miercuri, 28 august 2013

Siria

Ma voi referi in aceasta postare, la ce este probabil sa devina evenimentul anului.

In primul rand, orice forma de dictatura este o porcarie fara margini pe lumea asta, din punctul meu de vedere. Iar democratia o fi ea cea mai proasta forma de guvernare, insa nu mai proasta decat toate celelalte forme de guvernare incercate pana atunci (Winston Churchill).
Daca dictatura ar fi motivul inlaturarii lui Bashar Al-Assad, atunci foarte bine. Insa o dictatura la fel de mare este si in Arabia Saudita, daca la asta ne gandim, insa Sauditii vand petrol cui trebuie, in cantitatea care trebuie si la pretul care trebuie. Deci dictatorii, pardon, ce prostie scriu, sheik-ii din Arabia Saudita, in frunte cu regele si printii lor, sunt mari priteteni.
 
Revenind la Siria, cei care deplang acum cu lacrimi (de crocodil) pe cei 1300 de morti din atacul chimic de saptamana trecuta, dar care se pregatesc sa faca justitie in lume, se gandesc la fel de sincer si de dezinteresat de acesti 1300 ca de cei cateva sute de mii de civili ucisi in Irak in timpul eliberarii de arme de distrugere in masa, tiranie, tortura, haos si petrol.
 
Daca Bashar Al-Assad a comandat atacul chimic, sau chiar o grupare dementa dintre rebeli si-au facut asta lor insis, trebuie dovedit clar si este nevoie de rezultatul anchetei ONU (care a dovedit ca a fost impartiala in trecut, cand au spus ca in Irak nu sunt nici un fel de arme nucleare, iar de arme de distrugere in masa nu au dovezi suficiente). Cine crede ca nimeni nu si-ar fi facut asta singuri, nu trebuie decat sa ne gandim la Hitler care a incediat parlamentul pentru a da vina pe altii si pune mana pe putere (pardon, elibera patria am vrut sa zic). Asta ca sa nu va recomand filmele Farenheit 911 sau V for Vendeta.
 
Siria nu numai ca este vecina cu Irakul, Libanul si Turcia, dar mai este gard in gard si cu Iran si Israel. Astfel ca interesele in butoiul cu pulbere al orientului sunt enorme de toate partile si nu ma refer doar la petrol.
 
Interventia intr-un razboi civil nu inseamna decat ca alegi partea cuiva. Poate ca aceasta alegere trebuia facuta mai de mult. Insa tot ce spun eu, este ca atacul chimic este doar un motiv pentru prostime, iar motivele celor care vor arunca bombe de sute de milioane de dolari acolo sunt cu totul si cu totul altele.
 
Urmaresc stirile de la BBC chiar acum si admir profesionalismul si impartialitatea cu care trateaza subiectul (nu vreau sa ma gandesc ce e pe canalele romanesti). In timp ce se perindeaza diversi oficiali militari sau politici care spun ca au dovezi fara echivoc (unquestionable), moderatorii ii intreaba de fiecare data care sunt dovezile efectiv (intrebare ramasa fara raspuns evident).
 
Va recomand si urmatoarele 2 articole de la o persoana care mie imi place foarte mult cum scrie:

http://www.gandul.info/puterea-gandului/siria-ce-va-fi-dupa-11277701
http://www.gandul.info/puterea-gandului/siria-dovezi-sau-predici-emotionale-11274502

Later edit:
http://www.zf.ro/zf-24/bani-arme-petrol-si-garantia-ca-rusia-va-ramane-sursa-de-gaze-a-europei-in-schimbul-siriei-11278650
Se pare ca numai Rusiei i-au fost oferite 15 miliarde de dolari pentru a permite acest razboi, deci castigul speculat trebuie sa fie minim dublu din cucerirea Siriei.

vineri, 16 august 2013

Londra: British Museum

Dupa ce am vizitat principalele muzee din Londra, pot sa spun, ca merita inceput cu British Museum. Un numar impresionant de exponate, organizat pe subiecte istorice sau tematice - Egiptul antic, Parthenon-ul reconstruit, colectie de ceasuri sau numismatica pana la iluminism, sunt doar cateva exemple din bogatia culturala adunata in doua secole din toate colturile lumii.
 
 
Muzeul, deschis la jumatatea secolului XVIII, este primul muzeu din lume si gratuit pentru toti. Este o colectie nepretuita de istorie si cultura de pe tot globul. Iar un audio ghid, bine pus la punct va poate conduce prin epoci sau teme interesant alese.
 
Aici poate fi gasita si celebra piatra Rosetta, fiind cel mai pretuit artefact din acest muzeu extraordinar. Piatra Rosetta a fost cheia dezlegarii hieroglifelor, deoarece afiseaza acelasi text in 3 limbi. Hieroglife si Demotica, ambele limbi disparute ale egiptului antic - 3000 BC, si Greaca Veche, care inca este cunoscuta. Studiind aceasta piatra s-a descoperit ca hieroglifele nu sunt pictograme ce reprezinta cuvinte, ci litere sau sunete scurte ce formeaza cuvinte.
 
Vizitarea este gratuita, desi toti vizitatorii sunt invitati la intrare sa doneze 5 lire. Audio ghidul insa se inchiriaza contra sumei de 5 lire si este nevoie de un act de identitate pentru garantie. Se ajunge pe jos in 5 minute de pe Oxford Circus.

sâmbătă, 3 august 2013

Londra: dupa 28 de zile

Cine citeste titlul acestei postari si se gandeste la zombi si supravietuitori prin catacombele Londrei, inseamna ca a vazut cel mai bun film cu zombi, realizat de unul dintre cei mai cunoscuti regizori britanici, Dany Boyle.
Inchid aceasta paranteza si voi continua sa scriu despre experienta in Londra dupa 28 de zile. Ca turist, este foarte clar ca este unul dintre orasele must see. Am tot postat si voi continua sa postez despre atat de multe lucruri de vazut si facut aici. 
Ca expat (chiar daca experienta va fi limitata ca durata), nu stiu daca ar trebui sa fie prima optiune. Ce castigi din punct de vedere al usurintei in comunicare si a unei bariere culturale foarte mici, comparativ cu Berlin sau Paris de exemplu, pierzi cam pe toate celelalte aspecte. Locuintele aici sunt extrem de scumpe, chiar si in suburbiile foarte departate ce sunt accesibile doar cu trenul. Atat de scumpe, incat locuintele pentru localnici sunt construite de guvern. Un dormitor de 7mp, altul de 9mp, o baie de alti 6 mp si un living room de 16mp cu o bucatarioara de maximum 8 mp, in zona 2, este ultra lux pentru Londra. Ce in Bucuresti ar fi un bloc confort 3, aici este un bloc decent. Ca sa ajungi aproape catre orice zona de birouri, ai de luat cel mai probabil un tren si una - doua linii de metrou.
Salariul mediu anual brut este de 25.000 de lire (un angajat la TFL indiferent de pozitie are acest equal pay). Poate parea mult la prima vedere, in special cand preturile in supermarket sunt aproape identice cu ce gasesti intr-un supermarket din Romania. Insa un apartament cu un dormitor micut in zona 5 sau mai departe te costa lunar incepand cu 1000 de lire. Mai dai 200 de lire pe travelcard, si brusc salariul decent s-a evaporat.
Referitor tot la preturi, la Pound Land, gasesti multe lucruri mult mai ieftin ca in Romania. Insa datorita salariilor ce incep in cele mai multe cazuri de la 18.000 pe an, toate serviciile sunt mult mai scumpe. Un tuns costa tot 15, doar ca lire, nu lei.

Londra: little Venice

Revolutia industriala a creat in Anglia o necesitate imensa de a transporta cantitati de materii prime XIX si produse la o scara mult mai mare decat se facuse vreodata pana atunci. In prima parte a secolului 19, transportul pe barje era singura solutie. Astfel ca in decurs de cateva decenii a fost creata o retea de peste 1000 de Km de canale care au permis barjelor sa ajunga in toate colturile tarii. Insa aparitia cailor ferate si transportului cu trenul au pus rapid in umbra barjele, iar vasta retea de canale a fost abandonata complet in secolul XX.


In anii de dupa razboi, unele canale au fost restaurate in scop de agrement. Astfel ca poti trece in drumul tau pe langa multe astfel de canale. Sunt foarte frumoase, pline de barje, pe care unii Britanici locuiesc sau le folosesc doar in scop de agrement.
Cel mai mare si accesibil canal, din punct de vedere turistic, este Regent's Canal. Incepe din Regent's Park si se intinde pe kilometri in sir in ambele directii. Poti sa te plimbi fie prin interiorul gradinii zoologice sau in cealalta directie pana la little Venice. O sa aveti parte de o experienta unica in Europa chiar daca foarte indepartat similara cu Venetia.