta in Londra dupa 28 de zile. Ca turist, este foarte clar ca este unul dintre orasele must see. Am tot postat si voi continua sa postez despre atat de multe lucruri de vazut si facut aici. 
Ca expat (chiar daca experienta va fi limitata ca durata), nu stiu daca ar trebui sa fie prima optiune. Ce castigi din punct de vedere al usurintei in comunicare si a unei bariere culturale foarte mici, comparativ cu Berlin sau Paris de exemplu, pierzi cam pe toate celelalte aspecte. Locuintele aici sunt extrem de scumpe, chiar si in suburbiile foarte departate ce sunt accesibile doar cu trenul. Atat de scumpe, incat locuintele pentru localnici sunt construite de guvern. Un dormitor de 7mp, altul de 9mp, o baie de alti 6 mp si un living room de 16mp cu o bucatarioara de maximum 8 mp, in zona 2, este ultra lux pentru Londra. Ce in Bucuresti ar fi un bloc confort 3, aici este un bloc decent. Ca sa ajungi aproape catre orice zona de birouri, ai de luat cel mai probabil un tren si una - doua linii de metrou.
Salariul mediu anual brut este de 25.000 de lire (un angajat la TFL indiferent de pozitie are acest equal pay). Poate parea mult la prima vedere, in special cand preturile in supermarket sunt aproape identice cu ce gasesti intr-un supermarket din Romania. Insa un apartament cu un dormitor micut in zona 5 sau mai departe te costa lunar incepand cu 1000 de lire. Mai dai 200 de lire pe travelcard, si brusc salariul decent s-a evaporat.
Referitor tot la preturi, la Pound Land, gasesti multe lucruri mult mai ieftin ca in Romania. Insa datorita salariilor ce incep in cele mai multe cazuri de la 18.000 pe an, toate serviciile sunt mult mai scumpe. Un tuns costa tot 15, doar ca lire, nu lei.

Niciun comentariu: